题目内容
【题目】 Everyone expects to live a relaxing life after retirement(退休), isn't it? However, this is not the case for Mr. Bai Fangli. In 1987, at the age of 74, he decided to continue working as a pedicab(三轮车)driver. But he didn’t work to make money for himself, but for the poor children who are not able to afford education. Once he started, he never stopped.
Life as a pedicab driver was not easy, but Bai kept working hard. Every day he went out in the early morning and wouldn't return until darkness. He made 20 to 30 yuan each day. After returning home, he put his money in a lunch box carefully. In almost twenty years Bai hardly bought any clothes or a pair of shoes for himself. He gave away all the money he made from his job. By the time he was 88, he had given away more than 350,000 yuan and helped more than 300 poor students return to school.
One winter in 2001, he drove his pedicab to Tianjin YaoHua Middle School and handed 500 yuan to a teacher. He said, “I cannot work anymore, and this is the last money I can give to help others.” 4 years later, he got lung cancer and died when he was 92.
【1】What was Bai's job?
____________________________________________________________________.
【2】Why did Bai continue working after retirement?
______________________________________________________________________.
【3】Where did Bai keep his money?
___________________________________________________________________.
【4】How much money had Bai given away by 2001?
_______________________________________________________________________.
【5】When did Bai die?
_______________________________________________________________________.
【答案】
【1】His job was a pedicab driver. / His job was to drive a pedicab car./He worked as a pedicab. / He was a pedicab driver.
【2】Because he wanted to make money for the poor children who couldn’t afford education. / Because he wanted to help poor children to return/go back to school.
【3】He kept his money in a lunch box.
【4】He had given away more than 350,000 yuan.
【5】He died when he was 92 (years old)./He died in 2005.
【解析】
本文主要向我们介绍了白芳礼的事迹。
【1】题干为:白的工作是什么?根据“he decided to continue working as a pedicab(三轮车)driver.”可知,他的工作是三轮车夫。故填His job was a pedicab driver. / His job was to drive a pedicab car./He worked as a pedicab. / He was a pedicab driver.
【2】题干为:白为什么退休后还继续工作?根据“But he didn't work to make money for himself, but for the poor children who are not able to afford education.”可知,他继续工作并不是为了赚钱,而是为了那些无法支付教育费用的贫困儿童。故填Because he wanted to make money for the poor children who couldn’t afford education. / Because he wanted to help poor children to return/go back to school.
【3】题干为:白把钱放在哪里了?根据“After returning home, he put his money in a lunch box carefully.”可知,他把钱放在一个饭盒里。故填He kept his money in a lunch box.
【4】题干为:到2001年白已经捐了多少钱?根据“In 1987, at the age of 74”和“By the time he was 88, he had given away more than 350,000 yuan”可知,到2001年他已经捐了350,000元。故填He had given away more than 350,000 yuan.
【5】题干为:白什么时候死的?根据“One winter in 2001…4 years later, he got lung cancer and died when he was 92.”可知,白死于2005年享年92岁。故填He died when he was 92 (years old)./He died in 2005.