题目内容
【题目】 My mother is fifty-five years old. She retired (退休) just two months ago. After that, she was bored and didn't know what to do every day. She was kind to us before, but recently she was easy to get angry. She often argued with my brother and me with no reason. Also, relations between my parents became difficult. My mother got into trouble and didn't know how to deal with it. My brother thought of a good idea to help my mother. He bought her a new smart phone and taught her how to use Wechat (微信). My mother's life changed a lot from then on. No matter where she went and whatever she did, she always used it. She took photos with her new smart phone and always shared her photos in her friend circle to express how happy she was. As a result,she often did something by mistake. She often forgot to turn off the gas (煤气) and the food she was cooking usually got burnt. My father tried to stop her, but it didn’t work.
This afternoon, my mother prepared to make dumplings for dinner. She took a lot of pictures in order to post them into her friend circle. After dinner, we took out smart phones and waited to the photos she had taken. To our surprise, we didn't find any pictures of her dumplings. At last, my father couldn't help asking her, “Why don't you share your delicious dumpling in your friend circle today?” My mother looked embarrassed and said, “My smart phone was boiled in the pot.” “Oh, my God! I have to spend more money buying a new one!” cried my brother.
【1】What is the matter with the writer's mother after she retired?
A.She got angry easily.B.She argued with one of her friends.
C.She cared about her children too much.D.She had a bad relationship with her parents.
【2】How did the writer’s brother help his mother?
A.He took photos for his mother.B.He cooked some food for his mother.
C.He taught his mother how to use the gas.D.He bought his mother a new smart phone.
【3】What happened after the mother began to use Wechat?
A.She often forgot to cook dinner.B.She felt it difficult to use Wechat.
C.She enjoyed using Wechat very much.D.She did not know how to turn off the phone.
【4】Why didn't the mother share the dumplings in her friend circle?
A.She had no time to take pictures.B.Her phone was dropped in the pot.
C.Her family didn't like the dumplings.D.She waited to do it with her new phone.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】C
【4】B
【解析】
短文大意:本文是记叙文,讲述了母亲退休后曾一度无聊和烦躁,弟弟给她买了部智能手机,结果母亲非常喜欢,是智能手机改变了她的生活。
【1】题意:作者的母亲退休后怎么了?考查细节理解。根据“She was kind to us before, but recently she was easy to get angry她以前对我们很好,但最近她很容易生气”,可知母亲退休后变得容易生气了,She got angry easily符合题意,故选A。
【2】题意:作者的弟弟是如何帮助他母亲的?考查细节理解。根据“He bought her a new smart phone and taught her how to use Wechat (微信). My mother's life changed a lot from then on他给她买了一个新的智能手机,教她如何使用微信。从那以后,我母亲的生活发生了很大的变化”,可知是给他妈妈买了一个新的智能手机后母亲的生活发生了很大的变化,He bought his mother a new smart phone符合题意,故选D。
【3】题意:母亲开始使用微信后发生了什么?考查细节判断。根据“No matter where she went and whatever she did, she always used it无论她去哪里,无论她做什么,她总是用它”,可知母亲非常喜欢使用微信,She enjoyed using Wechat very much符合题意,故选C。
【4】题意:为什么母亲不在她的朋友圈里分享饺子?考查细节理解。根据母亲的话“My smart phone was boiled in the pot我的智能手机掉在锅里煮了”,可知选B。
本文通过母亲退休后的生活表现智能手机带给人们生活的变化,难度适中,题目主要是细节理解或判断,考生认真阅读原文,注意细节对照,即可选出正确答案。例如小题1,问作者的母亲退休后怎么了,考查细节理解。根据“She was kind to us before, but recently she was easy to get angry她以前对我们很好,但最近她很容易生气”,可知母亲退休后变得容易生气了,She got angry easily符合题意,故选A。