题目内容
【题目】阅读下列短文,请从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。B
Mo Yan is one of the most popular Chinese authors(作家)today. All of his books are bestsellers(畅销书).And his three books, including Red Sorghum, have been made into films.
Mo Yan was born in Gaomi, Shandong Province in 1955.There are six people in his family. They are his parents, his two brothers and his sister. As a child, he went to the primary school in his village, and because of some reasons, he left school and worked on the farm. In 1976 he joined the army and worked for the army. Five years later, he started writing and finished his first three novels. Later, he wrote more than thirty famous books. His novel, Red Sorghum(红高粱), came out in 1986,and it was made to be a film by Zhang Yimou. It was his first big success.
Mo Yan won Nobel Prize for Literature in 2012, and he is the first one who won this prize of China. Our Jing Ke was published in Beijing after he won Nobel Prize. He has a daughter, Guan Xiaoxiao. And his daughter is also a writer. Now he lives with his wife and his daughter in Beijing. In his free time, he goes on his writing.![]()
(1)Which of the following statements about Mo Yan is NOT true?
A.He is from America.
B.He has two brothers and a sister.
C.He joined the army when he was young.
D.He won Nobel Prize for Literature.
(2)______ books of Mo Yan's have been made into films.
A.Eight
B.Six
C.Four
D.Three
(3)What did Mo Yan do when he was 21 years old?
A.A doctor.
B.A famous writer.
C.An actor.
D.A soldier.
(4)When did Mo Yan begin to write his first book?
A.In 1981.
B.In 1987.
C.In 1990.
D.In 1991.
(5)What's the writer's purpose(目的) in writing this passage?
A.To tell us Red Sorghum.
B.To let us know more about Mo Yan.
C.To describe Mo Yan's daughter Guan Xiaoxiao.
D.To tell people to read more Mo Yan's works.
【答案】
(1)A
(2)D
(3)D
(4)A
(5)B
【解析】文章大意:文章介绍了莫言的生平故事。他出生于1955年,山东高密。他的1981年开始写作,他的三本书被制作成电影。2012年获得诺贝尔文学家。他的女儿也是作家。
(1)细节理解题。根据文章原句Mo Yan is one of the most popular Chinese authors(作家)today.可知莫言是中国作家,不是美国作家,故选A。
(2)细节理解题。根据文章原句And his three books, including Red Sorghum, have been made into films. 可知莫言的三本书已经被制成了电影。故选D。
(3)细节理解题。根据文章原句In 1976 he joined the army and worked for the army. 可知莫言21岁参军了,他是一名士兵,故选D。
(4)细节理解题。根据文章原句 In 1976 he joined the army and worked for the army. Five years later, he started writing and finished his first three novels. 可知1976+5=1981年,莫言开始写作。故选A。
(5)主旨大意题。通读全文可知文章介绍了莫言的生平故事,目的是让我们更多地了解莫言,故选B。
【题目】请仔细阅读1--5题中关于Mary, Stella, Oliver, Amelia和Felix的兴趣爱好,从A-F中选出分别适合他们的电影。(每部电影只能被选一次。备选项中有一项是多余的。)
![]()
A. Rangers The story happens in Mexico in the year 3000. It has an exciting storyline and even better special effects (效果). Movie of the month—don’t miss it! ●●●●● |
B. Yesterday Wonderful movie set in Venice, by the famous director John Woodall. A young couple are in love and want to get married. The problem is, their parents aren’t happy… Great music and beautiful photography. ●●●●○ |
C. High School Days Three teenage boys meet at Stafford high School. They decide to start a band together and that’s when the fun really starts… Funny, with an interesting story. ●●●○○ |
D. Freddy A boy discovers he has magic powers, but what happens when he visits his grandparents? Fun for all the family. ●●●○○ |
E. Busters Jacky Chan stars in this movie. Lots of guns and lots of car chases. If you want excitement, watch this! Don’t watch it if you hate to see blood (血) . ●●●○○ |
F. Oregon Adventure Set in the early 19th century, this is a story about a long journey west across the United States and the problems the pioneer (拓荒者) had on the way. Both funny and sad. If you like weserns, this is the film for you. ●●●○○ |
●●●●● Don’t miss it! ●●●●○ Very good ●●●○○ Good ●●○○○ OK ●○○○○ Stay at home! |
【题目】阅读理解
Today , we asked some students about what they think of their deskmates . Here are some of the results .
| My deskmate is Kitty . She is really a kind and quiet girl . She is more hardworking than me , and she can always get good grades in exams . So I learn a lot from her . She often helps me with my study . With her help , I think I can improve my study very quickly . | |
My deskmate is Vera . She is quite friendly and talented in a lot of things such as drawing and writing . She is more creative than me . Last month , she asked me to visit her home . I saw a lot of wonderful pictures on the wall . I thought they were from famous painters , but I was wrong . All the pictures are her works(作品). |
| |
| My deskmate is Paul . He is taller and stronger than me . Both he and I like sports . However , I like soccer but he likes basketball . He plays basketball better than me , and now he plays for our basketball school team . He thinks playing basketball can bring out the best in him . | |
(1)Vera is __________ deskmate .
A.Grace's
B.Lisa's
C.Rick's
D.Kitty's
(2)The Chinese meaning of the word “ improve ” in this passage is __________ .
A.降低
B.改善
C.获得
D.发现
(3)Which of the following is right ?
A.Grace is more hardworking than Kitty .
B.Lisa is more creative than Vera .
C.Paul is better at soccer than basketball .
D.Vera drew a lot of wonderful pictures .
(4)The passage is mainly about __________ .
A.how often they do exercise
B.what they like and dislike
C.what they think of their deskmates
D.what their best friends are like