题目内容
【题目】 Like many other countries around the world, China hopes to explore the moon. It has already done so with several probes(探测器) and lunar rover(月球车). But it has even bigger plans to put a man on the moon in the near future.
Yang Liwei, China's first man in space, said that it will "not take long" for a manned mission(任务)to get offcial agreement and money support, according to the Xinhua News Agency.
China's space programme is still young compared to those of the United States and Russia. But it has already made great achievements in exploring the moon. Its moon mission began with Chang'e 1, an unmanned orbital(轨道)probe that was sent up in October,2007. It collected data that was used to create a 3-D map of the moon's surface.
China achieved another achievement with the Chang'e 3 mission. For this mission, China's first lunar rover, Yutu, successfully landed on the moon.
For China's space programme, it was another great achievement that Chang'e 4, the second lunar rover successfully landed on the moon's far side, an area that has not yet been explored, in December, 2018.
China will follow Chang'e 4 with a series of other lunar mission. These missions will include taking lunar soil and rock samples, building "moon base, and hopefully landing a human on the moon's surface around 2030, according to Zhao Xiaojin, a senior official at the China Academy of Space Technology.
Last year, when Yang Liwei was asked if he had any plans to visit the moon himself, he replied, "If I am given the chance, no problem!" It is likely that many other Chinese share Yang's excitement about this new stage of China's space exploration efforts.
【1】Which of the following countries may be better than China in space programme?
A.Russia.B.The UK.C.Canada.D.Australia.
【2】China has already made great achievements in exploring the moon, such as, Chang'e 1 was ________ .
A.the first lunar rover and landed on the moon
B.the second lunar rover and landed the moon's far side
C.a manned prober and landed on the moon's surface with a man
D.an unmanned orbital probe and began the moon mission
【3】From this passage, we can know that Yang Liwei ________ .
A.is China's first man on the moon
B.is worried about China's future space programme
C.will be given a chance to visit the moon himself
D.believes it won't take long to put a man on the moon for China.
【4】What's the best title for this passage?
A.Hope for FutureB.China for SpaceC.A New StageD.A Moon Base
【答案】
【1】A
【2】D
【3】D
【4】B
【解析】
本篇介绍中国在探测月球上取得的成就。嫦娥一号,收集了用于绘制月球表面三维地图的数据,嫦娥3号中国首个月球车“玉兔”成功登月。嫦娥四号,第二个月球探测器成功地降落在月球的远端,一个尚未开发的地区;中国将跟随嫦娥四号进行一系列的月球任务。
【1】细节理解题。根据第三段“China's space programme is still young compared to those of the United States and Russia”可知与美国和俄罗斯在太空工程方面比中国好,故选A。
【2】细节理解题。根据第三段“Chang'e 1, an unmanned orbital probe that was sent up in October,2007. It collected data that was used to create a 3D map of the moon's surface.”可知嫦娥一号是一个无人轨道探测器,开始了登月任务,故选D。
【3】推理判断题。根据第七段“…If I am given the chance, no problem!" It is likely that many other Chinese share Yang's excitement about this new stage of China's space exploration efforts.”可知许多中国人相信,对中国来说用不了多久可以把人送上月球,故选D。
【4】最佳标题。本篇文中叙述嫦娥一号、嫦娥三号、嫦娥四号所取得的成就,围绕介绍中国在探测月球上取得的成就展开,故选B。