题目内容
【题目】![]()
In ancient times, a king had a boulder (巨石)placed on a roadway. He then hid himself and watched to see if anyone would move the boulder out of the way. Some of the king’s wealthiest business men and courtiers (朝臣)came by and simply walked around it.
Many people even loudly blamed the king for not keeping the roads clear, but none of them did anything about getting the stone out of the way. They just complained and went away. A peasant (农民)then came along carrying a large bag of vegetables. Upon getting closer to the boulder, the peasant laid down his burden and tried to push the stone out of the road. After trying and pushing for a long time, he finally succeeded.
After the peasant went back to pick up his vegetables, he noticed a purse lying in the road where the boulder had been. In the purse there were many gold coins and a note from the king explaining that the gold was for the person who removed the boulder from the roadway. If you were on the way, what would you do? Complain it or move it away? Every difficulty we come across in life gives us an opportunity to improve our situations, and while the lazy people complain, the others are creating opportunities through their kind hearts, generosity (慷慨大方)and willingness to get things done.
【1】Why did the king put such a boulder on a roadway?
A. In order to make the roadway special.
B. In order to stop someone who are lazy from walking to his country.
C. To see if anyone would move the boulder out of the way.
【2】What did many people do with the big stone on the way?
A. They just complained and didn’t do anything about it.
B. Many of them tried to move it but failed.
C. Many thought it was the king’s duty to move it away from the road.
【3】The peasant got the stone out of the way successfully by ________.
A. pushing it without any hard work
B. trying and pushing hard
C. using his large bag of vegetables
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Many people didn't find the stone on the way.
B. The peasant got a lot of money after moving away the stone.
C. The king wasn’t glad to see the peasant removed the boulder from the roadway.
【5】We can infer (推断)from the passage that ________.
A. all things are difficult before they are easy
B. it is never too late to mend
C. opportunities are for those who are willing to do something with kindness and generosity
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】B
【5】C
【解析】
本文通过讲述一个国王奖励那个把石头从路上搬开的农民的故事,告诉我们机会属于那些愿意用善良和慷慨,去做事的人。
【1】细节理解题。根据 He then hid himself and watched to see if anyone would move the boulder out of the way.可知,国王把这样一块巨石放在路上,是想看看是否有人会把它从路上搬开,故选C。
【2】推理判断题。根据 Many people even loudly blamed the king for not keeping the roads clear, but none of them did anything about getting the stone out of the way. They just complained and went away.可知,很多人只是抱怨,什么也不做,故选A。
【3】推理判断题。根据 Upon getting closer to the boulder, the peasant laid down his burden and tried to push the stone out of the road. After trying and pushing for a long time, he finally succeeded.可知,这个农民使劲把这块石头从路上推过去,故选B。
【4】推理判断题。根据 After the peasant went back to pick up his vegetables, he noticed a purse lying in the road where the boulder had been. In the purse there were many gold coins and a note from the king explaining that the gold was for the person who removed the boulder from the roadway.可知,这个农民把这块石头从路上搬开后,他得到了很多钱,故选B。
【5】推理判断题。根据 Every difficulty we come across in life gives us an opportunity to improve our situations, and while the lazy people complain, the others are creating opportunities through their kind hearts, generosity (慷慨大方)and willingness to get things done.可知,机会属于那些愿意用善良和慷慨,去做事的人。故选C。
认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或短语,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题1,根据 He then hid himself and watched to see if anyone would move the boulder out of the way.可知,国王把这样一块巨石放在路上,是想看看是否有人会把它从路上搬开,故选C。