题目内容

【题目】

The Forbidden City. also known as the Palace Museum, is long associated with images of century-old buildings and relics (文物). Now it is taking a surprising step into fashion. The Forbidden City isn’t so forbidden after all now. What has happened?

——The TV series Masters in the Forbidden City(《我在故宮修文物》) record the mysterious experts who work in the museum. Their job is to repair the relics within it. You may have imagined these workers to be old and boring, while they're actually quite young and interesting. Some are even in their 20s. They lead a peaceful career with great care, although it can sometimes be dull. The TV series are so popular that more and more college students are applying to work at the Palace Museum.

——The Palace Museum Cultural and Creative Store is the museum’s online store. In 2014, it started to offer daily items such as T-shirts and earphones with obvious cultural features. These products soon gained popularity on social media because they allowed people to wear a piece of history. In 2017, the online store launched a new product — a lipstick collection in six colors. The lipstick colors are quite attractive with their Chinese cultural meanings. They also have a high collection value.

——In November 2018, the TV programme New Products Released in the Palace Museum(《上新了故宫》)pushed people's interest on the palace to a new high. This program is helping the Palace Museum shaking off the image of being old-fashioned. Deng Lun and Zhou Yiwei act as the new product developers. They guide people around lots of the unopened areas in the palace to search for the inspiration (灵感). In this way, more fashion designs with a sense of history have come into being.

1According to Masters in the Forbidden City, experts working in the museum _________.

A. must be careful with their workB. are mostly old but experienced

C. think their job is boringD. enjoy working with college students

2Which one is WRONG about the products in the online store?

A. They are popular because people would like to wear a piece of history.

B. They add culture to everyday items together.

C. The lipstick collection has 6 attractive colors.

D. They were advertised on social media a lot.

3What can we learn from the program New Products Released in the Palace Museum?

A. It has made people less interested in the palace.

B. It has been introduced to help attract visitors.

C. The ancient palace has encouraged people to design new cultural products.

D. The program has no use in helping shaking off the palace's old-fashioned image.

4What's the article mainly about?

A. Interesting programmes about the Palace Museum.

B. Popular products related to ancient Chinese culture.

C. What the Palace Museum does to protect cultural relics.

D. The Palace Museum's efforts to change its image

【答案】

1A

2D

3C

4D

【解析】

短文大意:本文是一篇说明文,介绍了故宫博物院正在努力改变自己的形象。

1题意:据故宫博物院的专家们说,在故宫博物院工作的专家们必须小心他们的工作。考查细节理解。根据They lead a peaceful career with great care他们小心翼翼地过着平静的职业生涯,可知专家们必须小心工作,故选A

2题意:关于网上商店里的产品哪一个是错的?考查细节判断。A. They are popular because people would like to wear a piece of history. 他们很受欢迎,因为人们喜欢穿历史服装;根据These products soon gained popularity on social media because they allowed people to wear a piece of history.,可知说法正确。B. They add culture to everyday items together. 他们把文化添加到日常用品中;根据In 2014, it started to offer daily items such as T-shirts and earphones with obvious cultural features.,可知说法正确。C. The lipstick collection has 6 attractive colors. 口红系列有6种迷人的颜色;根据In 2017, the online store launched a new product — a lipstick collection in six colors.,可知说法正确。D. They were advertised on social media a lot.他们在社交媒体上做了很多广告;根据In November 2018, the TV programme New Products Released in the Palace Museum(《上新了故宫》)pushed people's interest on the palace to a new high. This program is helping the Palace Museum shaking off the image of being old-fashioned.,可知说法错误。综合以上分析,故选D

3题意:我们可以从故宫博物院发布的新产品项目中了解到什么?考查细节推断。A. It has made people less interested in the palace. 它使得人们对宫殿不那么感兴趣了。B. It has been introduced to help attract visitors. 它的推出是为了吸引游客。C. The ancient palace has encouraged people to design new cultural products. 故宫鼓励人们设计新的文化产品。D. The program has no use in helping shaking off the palace's old-fashioned image.这个计划在帮助摆脱宫殿的老式形象方面毫无用处。根据In this way, more fashion designs with a sense of history have come into being. 更多具有历史感的时装设计应运而生,可知故宫鼓励人们设计新的文化产品,故选C

4题意:这篇文章主要讲什么?考查文意理解。A. Interesting programmes about the Palace Museum. 关于故宫博物院的有趣节目。B. Popular products related to ancient Chinese culture. 与中国古代文化有关的流行产品。C. What the Palace Museum does to protect cultural relics. 故宫博物院为保护文物所做的工作。D. The Palace Museum's efforts to change its image故宫博物院努力改变其形象。根据Now it is taking a surprising step into fashion. The Forbidden City isn’t so forbidden after all now. What has happened?,结合文中的介绍,可知故宫博物院努力改变自己的形象,正朝着时尚迈进,故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】

“A drizzling rain falls like tears on the Mourning Day/ The mourner’s heart is going to break on his way”, it is from a poem about Tomb Sweeping Day, also known as the Qingming Festival. It falls on April 5th this year. It's the traditional Chinese festival to remember the dead. Chinese people visit the tombs () of their parents,

grandparents and ancestors (祖先). They will sweep the tombs and clean away the grass around them. Then they burn paper money and put flowers and fruit in front of the tombs. They hope the dead can enjoy them and bring the family good luck.

However, not only Chinese remember the dead. People in other countries also have festivals for the dead.

In Japan, O-Bon Festival (盂兰盆节) is one of the most important festivals. It is held from August 13 to 16. It is also a holiday that serves as a family reunion. During O-Bon, Japanese people return to their hometown and visit their ancestors’ spirits return home to be reunited with their family. People perform a “bon odori” dance (盆舞) to welcome the spirits. On the last day of O-Bon, they put paper lanterns in a river to send off the spirits.

In Russia, people remember their ancestors on the Day of Rejoicing (欣喜). It's usually in late April or early

May. The name of this festival means birth and happiness. Russians believe that people shouldn’t feel sad for the dead because death means birth in another world. On the Day of Rejoicing, Russian people draw beautiful pictures on eggs and put them in front of tombs. After that they have a picnic together. They hope for a good life for both the living and the dead.

1What do we know about Tomb Sweeping Day?

A. It's a day to remember the dead.B. People grow grass beside the tombs that day.

C. It falls on April 4 every year.D. It's said that people can see the dead that day.

2We know the following about O-Bon Festival EXCEPT that ______________.

A. it is a Japanese festivalB. it lasts four days in August

C. it's also a family reunion dayD. people send off the spirits by dancing

3What do Russian people think of death?

A. It's a sad thingB. It means birth in another world.

C. They feel happy about it.D. It means a good life for the dead.

4What does the story mainly talk about?

A. How to remember the dead.B. History of Tomb Sweeping Day.

C. Festivals to remember the dead.D. Meanings of death in different countries.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网