题目内容

【题目】

What special things can you find in Guizhou province? Sour and spicy rice noodles (米粉)? The brightly-decorated (色彩亮丽的) clothing of the Miao people?

On Oct 22, travel guide publisher (出版商) Lonely Planet listed Guizhou (A) one of the top 10 places to visit in 2020. Guizhou truly deserves this praise.

Seated in Southwest China, Guizhou is one of China's "natural treasures". It has beautiful mountains, lovely lakes and unique karst landforms (喀斯特地貌).

Visitors can see an amazing view of 700,000 cherry trees in bloom (鲜花盛开) in March. The beauty of Guizhou including Asia's tallest waterfall, Huangguoshu, and Asia's longest cave (洞穴), Shuanghe Cave can be seen by (C)them.

Along (B) its beautiful views, there are also unique local cultures. Guizhou is home to 17 ethnic groups (少数民族), including the Miao, Dong and Tujia. Because of the mountainous landscape (地貌), modern life has been slow to arrive. Many people still live according to old traditions. (D) For example, many Miao people still live in wooden houses. The houses are lifted up on stilts(桩子).

The mouth-watering food is also something you can't miss in Guizhou. Chili chicken, Kaili sour soup fish sour and spicy flavors are typical here. With its unique natural landscape, colorful local culture and lovely food, it's no wonder that Guizhou's name translates to "precious (宝贵的) land".

1在文中(A)和(B)的空白处分别填入适当的词:_________,_________.

2文中划线部分(C)指代_________.

3将文中画线部分(D)改写为:For example, many Miao people still live in wooden houses_________ _________ lift up on stilts (桩子).

4从文中找出两个对游客有吸引力的事情的名词短语:_________,_________.

5从文中找出能说明本文中心大意的单词和短语:_________

【答案】

1as with

2vistors

3which/that they

4The mouth-watering food its beautiful views.

5Guizhou ; Guizhou province

【解析】

这是一篇说明文。文章主要介绍贵州的风景、文化、居民以及美食。

1根据“listed Guizhou”可知用list…as…,表示把贵州列为202010处参观地之一。根据“its beautiful views”和“there are also unique local culture”可知此处表达除了美丽的景色,还有独特的当地文化,用介词短语along with。故答案为aswith

2根据第四段第一句“Visitors can see”可知此处表达双河洞穴可以被游客看到them指代visitors。故答案为visitors

3D处的句子“For example, many Miao people still live in wooden houses. The houses are lifted up on stilts”意思是例如,很多苗族人仍然住在木制的房子里,这些房子竖立在桩子上,可以改写成定语从句,先行词是houses,关系代词用which或者that指代房子,被动结构“The houses are lifted up”在定语从句变成they做主语,动词变成主动lift up。故答案为which/thatthey

4根据最后一段第一句“The mouth-watering food is also something you can't miss in Guizhou”以及第五段第一句“along with its beautiful views”可以找到对游客有吸引力的事物。故答案为The mouth-watering foodits beautiful views

5根据第一句“What special things can you find in Guizhou province”可知文章主要讲述贵州或贵州省的风景、文化、居民以及美食。文章的关键词是Guizhou,短语是Guizhou province。故答案为GuizhouGuizhou province

练习册系列答案
相关题目

【题目】

The famous basketball legend(传奇) Kobe Bryant,died at around 10 in the morning, Jan. 26th local time in a helicopter(直升机) crash in Calabasas, California at age 41 and 157 days.

Nine people died in the crash, including the pilot and Bryant's 13-year-old daughter Gianna.No one survived the crash.

Bryant and his daughter were expected at the Mamba Sports Academy in Thousand Oaks for a basketball game. Gianna was expected to play in the game and Bryant was expected to coach.

Bryantplayed for 20 years with the Los Angeles Lakers and is considered one of the best basketball players of all time. He won five NBA championships, was an 18-time All-Star and is fourth on the NBA’s all-time scoring list.

Many basketball fans couldn’t believe his death at first. Only after the Lakers team announced the news on a social media, the fans finally accepted the truth with tears and sadness. Many people worried about how Kobe’s family would react(反应) when they heard the heart-breaking news. Not only in the U.S., but also in China, people felt shocked at the terrible news. To many Chinese people, Bryant was such a great inspiration that encouraged them to chase their own dreams. He fell in love with basketball when he was very young and since then, he kept training hard to realize his basketball dream. He was so energetic and self-disciplined(自律的) that people found strength from him. He was always challenging himself throughout his life. Bryant was also a good friend who just made a video to wish all Chinese friends a happy new year.

People like Bryant not only because he was skillful in playing basketball, but also because his attitude and spirit. Although he passed away, his spirit will stay alive to encourage people who love him to face the difficulties they may have. Wish him rest in peace and keep playing basketball in heaven.

1When did Kobe born

A.In 1977.B.In 1978.C.In 1979.

2What was Kobe expected to do before the crash?

A.He was expected to play a basketball game.

B.He was expected to meet his daughter at Mamba Sports Academy.

C.He was expected to be the coach in a basketball game.

3Kobe had the following achievements EXCEPT.

A.Four NBA championships.B.18-time All-Star.

C.Fourth on the NBA’s all-time scoring list.

4We can learn from the 5th paragraph that _______.

A.many basketball fans believed the news at first.

B.neither Chinese fans nor American fans felt sad about Kobe’s death.

C.the spirit of Kobe encourages people to fight for their own dreams.

5What is the passage mainly about?

A.Kobe’s death and people’s reactions.

B.Kobe’s spirit and his achievements.

C.People’s love for Kobe Bryant.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网