题目内容
(2015 •内蒙古呼和浩特)
A group of reporters asked a group of 4-to-8-year-old children this question, <fWhat does love meanT^ The answers were surprising. The children would answer like they did below.
Rebecca—age 8
“When my grandmother hurt her knees,she couldn’t bend (弯腰) over and paint her toenails (脚趾甲) any more. So my grandfather would do it for her all the time,even when his hands hurt,too. That's love. ”
Samantha—age 6
“Love is when someone hurts you,and you get so mad but you don't shout at her because you know it would hurt her feelings. ”
Terry—age 4
“Love is what makes you smile when you’re tired. ”
Bethany—age 4
“I let my big sister pick on (捉弄) me because my mom says she only picks on me because she loves me. So I pick on my baby sister because I love her. ”
Lauren—age 4
“I know my elder sister loves me because she gives me all her old clothes and has to go out and buy new clothes. ”
Elaine—age 5
“Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken. ”
Clear—age 5
“My mommy loves me more than anybody. You don't see anyone else kissing me to sleep at night. ”
Jessica—age 8
“You really shouldn’t say ‘I love you’ unless you mean it. But if you mean it,you should say it a lot. People forget. ”
1. The passage mainly tells us about .
A. what “life” means to children B. what “family” means to children
C. what “friendship” means to children D. what “love” means to children
2. Who told us the love between Mom and Dad?
A. Clear. B. Elaine. C. Rebecca. D. Lauren.
3. Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Rebecca's grandmother ever couldn’t bend over.
B. Bethany wants to be picked on by any other person.
C. Samantha says if you love someone,even though he makes you angry,you don't shout at him.
D. Lauren prefers to wear her sister's old clothes.
4. What does Jessica mean about love?
A. Too much love is no love. B. You should say love more often.
C. You mean what you think. D. Say love more often if you have it.
5. What is love according to Terry?
A. Love is the care between husband and wife. B. Love is a rest when you are tired.
C. Love is what cheers you up when you are tired. D. Love is a kiss from parents.
1. D 解析:主旨归纳题。根据文中的“A group of reporters asked a group of 4-to-8-year-old children this question,4 What does love mean? ’”可知,本文主要讨论的 是“爱”对于孩子们的意义。故选D.
2. B解析:推理判断题。根据“Elaine—age 5 :4 Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken. ’”可知,Elaine 认为 爱就是在妈妈给爸爸最好的一块鸡肉的时 候,所以这是妈妈和爸爸之间的爱。故 选B.
3. B解析:细节理解题。根据“Bethany — age 4:‘I let my big sister pick on (捉弄) me because my mom says she only picks on me because she loves me. ’”可知,Bethany 只让 她的姐姐捉弄她,而不是让任何其他人捉 弄她。故选B.
4. D解析:推理判断题。由Jessica所说的话 “You really shouldn’t say ‘ I love you’ unless you mean it. But if you mean it,you should say it a lot. People forget. ”可推断, Jessica的意思是要经常说“我爱你”。故 选D.
5. C解析:推理判断题。根据“丁61'7—3呂6 4 : 4 Love is what makes you smile when you’re tired. ’”可推断,Terry认为爱是在 累的时候,让你髙兴起来的东西。故选C.