题目内容
【题目】 A young American doctor was really hard - working in hospital in the daytime. One day, he worked off the night shift (下班). He felt tired because of the work the whole day. He was asleep at home. All of a sudden he heard his door bell began to ring. It was late at night. But what could the doctor do? He had to put on his coat. He opened the door. It was a man! He was standing outside with a hat in his hand anxiously.
"How do you do?" said the man," Can you come at once to a place out of town? It's a long distance to reach, but you have a car and “I can show you the way." "Certainly?" said the doctor. "I can come at once."
The car was at the front door. The man got on the doctor's car and they drove off. They drove fast at night for a long time, and then the man said to the doctor, "Here we are. This is the place. Here is my home. Now I can give you money, and you can go back to the town."
"But I must see the patient, the doctor said, “How can I go back without seeing the patient?"
The man said," _______There are no taxis at this time of night, but a doctor often goes out for night calls (夜诊). So, excuse me, here’s your money. Thank you, doctor. Good night!”
【1】The underlined word “a long distance to reach" most probably means________
A. quite farB. long periodC. really quiet
【2】The man asked the doctor________.
A. to give him a presentB. to give him a carC. to go to a place out of town
【3】The man gave the doctor money because___________
A. they were friends
B. the doctor took him late night
C. the doctor couldn't go to bed early
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The doctor knew the man had a headache in fact at last.
B. In fact the man wanted the doctor to take him out of town by car.
C. The car stopped in front of the hospital to take the man home.
【5】“__________” can be the missing sentences in the passage.
A. My parents are ill. Let’s go upstairs quickly.
B. There’s no patient. I want you to have a good rest here.
C. There’s no patient. No one is ill. I live here.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】B
【5】C
【解析】
这篇短文主要讲述了一个人半夜敲开那个医生的门,让他带他去城镇外的一个地方,医生以为是出夜诊看病,开车带那个人到了地方,但是那个人不是让他去看病,而是晚上打不到车,让医生送他回家。
【1】词义猜测。根据下文but you have a car and “I can show you the way." "Certainly?" said the doctor. "I can come at once."可知上文中a long distance to reach的意思是“一段很长的距离”相当于quite far。根据题意,故选A。
【2】细节理解。根据文中"How do you do?" said the man," Can you come at once to a place out of town?可知,那个人让医生带他去城镇外的一个地方。故选C。
【3】推理判断。根据文中They drove fast at night for a long time, and then the man said to the doctor, "Here we are. This is the place. Here is my home. Now I can give you money, and you can go back to the town."可知,医生很晚开车带他回家。根据题意,故选B。
【4】推理判断。根据文中There are no taxis at this time of night, but a doctor often goes out for night calls (夜诊). So, excuse me, here’s your money. Thank you, doctor. Good night!”可知,事实上,那人想让医生开车带他出城。选项B正确的。故选B
【5】推理判断题,根据下文There are no taxis at this time of night, but a doctor often goes out for night calls (夜诊). So, excuse me, here’s your money. Thank you, doctor. Good night!”可知上文是There’s no patient. No one is ill. I live here. 没有病人。没有人生病。我住在这里。故选C
仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。
合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。