题目内容

【题目】阅读理解。

Why is clean water so important to developing countries? A recent report shows that about 80 percent of diseases in developing countries are caused by poor water and low sanitation(卫生)conditions. In those countries, women and girls spend several hours collecting water, but often polluted, far away from their families. The polluted water more or less influences their health. In this case, there is an urgent(迫切的)need for people in developing countries to have access to(有机会或权利使用)clean water to improve their health.

Here is a short story about Hadjara Zakari, a 12-year-old girl in Niger. Having access to clean water changed her life. She learned about the importance of hand-washing when the school first received clean water three years ago. That evening, she told her father, “You shouldn’t eat with me unless you clean your hands.” Her father was very angry and shouted at her, “It’s not up to you to tell me what to do!” Stunned(目瞪口呆的),Hadjara sat in silence. But she knew she was right. In protest, Hadjara refused to eat dinner that night. After her father questioned Hadjara’s head teacher, he understood the importance of hand-washing and his daughter’s intentions(目的). The girl really wanted her family to live longer and healthier lives.

For people in developing countries, clean water can change many things, especially improve their health. So, from now on, let’s avoid wasting water and take action to save water, which is important to people all over the world.

1】According to the recent report, poor water and low sanitation conditions can cause _______.

A.traffic problems B.forest fires C.many illnesses

2】The key to improving people’s health in developing countries is _______ in Paragraph 1.

A.to get clean water B.to exercise often C.to refuse drugs

3】What can we infer(推断)from Paragraph 2?

A.Hadjara laughed at her father’s foolishness.

B.Hadjara refused to eat dinner that night in order to lose weight.

C.Hadjara’s father understood his daughter’s love and care for him later.

4】The underlined word “protest ” in this passage means _______.

A.抗议 B.保护 C.节约

5】The purpose of the writer is to _______.

A.teach people how to wash hands

B.call on people all over the world to save water

C.show developing countries rich in clean water

【答案】

小题1C

小题2A

小题3C

小题4A

小题5B

【解析】

试题分析:本文叙述了最近的研究表明,由于水质不好和卫生不好会引起许多疾病,这篇短文的写作目的就是提醒人们要节约用水

小题1C细节理解题。根据A recent report shows that about 80 percent of diseases in developing countries are caused by poor water and low sanitation(卫生)conditions.可知,由于水质不好和卫生不好会引起许多疾病,故选C。

小题2A细节理解题。根据The polluted water more or less influences their health. In this case, there is an urgent(迫切的)need for people in developing countries to have access to(有机会或权利使用)clean water to improve their health.可知,在发展中国家最重要的是把水质提高了就能保持人们的身体健康,故选A。

小题3C推理判断题。根据The girl really wanted her family to live longer and healthier lives.可推知,Hadjara理解女儿的爱和对父亲的关心,故选C。

小题4A词义猜测题。根据Hadjara refused to eat dinner that night可知,根据refuse拒绝,可知划线的是抗议,故选A。

小题5B写作意图题。根据叙述的是由于人们喝那些不干净的水,会得疾病,所以作者写这篇短文的目的,让人们节约用水,故选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】完形填空

阅读下面短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Think before we speak!

It was a sunny and enjoyable day. Everyone in the station was waiting for the train to arrive. Among the crowd, there was a group of young friends who were on board for vacation.

It was a station with a lot of people and some juice shops, coffee and tea stalls, newspaper shops, etc. The train was arriving and everyone prepared to the train to their seats.

The group of friends made loud noise to _ the train as it moved into the station. They ran to get their seats anyone entered the train.

The empty seats were and the train whisded (鸣汽笛) to move. An old man with a young boy aged around 15 had their seats just next to the friends' group. The young boy was so to see everything. He cheered,"Dad, the train is moving and the things are moving backward."

His father and nodded his head.

As trhe train starled moving fast, the young boy again screamed (尖叫) , "Dad, the are green in color and run backward very fast. " His father said, Yes, dear," and smiled

Just like a kid, he was watching everything with great .

A fruit seller passed selling apples, bananas and oranges. The young boy asked his dad, "I want to eat . " His father bought some for him. He said, "Oh, this apple looks a lot sweeter than it tastes. I love this color. " The group was watching all the of this boy and asked the boy's father, "Is your son having any problem? Why is he behaving so ?"

" His son is mad, I think," a friend from the group made fun of him and shouted.

The father of the young boy, with patience, the friends' group, “My son was bom . Only a few days ago he was operated. He is seeing different things in his life for the first time.

The young friends became very quiet.

【1】A. railway B. bus C. police D. television

【2】A. dark B. silent C. busy D. lonely

【3】A. get off B. get down C. get out D. gec into

【4】A. hreak B. welcome C. push D. leave

【5】A. after B. until C. before D. as

【6】A. washed B. moved C. filled D. carried

【7】A. surprised B. afraid C. sorry D. proud

【8】A. shouted B. smiled C. cried D. refused

【9】A. skies B. trees C. rivers D. houses

【10】A. interest B. doubt C.courage D. sadness

【11】A. apples B. bananas C.oranges D. strawberries

【12】A. fruits B. words C. clothes D. activities

【13】 A. happily B. differently C. quietly D. quickly

【14】A. quarreled with B. waited for C. replied to D. pointed at

【15】A. normal B. deaf C. mad D. blind

【题目】完形填空阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

Tea is the most popular drink in the world besides water. There are _____ different types of tea. All tea comes from the tea plant. The leaves and buds(芽) of this plant are picked several times a year, usually _____ . After it has been picked, the tea is processed into black tea, oolong tea, green tea and white tea.

Black tea was invented in China during the Ming Dynasty as a way _____ tea fresh when it was transported long distances. Tea has to travel a long distance to reach places _____ the UK, Canada and Australia. As a result, it is not _____ that westerners drink mostly black tea. However, the majority(大多数) of the world drinks green tea.

Herbal(药草的) tea is prepared in the same way _____ regular tea but is not real tea. This is because it has herbs, fruits and spices inside, _____ leaves from the tea plant. To truly be tea, the leaves must come from this plant.

All tea _____ has caffeine(咖啡因), which comes from the tea leaves. Decaffeinated(脱咖啡因) tea is usually green or black that has been processed to take away the caffeine.

In recent years, organic(有机) tea _____popular too. This is tea that comes from plants that have been grown without the use of any chemicals. People believe that it tastes better and is healthier. Yet, it also costs more because the _____ of the crops is often smaller.

【1】A.a great deal ofB. lot of C. hundred of D. thousands of

【2】A. by hand B. with hand C. on hand D. in hand

【3】A. leaving B. to leave C. keeping D. to keep

【4】A. for example B. such as C. because ofD. as a result of

【5】A. exciting B. imaginativeC. surprising D. possible

【6】A. like B. as C. of D. with

【7】A. with B. by C. insteadD. instead of

【8】A. naturallyB. completely C. simplyD. hardly

【9】A. become B. became C. will become D. has become

【10】A. colour B. weight C. size D. age

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网