题目内容

【题目】 Yu Guangzhong is a popular poet. He was well-known for his nostalgia he describes in his poems.

On Dec. 14. 2017, the famous Chinese poet Yu Guangzhong lost his life at the age of 89 in Taiwan. Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu. He and his family moved to Taiwan in the1950s. He lived and worked there until his death.

Nostalgia is Yu’s masterpiece, and he expresses his homesickness for the Chinese mainland when he was in Taiwan in it.

Published in1971, the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide. The poem appears in Chinese high school textbooks.

Besides his achievements in poetry, Yu was also a successful essay writer, critic and translator.

Yu spent his whole life writing. “The reason why I stick to writing till today comes down to my passion for the Chinese language, "he once said in a2015 interview with People's Daily. He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.

Word Bank:

nostalgia n. 乡愁 critic n. 评论家 passion n.热情 strengthen vt. 加强

1Yu Guangzhong is especially famous for _______________.

A.the nostalgia in his poemsB.his death on Dec. 14

C.his love for TaiwanD.His excellent translations

2What's the meaning of the underlined word “masterpiece"?

A.论文B.杰作C.稿件D.短板

3Which of the following is TRUE about Yu Guangzhong?

He was born in Nanjing

He is a successful essay writer

He loves his mother and motherland

He is loved by the readers in China Mainland

Yu Guangzhong doesn't like Taiwan

A.①②③⑤B.①②④⑤C.①②③④D.①③④⑤

4The passage may come from ________________.

A.a travel magazineB.a news report

C.a collection of poemsD.a magazine on pictures

【答案】

1A

2B

3C

4B

【解析】

本文是一篇记叙文,主要讲述了著名诗人余光中的生平以及他的代表作《乡愁》。在文中,余光中深深地表达了对母亲以及对祖国的思念和热爱之情。

1细节理解题。根据“He was well-known for his nostalgia he describes in his poems.”可知,余光中因为他在诗中描述的乡愁而出名。be famous forbe well-known for同义转换。故选A

2词义猜测题。根据第二段“Nostalgia is Yu’s masterpiece, and he expresses his homesickness for the Chinese mainland when he was in Taiwan in it.”指出,当余光中在台湾时,在诗中表达了对祖国母亲的思念之情。所以,《乡愁》是余的杰作或者代表作。故选B。

3细节理解题。根据第二段第二句“Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu.”可知余光中出生于南京,故①正确。根据第五段“Yu was also a successful essay writer,”可知余光中也是一位成功的散文家,故②正确。根据文章最后一句“He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.”可知,他热爱他的母亲和祖国,故③正确。根据第四段第一句“the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide.”可知这首诗在世界范围内中国人之间非常流行。故④正确。选项⑤句意为余光中不喜欢台湾,由于文中并没有提及,故⑤不正确。故选C。

4推理判断题。此篇文章介绍的是余光中的生平以及他的著作《乡愁》,由此判断本文来自于一篇新闻报道。故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】 A warm story has been taking place on one end of Islington Road.

Glenda and Raphael Savitz met with each other in 2011 in Boston. They fell in love and got married in the fall of 2013. In the summer of 2016, the couple moved to Auburndale, Florida. Three months later, their daughter Samantha was born..

However, within a week, the doctor told them that their newborn baby was deaf. It was a hard blow to the couple. What should they do? They had no choice but to help her learn sign language. "We are going to learn it, too. It is important for her growth and development," the mother said.

But they didn't expect it when their neighbors all started to learn sign language. " We were excited that this new baby was coming," said Jill McNeil, one of the neighbors. "But it's frustrating (令人沮丧的)not to be able to say, " Oh, Samantha, I love your pretty pink pants. " To communicate with the cute girl, they had to know her language. So these neighbors hired a tutor without letting Glenda and Raphael know.

Go. Like. Want. Eat. Play. Have. Make. These adult-students started with simple words. They then learnt to ask questions in sign language, such as " Who do you live with?" and " Where does your family live?"

Now the American Sign Language has become a second tongue in the neighborhood. These kind neighbors practice it with the girl almost every day.

Growing up in such a warm neighborhood, Samantha is now a happy and energetic(充满活力的)girl. She greets her neighbors every time she sees them. It's an amazing situation, since deaf children can be shy.

Samantha is a lucky girl. She has found real family among all those people next door.

1Which of the following words CANNOT describe the couple's feeling when they knew that their daughter was deaf?

A.Sad.B.Hopeless.C.Worried.D.Happy.

2Which of the following is a sign language?

A.AB.BC.CD.D

3What does the underlined word "hired" mean in the passage?

A.派遣B.聘用C.命令D.指导

4What can we learn from the passage?

A.The story took place in Boston.

B.None of Samantha's neighbors like her.

C.Samantha's neighbors learnt sign language secretly.

D.A teacher advised Samantha to learn sign language with her neighbors.

5The writer wants to tell us ______________________.

A.Samantha was very unlucky because she was born deaf

B.Samantha's parents expected people around her to learn deaf language

C.Samantha was a lucky girl because her neighbors tried to help her

D.Samantha was unhappy because she couldn't talk with her neighbors

【题目】

Nearly thirty years have passed since the American TV series. Friends, was shown for the first time in 1994. However, it is still making friends. Many Chinese teenagers love it. Through watching the show, they can not only learn about American culture but also improve their English.

Perhaps you haven't seen the series. It's a story of six young people. They came to New York City to find love, success, adventure and fun. Each of the characters had a different personality. However, they were able to overlook(忽略)their differences and became good friends. There was no social media at that time, but they always “liked” and supported one another. “I'll be there for you.” says the opening song, “because you're there for me, too.”

New phrases and strange pronunciation are two things that make learning English difficult So, watching TV series such as Friends is really helpful. You can write down the words and phrases you don't understand. Translate them and then imitate the pronunciation. And, to make it more fun, think about the life lessons you can learn from the show. Practice being “Friends” with your own friends.

1Why does many Chinese teenagers love watching Friends?

A.Because they want to know the story of the series,

B.Because the TV series has a long history of over twenty years.

C.Because they can practise being “Friends” with their own friends.

D.Because the TV series can help them with American culture and English.

2Where does the story of the TV series Friends take place?

A.In Hollywood.B.In Washington.C.In New York City.D.In Atnanta.

3What does the underlined sentences in the second paragraph probably mean?

A.We should like and support each other.

B.We should not keep others waiting.

C.We should share happiness with our friends.

D.We should be polite to our friends.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网