题目内容
【题目】 Edward rose early on the New-year morning. He looked in every room and wished a Happy New Year to his family. Then he ran into the street to repeat that to those he might meet.
When he came back, his father gave him two bright, new silver dollars.
His face lighted up as he took them. He had wished for a long time to buy some pretty books that he had seen at the bookstore.
He left the house with a light heart, expecting to buy the books. As he ran down the street, he saw a poor family.
"I wish you a happy New Year." said Edward, as he was happily passing on. The man shook his head.
"You are not from this country?" said Edward. The man again shook his head, for he could not understand or speak his language. But he pointed to his mouth, and to the children shaking with cold, as if(好像)to say, "These little ones have had nothing to eat for a long time." Edward quickly understood that these poor people were in trouble. He took out his dollars, and gave one to the man and the other to his wife.
They were excited and said something in their language, which doubtless meant, "We thank you so much that we will remember you all the time."
When Edward came home, his father asked what books he had bought. He hung his head a moment, but quickly looked up.
"I have bought no books," said he, "I gave my money to some poor people, who seemed to be very hungry then." He went on, "I think I can wait for my books till next New Year."
"My dear boy," said his father, "Here are some books, more as a reward for your goodness of heart than as a New-Year gift."
"I saw you give the money cheerfully to the poor German family. It was nice for a little boy to do so. Be always ready to help others and every year of your life will be to you a Happy New Year."
【1】What did Edward expect to do with the money he got from his father?
A.Help the poor family.B.Buy something to eat.
C.Buy some pretty books.D.Learn another language.
【2】Why did the poor man shake his head when Edward spoke to him?
A.He wouldn't accept the money.B.He couldn't understand the boy.
C.He was too cold to say anything.D.He didn't like the boy's language.
【3】According to the passage, we can know that Edward _______.
A.got a prize for his kind heartB.had to buy his books next year
C.got more money from his fatherD.bought the books at the bookstore
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【解析】
本文是一篇记叙文。主要讲述了一个叫Edward的小男孩儿,用父母给自己的两美元去帮助更需要的穷人。最后小男孩儿不仅从爸爸那得到了喜欢的书作为新年礼物并且还得到了比新年礼物更重要的奖励——他人的感谢。
【1】细节理解题。根据第三段“He had wished for a long time to buy some pretty books that he had seen at the bookstore”可知,Edward想要用爸爸给的钱买书。故选C。
【2】细节理解题。根据第六段“for he could not understand or speak his language”可知,因为这个穷人听不懂Edward的话,所以对Edward摇头。故选B。
【3】细节理解题。根据第十段“Here are some books, more as a reward for your goodness of heart than as a New-Year gift."”可知,Edward从爸爸那得到了对自己善良的心灵的奖励。故选A。