题目内容

【题目】 Cars and buses began crossing the Pearl River as Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge opens to traffic on October 23, 2018. It took six years to prepare, and about eight years to finish building it.

Facts & Figures

Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge—“the world’s longest cross-sea bridge”

The Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge is 55 km long, including connecting roads, and it is the world’s longest sea bridge.

Over the Pearl River, the bridge will cut down travel time between Hong Kong, Macau and Zhuhai. It takes only 45 minutes from Hong Kong to Zhuhai, and then to Macau.

It was further reported that China’s Central Government, Hong Kong and Macao offered 22% of the building costs. The rest 78% (53.7 billion yuan or US $ 8.4 billion) from a consortium (财团) of banks led by Bank of China.

1From the report we know China’s central Government, HongKong and Macau provided about _______ of costs for building the bridge.

A. halfB. one fifthC. three fifthsD. four fifths

2How long is the bridge from Zhuhai to Macao?

A. 11.4 km.B. 14 km.C. 29.6 km.D. 55 km.

3How many lanes does the bridge have in both directions?

A. Two.B. Three.C. Four.D. Six.

4According to the report about the bridge, which of the following is NOT true?

A. It is the world’s longest bridge.

B. Its service life is 120 years.

C. There is a tunnel in the middle of the bridge.

D. It cuts down the travel time between Hong Kong, Zhuhai and Macao.

5The message mainly tells us _______.

A. what the bridge looks likeB. the exact facts about the bridge

C. how workers built the bridgeD. when and where the bridge built was

【答案】

1B

2A

3D

4A

5B

【解析】

本文通过文字、图表和表格介绍了港珠澳大桥通行时间、事实与数字等确实的信息。

1细节理解题。根据表格23点第1It was further reported that Chinas Central Government, Hong Kong and Macao offered 22% of the building costs.(据报道,中央政府、香港和澳门提供了22%的建筑费用。)可知“根据报告,我们知道中国中央政府,香港和澳门提供了大约五分之一的建造费用。”故选B

2细节理解题。根据表格二第1The Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge is 55 km long, including connecting roads, and it is the worlds longest sea bridge.(香港-珠海-澳门大桥全长55公里,包括连接道路,是世界上最长的跨海桥。)可知“香港-珠海-澳门大桥全长55公里”;结合图表可知珠海至澳门大桥距离是55-14-29.6=11.4公里;故选A

3细节理解题。根据图表右边红体字Two-way six-lane highway(双向六车道公路)可知“这座桥双向有6条车道”;故选D

4理解判断题。B. Its service life is 120 years.使用寿命120年;根据图表中Expected service year120 years(预期服务年:120年)可知B正确;C. There is a tunnel in the middle of the bridge. 桥中间有一条隧道;根据图表可知两个人工岛(Artifical island)中间有一个隧道(Tunnel),可知C正确;D. It cuts down the travel time between Hong Kong, Zhuhai and Macao. 它减少了香港、珠海和澳门之间的旅行时间;根据表格22点第1Over the Pearl River, the bridge will cut down travel time between Hong Kong, Macau and Zhuhai(这座桥在横穿珠江,将缩短香港、澳门和珠海之间的旅行时间。)可知D正确;A. It is the worlds longest bridge. 它是世界上最长的桥;根据表格二第1点中it is the worlds longest sea bridge.(它是世界上最长的跨海桥。)可知A错误;故选A

5主旨理解题。本文是新闻报道,本文通过文字、图表和表格介绍了港珠澳大桥通行时间、事实与数字等信息。可知这条消息主要告诉我们有关这座桥的确切情况。故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】【2016福建厦门中考】阅读理解

An old gentleman whose eyesight (视力) was falling came to stay in a hotel room with a bottle of wine (酒) in each hand. On the wall there was a fly which he took for a nail (钉子). So as soon as he hung them on, the bottles fell broken and the wine split all over the floor.

When a waitress discovered what had happened, she felt really sorry for him and wanted to give him a hand.

So the next morning when he was out taking a walk in the garden, she put a nail on the wall exactly where the fly had stayed.

Now the old man entered his room. The smell of the split wine reminded him of the accident. When he looked up at the wall, he found the fly was there again! He walked to it carefully and hit it with all his strength.

On hearing a loud cry, the waitress rushed in. To her great surprise, the poor man was there sitting on the floor, his face was pale and a lot of blood was running on his right hand.

【1】We know from this passage that ________.

A. the old man had poor eyesight

B. the old man’s hands weren’t so strong

C. the bottles of wine were too heavy

【2】Picture ________ was the thing the old man saw on the wall for the first time.

【3】The nail was put on the wall by ________.

A. the old man B. a gardener C. the waitress

【4】The waitress must be a ________ girl.

A. careless B. kind-hearted C. dangerous

【5】The old man’s hands was badly hurt because ________.

A. the hotel’s service was terrible

B. he drank too much wine

C. he mistook the nail for a fly

【题目】

Everyone loves toys because they’re fun to play with and they always make you think of the good old days of your childhood.

As a child, it’s hard to move his feet in front of fun toys. It is the same with many adults. Toy collecting is one of those hobbies that bring out the kid in you. If you’re going to start a toy collection, here is some advice:

Make sure you know about the value (价值) of your toys, or the toys you’re buying. Get to know the shopkeeper, look through Internet websites, and read books. The more you know about your hobby, the better!

Do you love trains, or dolls? While it’s great to have all kinds of toys, it can be fun to study the kinds of toys that you’re most interested in.

Always remember: condition, year, and price, the 3 most important things to buy a toy. If the toy is quite old, in great shape, and at a good price then you’ve hit the jackpot (中了头彩)!

Toy collecting is all about having fun! Don’t only pay attention to the number and don’t spend all your money on them! Be fair about your toys, and most of all—have fun while collecting your toys.

1What does the underlined word “it” refer to (指代)?

A. The hobby of collecting toys.B. Standing still in front of fun toys.

C. Deep love of collecting.D. Playing with your toys.

2How many pieces of advice does the writer give?

A. OneB. Two.C. Three.D. Four.

3Which one can be the best title of the third paragraph?

A. Get Information about Your Toys.B. Share Your Toys.

C. Have Fun Playing with Toys.D. Try to Get Toys You Like.

4Which of the following is NOT true accoridng to the passage?

A. If the toys are old, cheap but beautiful, people won’t collect them.

B. People love toys because they can take them back to the past.

C. The most important thing of collecting toys is having fun.

D. It is good to collect all kinds of toys that you like.

5What is the main idea of the passage?

A. To advise you to begin toy collecting.

B. To give some advice on toy collecting.

C. To show how interesting toy collecting is.

D. To write a story about toy collecting.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网