题目内容
【题目】
![]()
It could almost be an act from a funny cartoon: A marmot (土拨鼠) jumps up with its mouth open in great surprise and stands on one foot. What was happening to the little one? A fox (狐狸) drew close silently from behind and was about to catch it!
This amazing picture, named "The Moment"was taken by Chinese photographer Yongqing Bao. It has won him the prize as Wildlife Photographer of the Year. He took the picture on a grassland in China's Qilian Mountains in early spring.
People say it's a powerful picture of both humor andhorror! It includes the fun and danger of nature. For a photograph, it is quite simply the perfect moment.
In fact, Bao had watched the two animals for some time. Around an hour earlier before he caught the act, the marmot had noticed the fox. But it didn't find the fox lie low and still. Believing there was no risk of being seen, the marmot finally came out to find food. In a very short while, the fox ran forward. Thanks to his quick response (反应),Bao was able to record nature's final match—a fight for living.
【1】The fox in the photo was going to ________.
A.run awayB.jump up
C.catch the marmotD.surprise the marmot
【2】The amazing photo ________.
A.won a great prizeB.was taken two years ago
C.was named "Wildlife"D.was taken in early morning
【3】The underlined word "horror" probably means ________ in Chinese.
A.荒诞B.疑惑C.愤怒D.恐惧
【4】From the passage, we may know the photographer Yongqing Bao is ________.
A.patient and smartB.clever but careless
C.brave and humorousD.confident but serious
【答案】
【1】C
【2】A
【3】D
【4】A
【解析】
文章大意:本文主要介绍由中国摄影师鲍永清拍摄的名为“瞬间”的一张惊人照片的由来。
【1】细节理解题。根据文章第一段第一、二、三行A marmot (土拨鼠) jumps ……to catch it! “一个土拨鼠吃惊地张大嘴巴跳了起来,用一只脚站着。那个小家伙怎么了?一只狐狸悄悄地从后面靠近,正要抓住它!”可知,照片里的狐狸正要去抓土拨鼠,故选C。
【2】细节理解题。根据文章第二段第一、二行This amazing picture,…… Wildlife Photographer of the Year“这张名为“瞬间”的惊人照片是由中国摄影师鲍永清拍摄的。它为他赢得了年度野生动物摄影师奖。”可知,这张令人惊奇的照片赢得了一个大奖,故选A。
【3】词句推测题。根据划线单词后句It includes the fun and danger of nature“它包括了大自然的乐趣和危险”可知,此处指的是人们说这是一幅既幽默又恐惧的画面!乐趣与幽默相对应,危险与恐惧相对应,故选D。
【4】细节理解题。根据文章最后一段第一行In fact, Bao had watched the two animals for some time“事实上,鲍已经观察这两只动物有一段时间了”倒数第一、二行Thanks to his quick response (反应),Bao was able to record nature's final match—a fight for living“多亏了他的快速反应,鲍能够记录大自然的最后一场比赛——一场生存之战”,由此推知,鲍永清是一个有耐心和聪明的人,故选A。
阅读理解中的细节理解题。首先找出问句中的关键词,然后定位到文章具体位置,然后选出正确答案即可。
例如题目1中,关键词是The fox in the photo,可定位到文章第一段第一、二、三行A marmot (土拨鼠) jumps ……to catch it! “一个土拨鼠吃惊地张大嘴巴跳了起来,用一只脚站着。那个小家伙怎么了?一只狐狸悄悄地从后面靠近,正要抓住它!”可知,照片里的狐狸正要去抓土拨鼠,故选C。