题目内容

【题目】 Choose the best answer (根据文章内容,选择最恰当的答案)

“Mother, may I go down to the river? It has stopped raining now!”

“Very well, Tom,” replied his mother, “only, be careful, and don’t stay away long!”

So, Tom ran off down the field to the river which flowed past his father’s farm in far north Queensland in Australia. It had been raining for ten days. Sometimes the rain fell fast and hard, then light showers would follow. The ground was all wet.

“All hot countries, such as where we live,” Tom’s father had once told him, “may flood at times. The sun has great power in the tropics to draw up the water from the sea. You know how the vapour rises into the air. The higher the temperature of the air, the greater the amount of moisture(水分) the air can hold. When the air cools, the vapour becomes clouds, or if it is near the earth’s surface, as mist(薄雾). When the air cools gradually(逐渐地), the rain drops are small and the rain is light. However, when the vapour drops suddenly in temperature, the drops are large and the rain is heavy.”

“In some tropical countries, where the sun is always at work on large bodies of water, a very large amount of vapour collects in the air, and it may take days, or even weeks, to form rain drops and fall. It may then rain for days continually. When this happens, after two or three days, the water falls does not have the time to soak(浸泡) through the soil or be carried off in the streams; so it gathers on the surface, and then we have a flood.”

When Tom got to the river, where the crossing was, he found the water rising rapidly. He thought about what his father had taught him about the floods, and decided to go back home at once and tell him the news.

1What did Tom’s father probably do?

A. A geography teacher.B. A scientist.

C. A farmer.D. A doctor.

2How long had Tom probably stayed at home?

A. Ten days.B. Two days.C. Three days.D. Several weeks.

3The air can hold a lot of moisture when ________.

A. the air cools down suddenlyB. the air cools down gradually

C. the temperature is highD. the temperature is low

4Which order is RIGHT according to the passage?

(1) The water from the sea rises into the air and became vapour.

(2) When the air cools down, it begins to rain.

(3) The vapour became clouds or mist.

(4) Too much water gathers on the surface and becomes flood.

A. (1)(2)(3)(4)B. (2)(1)(3)(4)C. (4)(1)(3)(2)D. (1)(3)(2)(4)

5What was the “news” in the last sentence?

A. Maybe a terrible flood was coming soon.

B. They could start to work on the farm immediately.

C. The rain had caused a great loss to their farm.

D. He had learned how the flood came into being.

6Tom was a ________ boy according to the passage.

A. hardworkingB. generousC. lazyD. clever

【答案】

1C

2A

3C

4D

5A

6D

【解析】

这篇短文讲述的是一个叫Tom的小男孩,他生活的地方连续下了十天的雨了,他来到河边,发现河水涨得很快,他想起了父亲曾教过的关于洪水的知识,知道即将爆发洪水,所以他决定把这个消息赶紧告诉他的父亲。

1推理判断题。根据短文中So, Tom ran off down the field to the river which flowed past his father’s farm in far north Queensland in Australia.这句话提到这条河流经他父亲在澳大利亚昆士兰州北部的农场。由此可知Tom的爸爸应该是一个农民,故应选C

2细节理解题。短文开头“Mother, may I go down to the river? It has stopped raining now!”提到Tom请求妈妈同意他去河边,他说雨已经停了;下文It had been raining for ten days说到雨已经下了10天了。由此可知Tom已经有10天没有出门了。故应选A

3细节理解题。根据短文中The higher the temperature of the air, the greater the amount of moisture(水分) the air can hold可知,空气温度越高,空气中的水分就越大。由此可知应选C

4细节理解题。根据短文中The sun has great power in the tropics to draw up the water from the sea. You know how the vapour rises into the airWhen the air cools, the vapour becomes clouds, or if it is near the earth’s surface, as mistWhen the air cools gradually(逐渐地), the rain drops are small and the rain is lightIt may then rain for days continually. When this happens, after two or three days, the water falls does not have the time to soak(浸泡) through the soil or be carried off in the streams; so it gathers on the surface, and then we have a flood.可知,海洋中的水上升到空中形成水蒸气,当空气冷却的时候,水蒸气就会变成云或者薄雾;当空气逐渐冷却就会形成雨。如果连续两、三天下雨,水没有时间浸泡土壤或进入主流,它聚集在表面,然后就形成了洪水。由此可知D选项的排序符合文意。

5推理判断题。根据第四段的内容可知,Tom的父亲曾经告诉过他洪水是怎样形成的,再根据When Tom got to the river, where the crossing was, he found the water rising rapidly可知,Tom看到河水上涨得很快,他知道可能要有洪水了,所以他要赶紧告诉他的爸爸。由此可知应选A

6推理判断题。根据文意可知,Tom来到河边,看到河水上涨得很快,他马上想起了父亲曾经给他讲过的关于洪水形成的知识,知道马上要来洪水了。由此可见Tom是一个很聪明的男孩。故应选D

这篇短文给我们讲述了一个聪明的小男孩Tom的故事,他在河边看到河水上涨得很快,他马上想起了父亲曾经给他讲过的关于洪水形成的知识,知道马上要来洪水了,决定赶紧告诉他的父亲。短文叙述的故事比较容易理解,但文章第四段关于雨和洪水的形成过程的介绍在理解上有一定的难度。后面的题目设置有细节理解题和推理判断题,主要考查学生们对文章事实信息的理解,和在细节基础上进行推理的能力,考查比较全面。例如第1小题,根据短文中So, Tom ran off down the field to the river which flowed past his father’s farm in far north Queensland in Australia.这句话提到这条河流经他父亲在澳大利亚昆士兰州北部的农场。由此可知Tom的爸爸应该是一个农民,故应选C。再如第6小题,结合文意可知,文章讲述了小男孩Tom利用父亲曾经给他讲过的关于洪水形成的知识,在河边看到了河水上涨很快,于是他判断马上要来洪水了,由此可见Tom是一个很聪明的男孩。故应选D

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网