题目内容
【题目】
| News 1 Huang Heshan, a boy from Xinghua, has moved many people all over the country. Thanks to Huang Heshan, Yang Kangshao can go to school every day. Yang is disabled, but Huang Heshan carries him to school on his back. It’s eight years since he started to do that. They help each other. At school, Yang helps Huang with his study, too. Huang says that he feels happy when he can do something to help disabled people. |
| News 2 In Taizhou, Xiaoqing River is a good place for families to have fun. There are many green trees and the air is fresh. People can have different activities along the river. However, we can also find the waste bags and other rubbish everywhere. How can we enjoy ourselves in such bad environment? Now we are supposed to keep the park clean if we want to have a nice field trip. |
| News 3 On November 25, more than four thousand people started to run along Taishan Park. All the runners ran about 4.7 kilometers. They took part in the activity to lead a healthy life and show the spirit of the people in our city. After running, many runners signed their names on the flags. They called on all the people, old and young, to exercise more. |
【1】In News 1, we know Huang Heshan has helped Yang Kangshao for _______.
A. eighteen years B. eight years C. eight months D. eighty years
【2】We should _______ if we want to have a nice field trip along Xiaoqing River.
A. throw the rubbish B. find some waste bags
C. help keep the environment clean D. plant more trees
【3】To lead a healthy life, over four thousand people ____ on November 25.
A. ran about 4.7 kilometers B. signed their names on the flags
C. cleaned the park D. started to help disabled people
【4】We may know the news above from _______.
A. a newspaper B. a novel C. a TV play D. a poster
【5】Which of the following statements is TRUE?
A. Yang Kangshao has trouble with his eyes.
B. Yang Kangshao is better at study than Huang Heshan.
C. Xiaoqing River is very clean and beautiful.
D. Only young people took part in the running activity.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】A
【5】B
【解析】
短文大意:本文是三则新闻片段,分别关注的是“道德人物”“居住环境”和“体育运动”。
【1】题意:在新闻1中,我们了解到黄赫珊帮助了杨康少 。考查细节理解题。根据It’s eight years since he started to do that,可知选B。
【2】题意:如果我们想在小清河上进行一次愉快的郊游,我们应该 。考查细节理解题。根据Now it’s time to keep the park clean if we want to have a nice field trip.,可知选C。
【3】题意:为了过上健康的生活,11月25日有超过四千人 。考查细节理解题。根据On March 25, more than four thousand people started to run from Zhanjiang Convention and Exhibition Center,可知选A。
【4】题意:我们可以从 知道上面这些消息。考查综合理解题。A. a newspaper报纸;B. a novel小说;C. a TV play电视剧;D. a poster海报。根据三则短文的内容和题头News 1、2、3,可知都是新闻报道,故选A。
【5】题意:下列哪个陈述是正确的?考查细节判断题。A. Yang Kangshao has trouble with his eyes. 杨康少的眼睛有问题。B. Yang Kangshao is better at study than Huang Heshan. 杨康少比黄鹤山学得好。C. Xiaoqing River is very clean and beautiful. 小清河非常干净美丽。D. Only young people took part in the running activity. 只有年轻人参加了跑步活动。根据At school, Yang helps Huang with his study, too. 杨也帮助黄学习,可知杨的学习好,故选B。
本题是阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。
【题目】
| Chinese sky lanterns have become a part of the worldwide culture.Nowadays they have been used at annual(每年的) lantern festival which is not only celebrated in China but has been accepted in many countries all over the world.Chinese sky lanterns were first used by Zhuge Kongming.They are made of bamboo and covered with paper. |
| Chinese paper cutting is a picture cut out of a piece of paper with scissors.It is a traditional art in China and has been for over 1,500 years.The paper cutting is for celebrations,festivals and home decoration.It is often with red color,which is the lucky color in China.Paper cutting has become one of the art forms since the invention of paper in the Han Dynasty. |
| Clay sculpture art is an old and popular Chinese folk art form in which clay can be used as clay materials and shaped by hand to take form.They are simple in color and mainly take the shape of human figures and animals. |
【1】Which can be used to make Chinese sky lanterns?
A. Steel. B. Glass.
C. Bamboo. D. Wood.
【2】How long a history does paper cutting have?
A. For over 1,500 years. B. For over 2,000 years.
C. For over 2,500 years. D. For over 5,000 years.
【3】What is the paper cutting used for?
A. Celebrations. B. Festivals.
C. Home decoration. D. All of the above.
【4】What does the underlined word “sculpture” mean in Chinese?
A. 雕塑 B. 表演 C. 绘画 D. 书法
【5】Where may the passage be from?
A. From a history textbook.
B. From a science fiction.
C. From an introduction to a museum.
D. From a book about Chinese culture.