题目内容
【题目】
![]()
On March 14, one of science’s brightest stars went dark. Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK.
Hawking is considered by many to be the greatest scientist in history since Albert Einstein. He educated the world with his knowledge that the universe (宇宙) began with the Big Bang (大爆炸) and will end in black holes. His studies are of great help for later researches. He also wrote books to help common people understand the universe. His most famous book is A Brief History of Time, which has sold more than 10 million copies around the world, according to CNN.
Besides his scientific achievements, Hawking was also someone who had a strong mind and bravely smiled in face of difficulty.
When Hawking was 21, he developed a serious illness that stopped him from walking and talking. Later in life, he had to sit in a wheelchair and “speak” by using a computerized voice. But THIS didn’t stop him from living a meaningful and colorful life. “If one is physically disabled, he cannot afford to be disabled in mind as well,” he once said.
Hawking traveled the world to attend different science meetings, visiting many places, including Antarctica (南极洲). He was also a fan of pop culture and appeared on TV shows such as Star Trek and The Big Bang Theory.
He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon; when he was 65, he took part in a special flight to experience weightlessness just like in space. He hoped to travel into space one day.
“At first, I felt it was very unfair — why should this happen to me,” Hawking wrote in his book. “But now, 50 years later, I can be quietly pleased with my life.” Now, the great scientist may no longer be with us, but he will continue to live in our hearts now and in the future. As he once said himself, “Look up at the stars and not down at your feet.”
【1】According to the passage, Stephen Hawking ________.
A.wrote 10 million books on the universeB.came up with the idea of the Big Bang
C.had to sit in a wheelchair since he was 21D.was unable to go to lots of places
【2】The word “THIS” in paragraph 4 means ________.
A.using a computerized voiceB.sitting in a wheelchair
C.his serious illnessD.being disabled in mind
【3】If the passage can be divided into 4 parts, the best choice should be ________.
A.①② ; ③④ ; ⑤⑥⑦B.①② ; ③ ; ④⑤⑥ ; ⑦
C.① ; ② ; ③④⑤ ; ⑥⑦D.① ; ② ; ③④⑤⑥ ; ⑦
【4】The best title of the passage could be ________.
A.Hawking, a world-famous scientistB.Hawking, a man always smiling in his life
C.Hawking, an inspiration to us allD.Hawking, a fully developed man
【答案】
【1】C
【2】C
【3】D
【4】B
【解析】
本文主要介绍了科学家霍金的生平经历,虽然他得了严重的疾病,但是这没有阻止他过丰富多彩,有意义的生活。
【1】细节理解题。根据When Hawking was 21, he developed a serious illness that stopped him from walking and talking. Later in life, he had to sit in a wheelchair and “speak” by using a computerized voice.可知从二十一岁起霍金不得不坐在轮椅上,故选C。
【2】词义猜测题。根据When Hawking was 21, he developed a serious illness that stopped him from walking and talking. Later in life, he had to sit in a wheelchair and “speak” by using a computerized voice.可知因为严重的疾病霍金不得不坐轮椅并且通过使用电脑语言说话,所以此处的this指代严重的疾病,故选C。
【3】文章结构体。根据第一段总体介绍霍金,第二段介绍霍金的成就及贡献,第三、四、五、六段介绍霍金的困难及如何面对困难而生活的丰富多彩,最后一段介绍霍金虽然不在了,但是他的精神鼓励人们,故选D。
【4】主题归纳题。根据短文重点介绍在霍金虽然得了严重的疾病,但是这没有阻止他过丰富多彩,有意义的生活,故选B,霍金,一个笑对人生的人。