题目内容
【题目】
Human needs water, and every drop of water is precious. On March 22nd, World Water Day is a day to celebrate water and make a difference for people who do not have the water they need.
The truth about the world
The truth is that we are lucky enough to have clean water whenever we want, but this is not the case for many people around the world. Did you know that around 750 million people do not have clean water to drink? That’s around 1 in 10 people in the world.
But what does this mean?
If we drink dirty water or we can’t wash our hands when we go to the toilet, we can catch diseases from the bacteria (细菌) and become ill. Every year over 500,000 children die from dirty water. That’s around 1,4000 children every day! In Ghana, 85% of all disease are from dirty water, and in Nicaragua, 75% of the people don't have clean drinking water. Also, in some countries children walk many kilometers every day to get water, they can't go to school so they don't learn how to read and write and don’t get an education.
Water for everyone
In 1993 the United Nations decided that March 22nd is the World Day for Water. On this day every year, countries around the world hold events to educate people about the problems of dirty water and that clean water is something that everyone should have around the world. People organize events to raise money and this money helps countries like Nigeria or Nicaragua get clean water to its people so that children don't die from diarrhea (腹泻) and so that they can go to school.
For World Water Day, some people in the UK walk, run or cycle 101an, others climb mountains or even jump from an aeroplane and skydive to the ground. At one school children between the ages of 10 and 15 walk 6 km with 6 litres of water so they can see how it feels to walk along distance carrying heavy bottles of water. People give them money to do these things and all the money helps get clean water to as many people as possible around the world.
【1】The passage is mainly about ________________.
A. water festivalB. World Earth Day
C. drinking water around the worldD. how to save water
【2】All over the world, _____________ of the people can't have clean drinking water.
A. 10%B. 20%C. 85%D. 75%
【3】About __________ million children die from dirty water in the world every day.
A. 750B. 500,000C. 1,400D. 750
【4】In some countries, children walk many kilometres away from home because________.
A. they need to go to schoolB. their parents are busy
C. they are told to do soD. there is no clean water nearby
【5】The underlined word 'educate' in the third part means _______________.
A. teach in classB. make someone know
C. talk withD. make fun of
【6】In the UK, people DO NOT __________ on World Water Day.
A. raise money to help the homeless people
B. jump from aeroplanes and akydive to the ground
C. walk with 6 litres of water for 6 kilometres
D. walk, ran or cycle 10 km
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】D
【5】B
【6】A
【解析】
人类需要水,每滴水都是珍贵的。3月22日世界水日是一个庆祝水日子,并为那些没有他们所需要的水的人们做出巨大的作用。
【1】题意:这篇文章主要关于什么内容?由原句On March 22nd, World Water Day is a day to celebrate water and make a difference for people who do not have the water they need可知,主要介绍World Water Day世界水日。故选C。
【2】题意:全世界,有多少人无法有纯净的饮用水。细节理解题。由原句Did you know that around 750 million people do not have clean water to drink? That’s around 1 in 10 people in the world可知,是十分之一。故选A。
【3】题意:每天世界大约有几百万孩子死于污水?由原句Every year over 500,000 children die from dirty water可知是500,000。故选C。
【4】题意:在有些国家,孩子得远离家步行好多公里,是为了什么?由原句Also, in some countries children walk many kilometers every day to get water可知是为了取干净的水。故选D。
【5】题意:第三段画线的单词是什么意思?结合原句On this day every year, countries around the world hold events to educate people about the problems of dirty water在每年的这一天,世界各个国家都会举行事件让人们知道污水的问题。可知应是让人们明白。故选B。
【6】题意:在英国,世界水日那天人们不会做哪件事?根据For World Water Day, some people in the UK walk, run or cycle 101an, others climb mountains or even jump from an aeroplane and skydive to the ground可知,应是没有募捐钱的行为。故选A。
在阅读理解题目中,有相当一部分是考查细节和事实的题目。这类题目相对容易一些。凡属针对特定细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到对应的文字部分作为验证。这一部分可能是一个词或短语,也可能是一个句子或相关的若干句子,但句式、用词和表达方式不同。例如题2,题意:全世界,有多少人无法有纯净的饮用水。细节理解题。由原句Did you know that around 750 million people do not have clean water to drink? That’s around 1 in 10 people in the world可知,是十分之一。故选A。