题目内容

【题目】

Are you the only child in your family? Have you heard of “the two-child policy (政策)”? Everyone knows the one-child policy. It is a population control (控制) method in our country. Chinese government wanted to control the increasing population at that time. Many Chinese couples understood that and followed this policy or nearly 40 years.

However, as time goes by, some problems appear in our society. At present, these problems are mainly about: The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 940 million in 2012. The number changed to 930 million in 2014 and will possibly fall by 29 million by 2020. China is now getting into an aging (老龄化) society. There will be more old people in the following years. But the society will be short of doctors and nurses to take care of them. The population of China will become smaller and smaller if one-child policy continues (继续). It’s the main reason that leads to the two problems above.

That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016. It allows each family to have two children. The government hopes it can help solve those social problems gradually (逐渐地). This policy will help offer enough workers in the future. It is reported that there will be around 2.5 million newly-born babies each year.

1From the passage we know that ________.

A.our government is facing 2 main problems

B.the one-child policy started on January 1st, 2016

C.our population increased a lot from 2010 to 2014

D.the two-child policy won’t work at all

2The underlined word “that” in Paragraph 1 means ________.

A.the familyB.the increasing population

C.the one-child policyD.the two-child policy

3The number of workers will possibly be about ________ by 2020.

A.930 millionB.940 millionC.29 millionD.901 million

4You may read this passage in ________ part in a magazine.

A.Traveling and TransportationB.Society and History

C.Food and HealthD.Science and Art

5The writer thinks it is ________ to announce (宣布) two-child policy.

A.interestingB.wrongC.surprisingD.important

【答案】

1A

2C

3D

4B

5D

【解析】

本文介绍了中国的二胎政策以及政府开放二胎所要解决的问题。

1细节理解题。由第二段最后一句“It’s the main reason that leads to the two problems above.”可知中国政府面临的是2大问题,所以A正确;由第三段第一句“That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016.”可知201611日施行的是二胎政策,不是一胎政策,所以B错误;由第二段“The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 940 million... fall by 29 million by 2020.”可知20102014年工人的数量都在减少,不是增加,所以C错误;由最后一段倒数第二句“This policy will help offer enough workers in the future.”可知政府认为二孩政策能帮助解决社会问题,文章并没有提到这个政策没有用,所以D错误。故选A

2词句猜测题。划线that 指代的是前文中提到的the one-child policy “一孩政策”,当时许多的中国夫妻都遵循了这项政策,故选C

3推理判断题。根据第二段第四句“The number changed to 930 million in 2014 and will possibly fall by 29 million by 2020.”可以推断,2020年工人数量将在20149.3亿的基础上再减少0.29亿,所以2020年工人数量可能是9.01亿,故选D

4推理判断题。本文主要讲中国人口政策变化,从一孩政策到现在的“二孩政策”,属于社会政策问题,可能出现在杂志中的社会历史板块,故选B

5观点态度题。在文章最后“It is reported that there will be around 2.5 million newly-born babies each year.”作者给出了一个每年新增婴儿数量,这是因为作者期待二孩政策能起作用,所以他对新政策的态度应该是认为新政策十分important “重要的”,故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】School activities for kids and teens

July is a month of fun-filled activities for kids and teens as long as you know where to find them. When you want some fun activities for July, consider these ideas happening in this month.

Secret of the Dragon

Time Monday, July 1, 2013,

10:30 am

Cost Adult: $ 7.40

children (number 15 years): half

Bookings Phone the booking office:

3403 2578

Address Brisbane Botanic Gardens

Note Secret of the Dragon is a magical story about two children who are taken on a dragon ride to explore the universe.

The Search for Life:

Are We Alone?

Time Thursday, July 4, 2013,

2:00 pm

Cost Adult: $ 14.50

Children (under 15 years): $ 8.70

Bookings Phone the booking office:

3403 7689

Address Brisbane Botanic Gardens

Note Are we truly alone in space? Is there any life out there? These are the questions asked in this show.

Magic Class

Time Friday, July 12, 2013,

10:00 am

Cost Free

Bookings Please call 3403 8470 to book your place.

Address Centenary Community hub, 171 Dande nong Rd

Note Would you like to be a magician? Then join David, the magician, to learn about real magic with playing cards, coins, ring ropes and DIY projects and be able to become the life of the party.

Science with Me:

Making your own guitar

Time Saturday, July 20,

2013, 3:00 pm

Cost Free

Bookings Please phone 3403 1226 to book your place.

Address 10, Egginton Close

Note Do you want to make a guitar with Katy and her mom? Science with Me is going to be with you. Please remember to bring a piece of wood, a hammer, some rubber bands and some nails with you.

【1】Alec is strongly interested in space life. He may go to _______.

A. Magic Class

B. Science with Me

C. Secret of the Dragon

D. The Search for Life

【2】John and his 10-year-old son want to watch Secret of the Dragon. How much should they pay?

A. $7.40 B. $11.10 C. $14.80 D. $23.20

【3】Rita plans to join Magic Class. She may learn about _______.

A. real magic B. making coins

C. magic stories D. holding parties

【4】According to the next, making a guitar needs the things except _______.

A. a piece of wood B. a hammer

C. some nails D. ring ropes

【5】What do the four activities have in common?

A. They are all free.

B. They happen in the same place.

C. They are all weekend activities.

D. They can all be booked by phone.

【题目】

Everybody knows Charlie Chaplin, a world-famous comedian(喜剧演员). While watching his films, people everywhere laugh until tears run down their faces.

Born in 1889, Chaplin grew up in a poor family. At the age of five, he began to act as a clown to make money and care for his sick mother. Despite the hard times in his early years, he had a clear goal: to become a great stage artist.

And Chaplin did become a great silent movie star years later. He knew what it meant to be poor and what it meant to be a nobody. The littletramp (流浪小子)he played in his films always has a black moustache(小胡子),wide-open eyes, a round black hat and large shoes. The tramp makes all kinds of stupid mistakes, but he never gives up his dream of becoming a great man. Even people who don't understand English can enjoy Chaplin's silent films. It isn't what he says that makes people laugh. His comedy (喜剧) doesn't depend on words. It depends on little actions, which mean the same thing to people all over the world.

That was how Chaplin became one of the greatest comedians in the world. In his book, he told us how to succeed in life: "You have to believe in yourself. That's the secret."

1When did Chaplin begin to act as a clown?

____________________________________________________________________________

2What was his goal in his early years?

____________________________________________________________________________

3The little tramp doesn't give up his dream of becoming a great man, does he?

____________________________________________________________________________

4What makes people laugh in Chaplin's comedy?

____________________________________________________________________________

5What kind of person is Charlie Chaplin?

____________________________________________________________________________

【题目】阅读下列短文,请你从A、B、C三个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳选项,将正确答案写在答题栏相应题号的横线上。

Tina did a survey about volunteer work on a social networking site. Some volunteers gave their own information about this on the site.

Torlin

I have been a volunteer as a French teacher for three months and it was a great experience to teach French. I really enjoyed it and I also improved my French.

Freedom

During my college days, I joined a group called ROS (Reaching Out Society). We provide children and older people with food. It feels great to help other people. And now, I often give food to the homeless people in the street.

Indy

I’m volunteering at an animal shelter (动物收容所)

that’s just for cats. I feed the cats and play with them. It’s very fun. I also volunteered at a hospital for a little more than 2 years. I answered phone calls, looked after patients and helped nurses. I did some cleaning too.

Marian

I did volunteer work to graduate from high school. It was a requirement. I volunteered at a school for disabled kids.

I played basketball and other sports with them and served food and drinks. It was actually pretty cool. If I weren’t so busy now, I’d do it again.

【1】Torlin has volunteered as a __________ for several months.

A. nurse B. French teacher

C. veterinarian D. P.E. teacher

【2】The group called ROS provides __________ for children and older people.

A. information B. rooms

C. food D. clothes

【3】Indy volunteered at a hospital for __________.

A. three months B. a school year

C. around 2 years D. three years

【4】One requirement for Marian to graduate from high school was __________.

A. to do sports

B. to feed animals

C. to pass a French exam .

D. to do volunteer work

【5】From the reading we can learn__________.

A. Marian is busy now

B. Indy loves dogs very much

C. Torlin isn’t very good at French

D. Freedom isn’t volunteering now

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网