题目内容
【题目】Min Sun, with another name of Ziqian, was a famous man in the State of Lu during the Spring and Autumn Period. He was a student of Confucius. Among all students of Confucius, he was compared with Yan Yuan.
Min Sun’s mother died very early, later his father took another wife, who gave birth to two sons. The stepmothermistreatedMin Sun—in winter, while two younger brothers wore warm clothes made of cotton. Min Sun only wore clothes made of reed catkins(芦苇花).
One day, he followed his father to go out. When pulling the chariot(马车), Min Sun felt so cold that he dropped the rope onto the ground. Then his father beat him. Just then, the reed catkins flew out from the broken clothes and his father knew that Min Sun was mistreated, he was very angry.
After the father returned home, he wanted to divorce(休掉)his wife. Min Sun fell on his knees and begged his father to forgive his stepmother. He said, “ if Mother stays at home, only I myself have to stand cold. But if you divorce Mother, all three children have to suffer from cold.”
His father was deeply moved and took Min Sun’s advice. The stepmother heard of this, felt sorry and knew her mistakes. From then on, she treated Min Sun as her own son.
【1】How many children were there in Min Sun’s family?
A. One B. Two C. Three D. Four
【2】The underlined word “ mistreated” in the passage means “_______ ”
A. 对待 B. 款待 C. 虐待 D. 善待
【3】Why was Min Sun’s father still angry after beating him?
A. Because Min Sun went out with him
B. Because Min Sun felt very cold
C. Because Min Sun dropped the rope
D. Because Min Sun was mistreated
【4】Which of the following is right?
A. Min Sun was not as excellent as Yan Yuan.
B. Min Sun’s father forgave his wife.
C. Min Sun’s father divorced his wife.
D. Min Sun’s stepmother was always kind.
【5】According to the story, Min Sun is a________ person.
A. filial(孝顺) B. lovely C. smart D. brave
【答案】
【1】C
【2】C
【3】D
【4】B
【5】A
【解析】试题分析:短文大意:该文讲述了孔子的弟子闵损小时候的故事。闵损幼年时遭后母虐待,他父亲知道以后,非常愤怒,要把后妻赶走,闵损反而为后母求情。他说,母在一子寒,母去三子单。因为后母生了两个孩子,如果后母被赶走了,那么三个孩子就没人照顾了。他的孝行感动了父母,也深得远近之人的赞赏。
【1】细节理解题。由第二段第一句 “Min Sun’s mother died very early, later his father took another wife, who gave birth to two sons.” 可知闵损的生母去世早,他的后母又生了两个儿子,所以他家有三个孩子。因此选C。
【2】词义猜测题。通读画线单词所在第二段可知:在冬天他的两个小弟弟身上穿着棉布做的暖和的衣服时,闵损却身穿用芦苇花做的破衣服,可以推断猜测画线单词意思是“虐待”,所以选C。
【3】细节理解题。由第三段最后一句“and his father knew that Min Sun was mistreated, he was very angry. ”可知闵勋的父亲知道儿子在家被后母虐待,非常生气,所以选D。
【4】推理判断题。由 “he was compared with Yan Yuan”可知选项A “闵损不如言偃”的说法错误;由“His father was deeply moved and took Min Sun’s advice.”可知:闵损的父亲原谅了自己的妻子,并没有休掉她,故选项B对,而选项C错。根据原文可知:闵勋的后母虐待他,故选项D错。所以选B。
【5】推理判断题。通读全文可知闵勋是一个非常孝顺懂事的孩子,所以选A。