题目内容
【题目】
![]()
Ah Seng was a poor farmer.Every day,he worked in the field to look after his crops.
One hot afternoon,Ah Seng felt very tired.He went to have a rest under a tree.He sat down under the tree and enjoyed the cool breeze.Suddenly he saw a rabbit running to him quickly.It hit its head right against the tree and fell dead.Ah Seng was happy when he saw the dead rabbit.He went to pick it up and brought it home.He ate it for dinner that evening.
From that day on,Ah Seng went to the field.But he didn't work.He just sat under the same tree every day.He hoped to pick up more dead rabbits.He waited and waited but there were no rabbits.
Soon,all of Ah Seng's crops died and he became poorer.
【1】Ah Seng had a rest ______.
A. under the tree B. under the bridge
C. at his home D. on a farm
【2】Why did Ah Seng sit under the same tree?
A. He liked the tree very much.
B. There was only one tree in his field.
C. He wanted to wait for more dead rabbits.
D. He wanted to save the rabbit.
【3】The underlined word “it” refers to(指的是) ______.
A. the field B. the crop
C. the rabbit D. the tree
【4】After reading the passage,we can know Ah Seng was ______.
A. clever B. silly
C. kind D. hard-working
【5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Ah Seng became richer.
B. Ah Seng's crops grew better.
C. Ah Seng found more dead rabbits.
D. Ah Seng didn't find more rabbits.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】本文主要讲述守株待兔的故事。故事的主人翁是Ah Seng,他在第一次见到一只兔子撞死在一棵大树下,把它捡了回家。从那天起,他去了田地,但他不劳作。他每天都坐在同一棵树下,他希望能再拾起更多的死兔子。他等了又等,但再也没有捡到兔子。不久,Ah Seng所有的庄稼都死了,他变得更穷了。我们可以知道“他是个傻瓜。”
【1】题意:Ah Seng在什么地方休息?考查细节理解题。A. under the tree在树下;B. under the bridge在大桥下;C. at his home在他家;D. on a farm在农场上。根据文中第二行第二句He went to have a rest under a tree.(他到树下休息。)可知选A。
【2】题意:Ah Seng为什么坐在同一棵树下?考查细节理解题。根据第二段第三句He hoped to pick up more dead rabbits.(他希望能找到更多的死兔子。)可知因为他希望能找到更多的死兔子。结婚题意和语境可知选C。
【3】题意:下划线的单词“it”指的是什么?考查细节理解题。根据上文Ah Seng was happy when he saw the dead rabbit.可知it指代的那只死兔子;结婚题意和选项可知选C。
【4】题意:读完这篇文章,我们可以知道Ah Seng是什么样子的?考查综合理解题。从文中特别最后一段我们可以知道:Ah Seng第一次在一棵大树下捡到一只死兔子后,他从那天起,去了田地,但他不劳作。他每天都坐在同一棵树下,他希望能再拾起更多的死兔子。他等了又等,但再也没有捡到兔子。不久,Ah Seng所有的庄稼都死了,他变得更穷了。我们可以知道“他是个傻瓜。”选B。
【5】题意:根据文章,下列哪一项是正确的?考查细节理解判断题。A. Ah Seng became richer.(Ah Seng变得更富有了。); B. Ah Seng's crops grew better. (Ah Seng的庄稼长势更好。);C. Ah Seng found more dead rabbits.(Ah Seng发现了更多的死兔子。); D. Ah Seng didn't find more rabbits.(Ah Seng没有找到更多的兔子。)根据第二段最后一句Soon,all of Ah Seng's crops died and he became poorer.(不久,Ah Seng所有的庄稼都死了,他变得更穷了。)可知A和B错误;根据最后一段第四句He waited and waited but there were no rabbits.(他等了又等,但没有兔子。)可知C错误,D是正确的;可知D是正确的,选D。