题目内容
【题目】During all this time, I never stopped thinking about leaving. When I travelled across to the other side of the island, I could see the other islands, and I said to myself, “Perhaps I can get there with a boat. Perhaps I can get back to England one day.”
So I decided to make myself a boat. I cut down a big tree, and then began to make a long hole in it. It was hard work, but about six months later, I had a very fine canoe(独木舟). Next, I had to get it down to the sea. How silly I was! Why didn’t I think carefully before I began to work? Of course, the canoe was too heavy. I couldn’t move it! I pulled and pushed and tried everything, but it didn’t move. I was very unhappy for a long time after that.
In my sixth year on the island, I did make myself a smaller canoe, but I did not try to leave in it. The boat was too small for a long journey, and I did not want to die at sea. The island was my home now, and I was just happy to be alive. A year or two later, I made myself a second canoe on the other side of the island. I also built myself a second house there, and so I had two homes.
I kept food and tools at both of my houses, and also wild goats. There were many goats on the island, and I made fields with high fences to keep them in. They learned to take food from me, and soon I had goats’ milk to drink every day. I also worked hard in my corn fields. And so, many years went by.
![]()
【1】We can infer(推断) from the first paragraph that the writer_______.
A. was probably from England B. lived happily on the island
C. lost his way on the island D. was born on the island
【2】The writer was very unhappy because________.
A. he had cut down a small tree
B. he had a very fine canoe
C. he couldn’t move the canoe
D. he had made a small canoe
【3】Which of the following statements is NOT true according to the passage?
A. The writer made fields with high fences to keep many wild goats in.
B. The writer didn’t try to leave the island because he had two homes on it.
C. The writer made himself a smaller canoe in his sixth year on the island.
D. The writer knew the canoe was too small for a long journey across the sea.
【4】This story is mainly about how the writer_______.
A. kept goats in the fields B. leave the island
C. built houses by himself D. survived on the island
【5】This story is probably a part of a(n)_______.
A. telephone message B. advertisement
C. travel guide D. novel
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】D
【5】D
【解析】
试题分析:本文是《鲁滨逊漂流记》的一部份,讲述了作者在岛屿上造船、建立家园、辛勤劳作、想要离开岛屿的辛苦活动,以及与山羊为友、为食的孤岛生活。
【1】A推理判断题。题意:从第一段里我们可以推断出作者的什么事?A. was probably from England可能来自英国;B. lived happily on the island在岛上快乐地生活着;C. lost his way on the island在岛上迷路了;D. was born on the island出生在岛上。由第一段最后一句话:Perhaps I can get back to England one day.(可能有一天我能够回到英国。)可以推测出作者可能来自英国。故选A。
【2】C 细节理解题。题意:作者不高兴是因为什么?A. he had cut down a small tree 他砍了一棵小树;B. he had a very fine canoe他有一艘很好的独木舟;C. he couldn’t move the canoe他搬不动独木舟;D. he had made a small canoe他做了一艘小的独木舟。由第二段最后的句子:Of course, the canoe was too heavy. I couldn’t move it! I pulled and pushed and tried everything, but it didn’t move. I was very unhappy for a long time after that.可知作者不高兴的原因是因为独木舟造好后,他搬不动。故选C。
【3】B 推理判断题。题意:根据短文下面哪一个不对?A. The writer made fields with high fences to keep many wild goats in. 作者修很高的篱笆以防止野山羊进入;B. The writer didn’t try to leave the island because he had two homes on it.作者因为有两个家,所以没有想法离开;C. The writer made himself a smaller canoe in his sixth year on the island.作者在岛上的第六年,为自己做了一艘小的独木舟;D. The writer knew the canoe was too small for a long journey across the sea.作者知道独木舟对于穿越海洋的长途旅行,太小了。根据短文,作者一直在想法离开,故选B。
【4】D 推理判断题。题意:本个故事主要是关于作者怎么做什么的?A. kept goats in the fields在田野里养山羊;B. leave the island离开岛屿;C. built houses by himself自己建房子;D. survived on the island在岛上生存。短文讲述了作者如何在岛屿上造独木舟,修建家园,获取食物的故事,也就是他是如何在岛上生存下来的,故选D。
【5】D 推理判断题。题意:本故事可能是什么的一部分?A. telephone message电话消息;B. advertisement广告;C. travel guide旅游向导;D. novel小说。本文讲述了作者在岛屿上造船、建立家园、辛勤劳作、想要离开岛屿的辛苦活动,以及与山羊为友、为食的孤岛生活。只是他在漫漫旅程中的一部分,可以推测出这可能是游记的一部分。故选D。