题目内容
【题目】 Andrew Holleman, a 12-year-old boy, loved playing in the open land near his home. The land was wet and forested, and made a home for the birds, other animals and many different plants. It made the perfect place for him to study and get to know the nature.
Suddenly it was announced that the “empty” land would be improved by a lot of houses on it. The plants would be removed, the animals would run away and most would probably die. Then the wet soil(土壤)would be covered with extra grounds.
When he heard about the news, he was not happy. He was very worried that the land and water would be polluted.
Andrew wrote down clearly all the research he had done about the area, and how the houses would affect(影响)the local environment. He sent letters to members of local government and television reporters. He also called on his neighbors to oppose the building of the houses.
Andrew's teachers described him as gentle, shy and active. His classmates also admired how much he knew about local animals and plants, and the environment. Each day after school, Andrew went door-to-door, to ask the people to sign(签名), who did not want the houses to be built. In only one month, he got the signatures of 250 people. In the end, the land remained a safe place for birds, animals and plants that belonged there.
Andrew won many prizes for his brave and great work to stop the houses being built, and thus help save the environment.
【1】What is the passage mainly about?
A.A brave boy who cared for the environment.
B.250 people who signed to help Andrew.
C.The open land that suited animals and plants.
D.The research of improving the environment.
【2】Which of the following is true?
A.Andrew was good at going door-to-door.
B.Andrew was praised by his teachers and classmates.
C.Andrew usually acted like a person much older.
D.Andrew got in no touch with the reporters.
【3】What does the underlined word 'oppose' mean?
A.supportB.dislikeC.preferD.disagree
【4】What can we infer from the passage?
A.The land would remain as it used to be.
B.The open land would be built into a park.
C.The neighbors would move away.
D.Andrew would soon work for the government.
【答案】
【1】A
【2】B
【3】D
【4】A
【解析】
这篇短文讲述的是12岁的男孩Andrew非常喜欢在家附近的一块空地上玩,那里有很多动物和植物,是他学习自然的好地方。但是后来这块空地上要盖上房子,那样的话,植物和动物就没有了。为了保护它们,保护环境,Andrew给政府和电视记者写信,并发动邻居们都来反对这件事,最后Andrew的努力没有白费,这块空地被保留了下来。
【1】主旨大意题。根据短文第三段“He was very worried that the land and water would be polluted.”以及短文最后一段“Andrew won many prizes for his brave and great work to stop the houses being built, and thus help save the environment.”可知,这篇短文讲述了12岁的Andrew为了保护环境,阻止在空地上盖房子。A选项符合文意,故选A。
【2】推理判断题。根据第五段“Andrew's teachers described him as gentle, shy and active. His classmates also admired how much he knew about local animals and plants, and the environment.”可知,Andrew受到了老师和同学们的表扬,B选项符合文意,故选B。根据“Each day after school, Andrew went door-to-door, to ask the people to sign”可知,每天放学后,Andrew都挨家挨户的去让人们签名,但这并不是说他擅长这件事,故A不对;C选项在短文中并没有体现;根据第四段“He sent letters to members of local government and television reporters.”可知D不对。故选B。
【3】词义猜测题。根据文意“Andrew wrote down clearly all the research he had done about the area, and how the houses would affect(影响)the local environment.”可知,Andrew担心在空地上盖房子会影响当地的环境。由此可见他是不同意这个项目的,所以这里表示“他号召邻居们也来反对这个事情”。oppose意为“反对”,与disagree意思相近。故选D。
【4】推理判断题。根据短文第五段“In the end, the land remained a safe place for birds, animals and plants that belonged there.”可知,最后,这块地对于鸟类、动物和植物来说仍然是一个安全的地方,由此可知,这块地被保留下来,盖房子的计划取消了。故选A。
这是一篇记叙文,短文介绍了为了保护环境,勇敢的Andrew号召邻居们一起反对在一片空地上盖房子,最后取得成功的事情。文章叙述清晰,主题明确,内容比较容易理解。题型是阅读理解,考查学生们阅读短文获取文章大意及细节信息、猜测生词含义以及进行合理的推测和判断的能力。本题考查比较全面,涉及了推理判断、词义猜测和主旨大意,都属于高层次的问题。推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思,还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。如第4小题,这个题目并不是很难,学生们应在原文第五段“In the end, the land remained a safe place for birds, animals and plants that belonged there.”和正确答案之间做一个理解转换,这个题目有点像间接细节题。词义猜测题应注意将单词置于语境中理解,把握文章的逻辑关系。主旨大意题应结合文意,尤其注意短文的首段首尾句及尾段首尾句,一般主旨句会出现在这些地方。