题目内容

【题目】

Do you know some great inventors and their inventions?

What factors (因素) are needed for their success?

Well, good timing for a start. You can have a great idea which the public simply doesn’t want … yet. The Italian Giovanni Caselli invented the first fax(传真)machine in the 1860s. Although the quality is excellent, his invention quickly died a commercial(商业的) death. It was not until the 1980s that the fax became very common in every office… too late for Giovanni Caselli.

Money also helps. The Frenchman Denis Papin (1647-1712) had the idea for a steam engine (蒸汽机)almost a hundred years before the better-remembered Scotsman James Watt was even born… but he never had enough money to build one.

You also need to be patient (it took scientists nearly eighty years to develop a light bulb which actually worked)… but not too patient. In the 1870s, Elisha Gray, a professional inventor from Chicago, developed plans for a telephone. Gray saw it as no more than “a beautiful toy”. However, when he finally sent details of his invention to the Patent Office(专利局) in February,1876, it was too late. Almost the same invention had arrived two hours earlier and the young man who sent it , Alexander Graham Bell, will always be remembered as the inventor of the telephone.

Of course what you really need is a great idea—but if you haven’t got one, a walk in the country and a careful look at nature can help. The Swiss scientist, George de Mestral, had the idea for Velcro(魔术贴) when he found his clothes covered in sticky seed pods after a walk in the country. During a similar walk in the French countryside some 250 years earlier, Rene Antoine Ferchault de Reaumur had the idea that paper could be made from wood when he found an abandoned wasps’ nest(蜂巢).

You also need good commercial sense. Willy Higinbotham was a scientist doing nuclear (核能的)research in the Brookhaven National Laboratory in Upton, USA. In 1958 the public were invited to an exhibition in the Laboratory to see their work, but both parents and children were more interested in a tiny 120cm screen with a white dot which could be hit back and forth over a “net” using a button and a knob. Soon hundreds of people were ignoring the other exhibits to play the first ever computer game—made from a simple laboratory instrument called an “oscilloscope”. Higinbotham, however, never made money from his invention: he thought people were only interested in the game because the other exhibits were so boring!

1How many factors do inventors need?

A. 3. B. 4. C. 5. D. 6.

2The word “ignoring” in last paragraph probably mean?

A. having no idea of B. making no sense to

C. getting no chance of D. paying no attention to

3What can you learn from the passage?

A. Giovanni Caselli invented the first fax machine in the 1980s.

B. Denis Papin afforded to build a steam engine a hundred years ago.

C. Elisha Gray missed the chance to be the inventor of the telephone.

D. George de Mestral got the idea from a walk in a French countryside.

4What is the best title for the passage?

A. How to be a successful inventor.

B. How to get a great idea from nature.

C. How to have good commercial sense.

D. How to make money from inventions.

【答案】

1C

2D

3C

4A

【解析】短文通过列举历史上一些发明家的实例,来诠释了发明家获取成功的几个因素,要有好时机;要有资金的帮助;要有耐心;需要有大胆的想法,需要良好的商业意识。

1细节理解题。短文共列举了5条发明家成功的因素:要有好时机;要有资金的帮助;要有耐心;需要有大胆的想法,需要良好的商业意识。故答案为C。

2词义猜测题。A. having no idea of不知道;B. making no sense to毫无意义;C. getting no chance of没有机会;D. paying no attention to不关注。根据短文最后的句子“Higinbotham, however, never made money from his invention: he thought people were only interested in the game because the other exhibits were so boring!” Higinbotham认为人们只对游戏感兴趣,因为其他的展品太无聊了!可以判断前面的句子的意思是“很快成百上千的人无视其他的展览来玩第一款电脑游戏。”故答案为D。

3细节理解题。根据短文中的句子However, when he finally sent details of his invention to the Patent Office(专利局) in February,1876, it was too late. Almost the same invention had arrived two hours earlier and the young man who sent it, Alexander Graham Bell, will always be remembered as the inventor of the telephone. 然而,当Elisha Gray把他的发明专利送达时,几乎同样的发明早在两个小时前就送到了,送它的年轻人亚历山大·格拉汉姆·贝尔将永远作为电话的发明者而被人们记住,说明Elisha Gray错过了成为电话发明者的机会。故答案为C。

4主旨大意题。短文通过列举历史上一些发明家的实例,来诠释了发明家获取成功的几个因素,

故答案为A。

练习册系列答案
相关题目

【题目】German Chancellor (总理) Angela Merkel may look like an ordinary woman. She dresses commonly and doesn’t show many feelings. But don’t let appearance fool you.

As the first woman chancellor in Germany’s history, Merkel has topped Forbes magazine’s list of “The World’s 100 Most Powerful Women” six times. She has even been compared to Margaret Thatcher and many people call her “Iron Lady”.

Merkel was born in Hamburg, West Germany, on July 17, 1954. As a small child, she quickly learned to speak but it took longer for her to walk. “I was a stupid person when it came to moving,” Merkel said. “A normal person could do something naturally, but I had to think about it in my mind and practise.” As a teenager, she was the top student in high school. In 1973, Merkel went to the University of Leipzig, where she studied Physics.

At 32, she got her doctor’s degree in Physics. She stepped into politics (政坛) in 1989. In her first big political job as Minister for the Environment in 1994, her scientific background and strong will proved very useful. In 2005 she became Germany’s Chancellor. Through her political career, Merkel’s persistence(坚持) and patience helped her a lot.“She’s bright and open-minded,” said Hubert Markl, a German biologist. “She is the person who wants to know exactly what is going on, and how never giving up will influence our society and future. ”

1The first two paragraphs tell us that Angela Merkel _________.

A. is not different from an ordinary woman

B. is the first woman Chancellor in Germany

C. is the richest woman in the world

D. learns everything from Margaret Thatcher

2When she was a small child, Merkel _________.

A. didn’t like to walk B. was slow in learning to speak

C. was not good at learning to walk D. thought she was as clever as other kids

3According to the story, Merkel _________.

A. didn’t study well when she was in high school

B. studied politics in the University of Leipzig

C. worked for the government at the age of 35

D. did a job in the scientific field in 1994

4What does Hubert Markl think of Merkel?

A. She cares only about politics. B. She isn’t fit for the position.

C. She doesn’t like to listen to others. D. She is a person with strong will.

5What does the story mainly talk about?

A. How to be a powerful woman. B. The story of Angela Merkel.

C. Differences between two great women. D. An introduction to German politics.

【题目】

(2015·长沙中考)China is a nation of etiquette (礼仪).Chinese people are among the most hospitable people in the world.If foreigners visit a Chinese family,they would be surprised at the warmth that they would receive as guests.

When you visit a Chinese family,the host usually makes tea for you.Then he will serve you snacks (小吃)like biscuits or candy.Someone in the family will also chat with you,never letting you feel lonely.

At the same time,other family members will prepare a meal for you.Chinese people treat(款待) their guests with a big meal.They always present more food than the guest can eat.On the table,the guests must be the first to eat.Perhaps one of the things that surprises a western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors,which won't happen at western tables.The Chinese family go out of their way to make you feel at home.As you are done eating,the host usually says,“It seems that you didn't eat much.Please have more.”Although you tell them you are full,they still put more food in your bowl.

Being warm and hospitable has long been an important part of Chinese culture and tradition.As Confucius (孔子) said thousands of years ago:

To meet friends from afar

How happy we are!

1What does the underlined word “hospitable”mean in this passage?

A. 好客的 B. 勤劳的 C. 朴实的

2As a guest in a Chinese family,you are usually offered ________by the host.

A. coffee and snacks

B. juice and snacks

C. tea and snacks

3Why does a western visitor feel surprised when the host picks food for him?

A. Because he thinks it's not polite.

B. Because he thinks it's not necessary.

C. Because it won't happen in western countries.

4What the Chinese family do for the guests is to ________.

A. make them feel at home

B. show their wealth

C. make them feel uncomfortable

5What's the meaning of the words by Confucius at the end of the passage?

A. 学而时习之,不亦说乎?

B. 有朋自远方来,不亦乐乎?

C. 人不知而不愠,不亦君子乎?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网