题目内容
【题目】阅读理解![]()
Light and Reflection
Light is another type of wave that carries energy. A source of light (光源) such as the sun or a light bulb gives off light rays that travel away from the light source in all directions.
A light ray is a narrow beam (光束) of light that travels in a straight line.
Most objects around you do not give off light on their own. They can be seen only if the light from another source bounces off (反弹) them and into your eyes. The process of light hitting an object and bouncing off is called reflection.
Look at the picture. The light is given off by the light bulb. Some of these light rays hit the page and are reflected (反射). The student sees the page when some of the reflected light rays enter the student's eyes.
When a light ray hits a surface (表面) and is reflected, the reflected ray obeys the law of reflection. The angle of incidence (入射角) is always the same as the angle of reflection. This is the law of reflection. And this is true for any surface, no matter what material it is made of.
(1)From the passage we know __________ is a source of light.
A.the eyes
B.the moon
C.the sun
D.the book
(2)From the passage we know that because of __________, the student can see the page.
A.the light bulb
B.the book
C.the light waves
D.the reflected rays
(3)According the last paragraph, if the angle of incidence is 35°, the angle of reflection should be _____.
A.15°
B.35°
C.55°
D.70°
【答案】
(1)C
(2)D
(3)B
【解析】这是一篇科普类短文阅读。介绍了光与反射。光是一种能携带能量的波,光线以直线形式传播。有的物体本身不发光,我们能看到它是因为它把别的发光物体的光线反射到我们的眼睛。反射光线遵循反射定律,入射角等于反射角。
(1)C细节理解题。根据短文中的句子“A source of light (光源) such as the sun or a light bulb gives off light rays that travel away from the light source in all directions.”可知,太阳是光源的一种,所以答案是C。
(2)细节理解题。根据短文中的句子“The student sees the page when some of the reflected light rays enter the student's eyes.”可知,,学生看到这个页面是由于一些反射光进入学生的眼睛。所以答案是D。
(3)B细节理解题。根据短文最后一段中的句子“The angle of incidence (入射角) is always the same as the angle of reflection. This is the law of reflection.”可知,入射角总是与反射角相同。入射角为35°,反射角也为35°,所以答案是B。