题目内容
【题目】根据短文内容,选择最佳答案。
Now, I'm studying in the US. I find there are some differences between schools in the US and in Vietnam.
One big difference is the clothes students wear at school and how they look. In my country, all the students should wear uniforms when they go to school. Boys aren't allowed to have long hair. Girls aren't allowed to have long or colored nails(指甲).
Another difference is about the rules for parents. In Vietnam, when we begin a new school year, our parents have to go to a meeting in our class. If they don't go to that meeting, their children won't have a grade or a report card from school. However, in the US, there aren't such strict rules above.
In Vietnam, a class is only 45 minutes and we have only five classes each weekday. When the bell rings, the students just sit in their own classroom. They can't move to a different one, but students can in the US.
In Vietnam, students can't go to work because they can't find a job if they're under18. But in the US, many students work after school. This helps them make money. More importantly, this helps them become more independent. They're able to do things by themselves in their own way, without asking other people for help.
(1)Where does the writer come from?
A.China
B.Japan
C.America
D.Vietnam
(2)What are the girl students allowed to do in the writer's country?
A.To keep their hair long.
B.To have long nails.
C.To color their hair.
D.To color their nails.
(3)What's the meaning of the underlined word“independent”?
A.勇敢的
B.独立的
C.依赖的
D.自信的
(4)Which is not true about the Vietnamese students according to the passage?
A.They have five classes a weekday.
B.They can go to work under eighteen.
C.They should wear uniforms at school.
D.When the bell rings, they can't move to a different classroom.
(5)We can learn that from the passage.
A.In the US, students don't have such strict rules as the Vietnamese students.
B.The students in Vietnam can move to a different classroom for classes.
C.At the end of a school year, parents in Vietnam have to go to a parents' meeting.
D.In America, all students go to work after school.
【答案】
(1)D
(2)A
(3)B
(4)B
(5)A
【解析】本文介绍的是美国学校和越南学校的区别:在学校的穿着不一样、对家长的规定不同、上课的时间不相同及学生找工作的要求也不一样。
(1)细节理解题。题意:作者来自哪儿?A.China中国;B. Japan日本;C. America美国;D.Vietnam越南。由第一段可知, I'm studying in the US. I find there are some differences between schools in the US and in Vietnam作者是越南人,现在美国学习。故选D。
(2)细节理解题。题意:作者的国家允许女学生做什么?A.To keep their hair long.留长发;B.To have long nails.蓄长指甲;C.To color their hair.染发;D.To color their nails.染指甲。由第二段里的:In my country, all the students should wear uniforms when they go to school. Boys aren't allowed to have long hair. Girls aren't allowed to have long or colored nails(指甲).可知,在作者的国家,所有学生上学时必须穿校服。男生不允许留长发,女生不允许留长指甲和染指甲。可以推测出,是允许女生留长发的。故选A。
(3)词义猜测题。题意:有下划线的单词“independent”是什么意思?A.勇敢的;B.独立的;C.依赖的;D.自信的。句意:But in the US, many students work after school. This helps them make money. More importantly, this helps them become more independent. 但是在美国,许多学生放学会工作,这帮助他们挣钱,更重要的是,这帮助他们变得更加independent。自己挣钱,学会独立。故选B。
(4)推理判断题。题意:根据短文内容,关于那位越南学生,哪一个不是对的?A.They have five classes a weekday周日一天上五节课;B.They can go to work under eighteen.十八岁以下可以去工作;C.They should wear uniforms at school.他们在学校应该穿校服;D.When the bell rings, they can't move to a different classroom.当铃声响时,他们不能到不同的教室去。由最后一段的第一句话:In Vietnam, students can't go to work because they can't find a job if they're under18.可知,在越南,不满十八岁的学生不能找工作。故选B。
(5)推理判断题。题意:从文中我们可以了解到什么?A.In the US, students don't have such strict rules as the Vietnamese students. 在美国,学生没有越南学生那么严格的规则;B.The students in Vietnam can move to a different classroom for classes.越南学生可以搬到不同的教室上课;C.At the end of a school year, parents in Vietnam have to go to a parents' meeting.学年结束时,越南家长必须去开家长会;D.In America, all students go to work after school.在美国,所有的学生放学后去上班。根据短文内容,美国学校对学生的要求比较宽松,而越南学校对学生要求较严格。故选A。