题目内容
【题目】 Every week we ask some people a different question about friends. Here is what people say.
At 9: 28 am, July 5, Mamoun said.
“I think a good friend is a good gift.It is precious(珍贵) and hard to find.”
At 10: 57 am, July 6, Jenny said.
“For me, a good friend can share almost everything with you. You don't mind telling him or her good or bad things. It's really happy to have such a friend. At the same time,you should put a lot of efforts to keep your friendship. It will die if you don't care about it”
At 11: 52 am, July 6, Hoangthi said.
I think a good friend can listen to all your problems and give you good advice. And a good friend is someone who can keep you secrets.
At 12: 14 am, July 6, Due said,
“A best friend can laugh with you when you are happy and he or she is the one who is around you when sad things happen. A.friend in need is a friend indeed.”
【1】Mamoun thinks a good friend is a good__________.
A.BookB.personC.gift
【2】We should put a lot of efforts to keep the friendship because__________.
A.we all like enjoying it
B.we share something with others
C.it will die if we don't care about it
【3】The underlined word “effort” mean “__________” in Chinese.
A.努力B.营养C.秘密
【4】The Chinese meaning of “A friend in need is a friend indeed.”is “__________”.
A.知音难觅B.患难见真情C.得朋友难,失朋友易
【5】The main idea of the passage is that__________.
A.good friends are like beautiful giftsB.what a good friend is likeC.we can live without friends
【答案】
【1】C
【2】C
【3】A
【4】B
【5】B
【解析】
文章大意:本文通过在不同时间向不同的人问朋友的定义,大家给出了不同的答案,说明朋友的定义不是唯一的。
【1】细节理解题。根据文中“I think a good friend is a good gift.”可知Mamoun认为朋友是礼物。结合选项,A选项的意思是书;B选项的意思是人;C选项的意思是礼物;可知,故答案为C。
【2】细节理解题。根据文中“It will die if you do not care about it.”可知不努力维持,友情会消亡。结合选项,A选项的意思是我们享受友情;B选项的意思是友情对我们来说不重要;C选项的意思是如果不付出努力,友情会消亡。可知,故答案为C。
【3】词义猜测题。根据文中“At the same time,you should put a lot of efforts to keep your friendship.” 同时,你应该付出很多努力来保持你的友谊。可知,划线的“efforts”在中文中是指“努力”。故答案为A。
【4】句子翻译题。“A good friend in need is a friend indeed”的意思是在你需要的时候出现的朋友才是真正的朋友。可知本题正确答案为B,患难见真情,意思最为贴近。故答案为B。
【5】主旨理解题。根据文章第一段Every week we ask some people a same question about friends. 可知文章主要探讨朋友的含义。结合选项,A选项的意思是好朋友是漂亮礼物;B选项的意思是好朋友是什么;C选项的意思是我们可以没有朋友。可知,故答案为B。