题目内容
【题目】
![]()
Tablets are really useful devices, but their big screens always make them as a burden to carry around without a bag. Wouldn't it be great if there were a phone with the powers of a tablet that could be folded up and fit into the hand?
Now something like a tablet-shaped but foldable phone is about to become available. In February, South Korean electronics company Samsung and China's Huawei both showed foldable phones, The Galaxy Fold and Huawei Mate X respectively. Mobile phone use has entered the "foldable future", The Verge noted.
The technology could change our lives in unusual ways. These devices, due to their foldable screens, give us the larger screens we want. At the same time, they still fit easily into the pocket. As USA Today noted, they're "the combination of a small tablet and smartphone, all in a single device".
The technology could change other devices too. For example, we could make TVs that stick to walls like posters, or fold up easily to hide away in drawers. In crowded modern cities, they will help us to make full use of available space.
In a keynote speech, Samsung's senior vice president of mobile product marketing, Justin Denison, called the foldable screen "the foundation for the smartphone of tomorrow". "It's a piece of white paper for us to paint something beautiful on together," he said.
So is there nothing to stand in the way of the foldable future?
According to technology news website Android Authority, the necessary displays* were difficult to produce. At present, these foldable devices cost too much. For example, the price of Huawei Mate X is 17,500 RMB. That's a price that few people will be able to afford.
But if the foldable device isn't going to change the world overnight, there is no doubt that it is coming.
Patrick Moorhead, an industry expert told The Verge, "Few are debating if foldable mobile displays are the future of smartphones; the only question is when and by whom."
【1】Paragraphs 3 and 4 are mainly about _________.
A.arguments on the foldable screen.B.shapes of foldable screens in the future.
C.possible advantages of the foldable screen.D.popular foldable screen devices on the market.
【2】What can we learn from Justin Denison's words?
A.The foldable screen has great future.
B.The Galaxy Fold still has many problems.
C.The production of foldable phones will soon increase.
D.Companies need to work together to develop foldable phones.
【3】Now the foldable mobiles are not widely used because________.
A.the screens may fail to work properly.B.they are not as useful as people thought.
C.they are too expensive for most people.D.they break more easily than ordinary phones.
【4】The author's attitude of the future of the foldable screen is _________.
A.worriedB.positiveC.negativeD.uncertain
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】B
【解析】
主要介绍了平板在人们的日常生活中的重要性,以及三星和华为发明了折叠手机,可以相当于一个平板,这是一个技术的大进步,但问题也比较多,例如生产困难,价格过高等。
【1】主旨归纳题(段落大意)。根据第三四段的内容以及 These devices, due to their foldable screens, give us the larger screens we want. At the same time, they still fit easily into the pocket.以及 we could make TVs that stick to walls like posters, or fold up easily to hide away in drawers.可知两段主要讲了可折叠屏幕的可能的好处,故选C。
【2】细节理解题。根据第五段 "It's a piece of white paper for us to paint something beautiful on together," he said.可知可折叠屏幕有着光明的未来,故选A。
【3】细节理解题。根据 第八段At present, these foldable devices cost too much. That's a price that few people will be able to afford. 可知这些折叠设备花钱太多,很少有人能买得起,故选C。
【4】推理判断题。根据第九、十段“ But if the foldable device isn't going to change the world overnight, there is no doubt that it is coming. atrick Moorhead, an industry expert told The Verge, "Few are debating if foldable mobile displays are the future of smartphones; the only question is when and by whom."折叠屏幕不会一夜改变世界但只是迟早的问题,可知作者对可折叠屏幕的未来是积极乐观的,故选B。
本篇是阅读单选,考查细节理解、推理判断和主旨判断能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题1是段意归纳题;题2、3是细节理解题,题4是推理判断题,解答时需关注题干关键词,根据关键词寻找匹配答案。题1是段意归纳题,要全面了解段落的信息,避免做片面的解答解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。