题目内容
Since last year,Where Are We Going,Dad? has become one of the most popular TV shows. On the show,the five fathers and their children traveled around China,riding camels through the western deserts,fishing on the east coast,and selling vegetables for their bus fare (费用) home in southwestern Yunnan Province.
One dad doesn’t know how to do his daughter's hair,so some people try to help him. Another one must survive (生存) with his son for three days in the desert. Because the father can't cook,they only eat instant noo-dles (方便面) .
Why is Where Are We Going,Dad ? so popular? Because it is about how Chinese parents look after their kids. The show makes modern parents think about what they should do with their kids. uIn traditional Chinese culture,the father is strict and the mother is kind. But on the show,we see fathers who are much gentler on their kids and more involved (参与) in their upbringing (成长), ” said Li Minyi,a professor of early childhood educa-tion.
In the past,children were taught to obey their parents’ wishes and look after them in their old age. But today Chinese parents increasingly realize that respecting their children's choices may be a better way to prepare them for modern society. As they raise their children,parents are growing up at the same time.
6. According to the passage,what didn't the fathers and their children do on the show?
A. Rode camels. B. Sold vegetables.
C. Climbed the mountains. D. Fished on the east coast.
7. One father and his son only eat instant noodles because .
A. there arenJt any vegetables in the desert
B. the father can't cook
C. they think instant noodles are the most delicious
D. they have no money to buy something to eat
8. In the fourth paragraph,the underlined word “them” refers to (指的是) .
A. modern parents B. the five fathers on the show
C. the parents in the past D. the children in the old days
9. Why is Where Are We Going,Dad ? so popular?
A. Because it5s about how Chinese parents raise their children.
B. Because there are many famous stars on the show.
C. Becauseit'sabouthowtohelpthepoor.
D. Because itJs about how to sell vegetables.
10. Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Fathers are much gentler on their kids on the show.
B. Children were told to obey their parents ’wishes in the past.
C. Parents can also learn something when they raise their children.
D. In traditional Chinese culture,parents are both strict with their kids.
6. C 解析:根据第一段最后一句“On the show,the five fathers and their children traveled around China,riding camels through the western deserts,fishing on the east coast,and selling vegetables for their bus fare (费 用) home in southwestern Yunnan Province. ”可知,只有选项C没有提到,故在 节目中,爸爸和孩子没有做的事情是“爬 山”。故选C.
7. B解析:根据第二段后两句“Another one must survive (生存) with his son for three days in the desert. Because the father can't cook,they only eat instant noodles (方便面可知这对父子只吃方便面的原 因是“这位爸爸不会做饭”。故选B.
8. C解析:根据介词短语in their old age作 them的定语,可推测them指的是年龄较 大的人,故排除D;再根据上下文推测本句 意为“过去,孩子们被教导要服从父母的意 愿,在父母老的时候,照看好父母”。故答 案是C.
9. A解析:根据第三段的“Why is VV/zere Are We Going,Dad ? so popular? Because it is about how Chinese parents look after their kids. ”可知该节目受到欢迎的原因是 “它是关于中国父母照顾孩子的节目”。故 选A.
10. D 解析:根据第三段的“In traditional Chinese culture,the father is strict and the mother is kind. ”可知在中国的传统文 化中,爸爸是严厉的,妈妈是慈爱的,故D 选项“父母都严厉”的说法与原文不符。 本题选D.