题目内容
【题目】 Nations around the world are preparing for a possible major outbreak of a new deadly virus. The coronavirus, which started in the Chinese city of Wuhan, has already killed 17 people. It has spread to the USA, Japan, Korea and Thailand. More than 540 people have caught the virus and are in hospital.
The World Health Organization (WHO) is meeting to decide whether the outbreak is a global health emergency. China is urging people not to panic ahead of the Chinese New Year next week. Millions of Chinese will be travelling across the country to spend the holiday season with their families. Meanwhile, the city of Wuhan has suspended its public transport systems to help stop the spread of the virus.
The new coronavirus is suspected to have come from illegally traded animals in a Wuhan market. The virus mutated and spread from ananimal to a human. There are fears it could mutate and spread further. Scientists say the virus is contagious and can be passed from person to person through the air.
Dr Linfa Wang, a virologist at the Duke-National University of Singapore, said the new coronavirus is in the same family as SARS, but it's different from SARS. He said people needed to look for pneumonia-like symptoms, such as fever, cough and difficulty breathing. Fu Ning, a 36-year-old woman from Beijing, said: "I feel fearful because there's no cure for the virus."
【1】What are nations doing for a possible major viral outbreak?
A.very littleB.preparingC.panickingD.worrying
【2】How many countries has the coronavirus spread to?
A.EightB.seventeenC.threeD.four
【3】Who is meeting to decide if the coronavirus is an emergency?
A.the WHOB.the UNC.UNESCOD.NATO
【4】What is China urging people not to do?
A.Kiss.B.Drink in public.C.Panic.D.Cough
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】C
【解析】
文章是一篇新闻报道。介绍了新冠病毒爆发伊始的现象以及各方(世界卫生组织、中国政府、病毒专家等)对其的主张和决策。
【1】细节理解题。根据第一段第一句话Nations around the world are preparing for a possible major outbreak of a new deadly virus.可知世界各国都在为可能致命的新型致命病毒爆发做准备。故选B。
【2】细节理解题。根据第一段It has spread to the USA, Japan, Korea and Thailand.可知,新冠状病毒已经传播到美国,日本,韩国和泰国。一共是4个国家。故选D。
【3】细节理解题。根据第二段The World Health Organization (WHO) is meeting to decide whether the outbreak is a global health emergency. 可知世界卫生组织(世卫组织)正在开会,确定疫情是否是全球卫生紧急情况。故选A。
【4】细节理解题。根据第二段China is urging people not to panic ahead of the Chinese New Year next week. 可知中国敦促人们在下周的农历新年之前不要惊慌。故选C。