题目内容
【题目】 Once upon a time, there lived a generous and kind-hearted king. But, the people weren’t happy with their king because he was too lazy and wouldn’t do anything other than eating and sleeping. He spent days, weeks and months in his bed. The king became a couch potato and the people started to worry about him.
One day, the king realized that he couldn’t even move his body. He invited famous doctors from various parts of his country and offered them generous rewards to make him fit. Unfortunately, none could help the king gain his health or fitness.
One morning, a man called Rishi visited the land of the king. He heard about the illness of the king and told one minister that he could easily cure the king. Hearing these promising words, the minister became very happy.
Since he couldn’t move his body, the fat king asked the minister to bring Rishi to the palace, but Rishi refused and ordered the king to come to meet him. After a lot of effort, the king met the man. Rishi encouraged him and said he was good and very soon the king would gain his health. He asked the king to come for treatment every day from the next day on. Also, Rishi told the king that he would treat him only if he came on foot to his place.
The king was unable to walk even a few steps on the road, but accompanied by his followers, he reached Rishi’s place. Unfortunately, Rishi wasn’t available there and his friend said the king could come and meet him the next day for treatment. This was repeated for two weeks and the king never met Rishi and never had any treatment. Suddenly, the king realized that he was a lot lighter, lost a lot of weight and felt more active than before. He realized the reason why Rishi asked him to reach his place by walking.
Very soon, the king regained his health, and the people were very happy in his kingdom. The king had a lot of wealth, but no amount of wealth could make him healthy.
【1】What does the underlined part couch potato mean in this story?
________________________________________________.
【2】Why did the king invite famous doctors one day?
____________________________________________.
【3】When did the minister become very happy?
____________________________________________.
【4】When did the king realize he was much better than before?
____________________________________________.
【5】How did Rishi cure the king?
____________________________________________.
【6】What have you learned from this story?
____________________________________________.
【答案】
【1】It means that the king spent most of his time in his bed and didn’t do anything other than eating and sleeping.
【2】(He invited them) to make him fit / to help him gain his health or fitness.
【3】After hearing Rishi say that he could easily cure the king / After hearing Rishi’s promising words
【4】After two weeks/ Two weeks later.
【5】Rishi cured the king by asking him to walk to his place every day.
【6】(I have learned that )doing exercise is a good way to keep fit and that health is more important than wealth.
【解析】
本文讲述了一位太懒的国王,除了吃饭睡觉什么也不做。最后国王成了沙发土豆,他甚至不能移动他的身体。一个叫瑞希的人告诉国王,他能治好国王的病,但是国王只有他步行到他自己的地方,他才会款待他。每次国王去那里,他的朋友说国王可以在第二天来见他治疗。这种情况重复了两个星期,国王从未见过瑞希,也从未接受过任何治疗。突然,国王意识到他比以前轻了很多,体重减轻了很多,感觉比以前更活跃了。很快,国王恢复了健康。国王有很多财富,但再多的财富也不能使他健康。
【1】题意:在这个故事中,加下画线单词couch potato是什么意思?
根据上文But, the people weren’t happy with their king because he was too lazy and wouldn’t do anything other than eating and sleeping. He spent days, weeks and months in his bed.意思可知couch potato的意思是“这意味着国王大部分时间都躺在床上,除了吃饭睡觉什么也不做。”故答案是It means that the king spent most of his time in his bed and didn’t do anything other than eating and sleeping.。
【2】题意:为什么有一天国王邀请了著名的医生?
根据第2段第2句He invited famous doctors from various parts of his country and offered them generous rewards to make him fit.可知有一天国王邀请了著名的医生的原因是使他健康或帮助他恢复健康。故答案是(He invited them) to make him fit / to help him gain his health or fitness.。
【3】题意:大臣什么时候变得很高兴了?
根据第3段One morning, a man called Rishi visited the land of the king. He heard about the illness of the king and told one minister that he could easily cure the king. Hearing these promising words, the minister became very happy.可知“听了瑞希说他能轻易治愈国王/听了瑞希许下的诺言后,大臣变得很高兴了”,故答案是After hearing Rishi say that he could easily cure the king / After hearing Rishi’s promising words。
【4】题意:国王什么时候意识到他比以前好多了?
根据第5段第3和4句This was repeated for two weeks and the king never met Rishi and never had any treatment. Suddenly, the king realized that he was a lot lighter, lost a lot of weight and felt more active than before.可知两周后国王意识到他比以前好多了;故答案是After two weeks/ Two weeks later.。
【5】题意:瑞希是怎么治好国王的?
根据第4段最后一句Also, Rishi told the king that he would treat him only if he came on foot to his place.和第5段可知瑞希请国王每天步行去他的地方,治好了国王的病。故答案是Rishi cured the king by asking him to walk to his place every day.。
【6】题意:你从这个故事中学到了什么?
本文讲述了一位太懒的国王故事。最后国王不能移动他的身体。一个叫瑞希的人通过让国王锻炼治好国王的病。可知从这个故事中学到了“锻炼是保持健康的好方法,健康比财富更重要。”故答案是(I have learned )that doing exercise is a good way to keep fit and that health is more important than wealth.。