题目内容
【题目】阅读F篇,根据短文内容简要回答问题。请将答案填写到答题卡指定位置。
![]()
Spain is famous for its tomato festival, called La Tomatina. It happens in a small town Hanoi on the last Wednesday of August every year. During the festival there are all kinds of activities, but the most exciting part is the tomato fight. It takes place at the end of long celebration(庆祝). You are encouraged to throw tomatoes in the fight. There’re many stories about how the festival began. One of the stories goes that during the 1940s, some friends started a tomato fight, while another story is about a local band. Anyway, everyone in Bunol seems to have a different story.
Before the tomato fight, there are parades(游行), musical bands, street parties and so on. On the day of the fight, shopkeepers cover their windows and doors in order to keep away from the tomato fight. At the same time, thousands of tourists and local people come to the town square together. Then large trucks(卡车) full of tomatoes arrive. From the back of the large trucks, a great town band start to throw tomatoes at others. Then the crowds fight back, throwing the tomatoes at anything and anyone. Soon the streets are in the sea of red tomato juice.
Everyone is supposed to obey a small number of rules: You must squash(压烂) the tomato before throwing it and you are allowed to throw nothing but tomatoes.
It is usually over in less than half an hour. Everyone then sets off to the river to clear up. Sounds like fun!
【1】When is the Tomato Festival in Spain?
____________________________________________
【2】What is the most exciting activity of the festival?
____________________________________________
【3】Why do the shopkeepers cover their windows and doors on the day of the fight?
____________________________________________
【4】What are the rules everyone should obey?
____________________________________________
【5】How long does the tomato fight usually last?
____________________________________________
【答案】
【1】On the last Wednesday of August every year.
【2】The tomato fight.
【3】To keep away from the tomato fight.
【4】You must squash the tomato before throwing it and you are allowed to throw nothing but tomatoes.
【5】For less than half an hour.
【解析】
本文是一篇说明文,介绍了西班牙小镇一年一度的番茄大战。
【1】题意:西班牙的番茄大战是什么时候?
根据原文第1段It happens in a small town Hanoi on the last Wednesday of August every year可知,西班牙的番茄大战通常在每年8月的最后一个星期三举行。故答案为On the last Wednesday of August every year.
【2】题意:节日里最激动人心的活动是什么?
根据原文第1段During the festival there are all kinds of activities, but the most exciting part is the tomato fight可知,节日里最激动人心的活动是番茄大战。故答案为The tomato fight.
【3】题意:为什么番茄大战那天店主要把门窗遮挡住?
根据原文第2段shopkeepers cover their windows and doors in order to keep away from the tomato fight可知,番茄大战那天店主要把门窗遮挡住以避免其被番茄大战中的番茄砸中。故答案为To keep away from the tomato fight.
【4】题意:每个人都应该遵守什么规则?
根据原文第3段Everyone is supposed to obey a small number of rules: You must squash(压烂) the tomato before throwing it and you are allowed to throw nothing but tomatoes可知,番茄大战时番茄必须压烂了再扔,并且只能扔番茄,不能扔其他的东西。故答案为You must squash the tomato before throwing it and you are allowed to throw nothing but tomatoes.
【5】题意:番茄大战通常持续多长时间?
根据原文第4段It is usually over in less than half an hour可知,番茄大战通常会持续半小时不到。故答案为For less than half an hour.