题目内容

【题目】

OnNov30,2016,theUNadded“the24SolarTerms”(节气)intothe listoftheIntangibleCulturalHeritageofHumanity(人类非物质文化遗产).

AsanimportantpartofChineseculture,the24SolarTermsguidepeople’s farminganddailylife.

It’sreportedthatpeoplein183countries andareas areusingtraditional Chinesemedicine(TCM),whichisbasedonabalanceddietandlifestyle. OnDec6,2016, theChinese governmentannouncedthefirstwhite paperon TCM.IthassetrulesforTCMdevelopmentabroadforthefirsttime.

Wontons()arebecomingmoreandmorepopulararoundthe world. Sometimes people deep-frythem, which taste delicious and

crispy(酥脆).Also,theyeatwontonswithsoup.First,makeawonton

withasquarewrapper(),thenputsomefilling,suchasmeatand shrimp()inthewrapper.Afterthat,pushtheoutsideofthewrapper

togetherwith fingers.Finally,cookandenjoythem.

1We learn from the passage that the 24 Solar Terms .

A. are out of date

B. work well in the UN

C. are useful in everyday life

D. make no difference to us

2On Dec 6, 2016, Chinese government set up the first white paper on .

A. the 24 Solar Terms

B. traditional Chinese medicine

C. Chinese delicious food

D. modern western medicine

3The underlined word “deep-fry” refers to in Chinese.

A. 水煮 B. 小炒 C. 油炸 D. 清蒸

4The right order of making a wonton should be according to the passage.

A.

B.

D.

5The information above turns to .

A. improve Chinese medicine

B. wish people to eat wontons

C. spread the 24 Solar Terms

D. introduce Chinese culture

【答案】

1C

2B

3C

4B

5D

【解析】

本篇文章难度适中,主要向我们介绍中国的传统文化。

1细节理解题。根据As an important part of Chinese culture, the 24 Solar Terms guide people’s farming and daily life可知,24节气引导人们农耕和日常生活,所以24节气对每天的生活都有帮助。故选C。

2细节理解题。根据On Dec 6,2016, the Chinese government announced the first white paper on TCM可知,中国关于TCM发表了白皮书,且CTMtraditional Chinese medicine的缩写,故选B。

3词义猜测提。根据Sometimes people deep-fry them, which taste delicious and crispy( 酥脆)可知,香脆皮以及fry“油炸”可知,故选C。

4细节理解题。根据First, make a wontonwith a square wrapper( ), then put some filling, such as meat and shrimp( ) in the wrapper. After that, push the outside of the wrapper together with fingers可知,顺序为做方皮-放馅-用手包起来可知,故选B。

5本篇文章难度适中,主要讲述二十四节气、中药以及馄饨,属于中国文化,故选D。

解答词义猜测题时,可以使用如下技巧:1、根据上下文来猜测词义;2、通过同义词或近义词来猜测词义;3、通过构词法来猜测词义;4、通过定义或释义来猜测词义;5、通过句法功能来猜测词义;6、通过转折和因果关系来猜测词义;7. 通过生活常识来猜测词义。对于这类题采取“代入法”也非常有效,即将备选答案逐一代入文中,哪一个选项能使句子的意思通顺、连贯,且与上下文的内容一致,哪一个选项就是该题的正确答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个能填入文中相应空白处的最佳答案。

Young Chinese would like to wear sweaters with messages. They expect to stop family members from nagging(唠叨) in the_______ traditional Chinese Spring Festival period, beginning on Feb, 16.

One such sweater features(特载)messages such as “Please don’t ask me the grades in final examinations”, “Your child is really great” ,“No _______ salary, “I am on a diet, I can’t eat too much” and so on.

Sweaters with these messages become_______because they provide answers to nagging questions from some youths’ parents or relatives.

During the Spring Festival, family members gather together and some of the elder ones always ask the_______members of the family questions which they feel unhappy to answer. For example, “How many points did you get in final examinations?” or “When will you be_______?”.

Many internet users_______the logo sweaters are lovely, and help them not need to answer questions if they wear the clothes during the holiday.

_______, some Internet users are not that optimistic (乐观) about the sweaters.

There are also many_______ methods to keep people from family nagging during the Spring Festival holidays. For example, some netizens(网民) suggest we can please our parents or other elder relatives by_______their words and doing what they want us to do.

Other Internet users hoped they could share with their family members a song________What I Do is for Your Own Good, with the lyrics “My dear family members, I have my own life.”

1A. seven days B. seven day C. seven-day D. seven-days

2A. talking about B. to talk about C. talk about D. talked about

3A. safe B. polite C. important D. popular

4A. taller B. happier C. younger D. stronger

5A. married B. marrying C. to marry D. marry

6A. know B. agree C. wonder D. decide

7A. But B. So C. However D. Though

8A. another B. others C. the other D. other

9A. listening to B. hearing of C. saying to D. looking at

10A. calling B. to call C. call D. called

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网