题目内容
【题目】
Zhao Min, China | I have great interest in stamps. I have started collecting many kinds of stamps since 2011. I have collected over 300 different stamps. They’re really amazing. |
Julia, the US | This toy bear is my only toy. I have kept it for three years. A volunteer who came to our village gave it to me. The toy bear has become my best friend. He knows all of my secrets (秘密). |
Frank, England | Look! I have a toy gun. My uncle gave me the first toy gun when I was five. I have got twelve guns from him so far. Being a policeman like him is always my dream. We often play together on the weekend. It’s really fun. |
Lisa, Canada | I was born on a big farm. There are a lot of horses. They are my friends. Feeding them is one of my favorite hobbies. Now I’m old enough to help my father work on the farm. |
【1】How long has Zhao Min collected different kinds of stamps?
A. For about six months.B. For about three years.
C. For about eight years.D. For five years.
【2】What’s Frank’s dream?
A. Being a worker.B. Being a teacher.
C. Being an actor.D. Being a policeman.
【3】What’s one of Lisa’s favorite hobbies?
A. Riding horses.B. Feeding horses.
C. Playing with horses.D. Looking after horses.
【4】Who has become Julia’s best friend?
A. A toy bear.B. A volunteer.C. Her pet.D. A toy gun.
【5】Which of the following is TRUE?
A. Zhao Min has collected over 400 different stamps.
B. Frank often plays with his uncle on the weekend.
C. Lisa is a girl who comes from America.
D. Julia’s friend gave her a toy bear.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】B
【4】A
【5】B
【解析】
这篇短文中有四位来自不同国家的学生,他们是赵敏、Julia、Frank和Lisa,短文中他们介绍了自己的爱好。
【1】细节理解题。根据短文第一段中I have started collecting many kinds of stamps since 2011.可知,赵敏从2011年开始集邮,到现在已经八年了。故应选C。
【2】细节理解题。根据短文第三段中Being a policeman like him is always my dream.可知,Frank的梦想是成为像他叔叔一样的警察。由此可知应选D。
【3】细节理解题。根据短文第四段中I was born on a big farm. There are a lot of horses. They are my friends. Feeding them is one of my favorite hobbies.可知,Lisa的一个爱好是喂马。故应选B。
【4】细节理解题。根据短文第二段中The toy bear has become my best friend.可知,Julia最好的朋友是她的玩具熊。故应选A。
【5】推理判断题。根据短文第三段中We often play together on the weekend可知,Frank经常在周末和他的叔叔一起玩,故B选项符合文意。根据第一段I have collected over 300 different stamps.可知A不对;根据最后一段Lisa, Canada可知C不对;根据第二段A volunteer who came to our village gave it to me可知D不对。
这篇短文给我们介绍了四个学生的爱好。短文主题明确,结构清晰,文章利用表格的形式,呈现了四个学生不同的爱好,内容贴近学生们的日常生活,容易理解。后面的题目设置有细节理解题和推理判断题,以考查学生们对文章的事实信息的理解为主,答案可以从文章中找到。做题时,我们可以利用题目中的人名做关键词,这样可以迅速定位信息,找到答案。如第1小题中的Zhao Min、第3小题中的Lisa等。第5小题是一个判断题,考查学生们对文章多处信息进行理解并判断,做题时,可以根据选项定位文章相关语句,用排除法作答。