网址:http://m.1010jiajiao.com/timu3_id_2972398[举报]
Texting in the street—your funeral
Millions of people are putting their lives at risk by texting their friends as they walk along busy streets, reported the Daily Mail.
One in ten 41 users has already been 42 because they are so lost in their phones that they fail to 43 lamp-posts or cars, according to Joanna Lumdsen of Aston University.
To test the danger of texting while 44 , Lumdsen did an experiment in which volunteers followed a 45 path while trying to 46 in a message on the phone.
Around them, screens 47 up instructions to avoid stepping on 48 colors on the floor.
She found that people missed one in five 49 because they were so busy with their phones.
“In 50 life this means that one in five lamp-posts or moving cars is 51
to go unnoticed by people 52 and walking,” she said.
Her research is looking for ways cell phone makers could improve the 53
of phones to make texting on the move 54 . That could 55 easier-to-use voice operated phones, or phones that respond to gestures.
“The safest thing is 56 people not to text while they walk along,” she said. “ 57 a lot of people in business are 58 to carry a mobile phone and be in 59 24 hours a day, seven days a week. They are under pressure to reply to calls 60 , and to respond to text messages and emails straight away.
|
1. |
2. |
3. |
4. |
5. |
6. |
7. |
8. |
9. |
10. |
11. |
12. |
13. |
14. |
15. |
16. |
17. |
18. |
19. |
20. |
【答案】 21.C 22.A 23.B 24.D 25.A 26.C 27.B 28.A 29.A 30.C 31.D 32.B 33.D 34.B 35.A 36.B 37.A 38.A 39.C 40.A 【解析】 略 【题型】完型填空 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】Texting in the street, 社会现象类 【结束】 13【题文】“Hurry, Mommy! Let’s go trick-or-treating!” My daughter waited by the door in her pink princess skirt while I prayed in the living room. Usually I liked taking her out on Halloween, but this year I was sad. I was worried about my mother, who was in China on vacation. I got a call that afternoon that she had slipped and fallen on the hard floor of her hotel and broken her leg. She was taken to a hospital in Beijing. Mom was nervous because she couldn’t understand any of the doctors. If only I could do something to help her! I knew I couldn’t let my worries spoil my daughter’s fun. There was nothing I could do for Mom except pray, I thought. We left the house and went down the block. I was so upset that I hardly took notice of the kids around me. There came the man to whose son I’d once given piano lessons. “Hello there,” I said, greeting him and the boy at his side. “Hello,” the father answered. “Having fun?”“I’m trying,” I said. “Why, what’s wrong?” he asked. I told him the whole story. “My mother, in China, broke her leg and didn’t understand any of the doctors. And I’m too far away to do anything!” I said. He raised his eyebrows. “Beijing, you said?” he asked. I nodded. He smiled. “Believe it or not, my sister is a doctor at an English-speaking hospital there. If you want, I’ll make a call right away and we’ll try and get your mom transferred (转移).” A few days later I sat in the living room with my daughter as she finished the last of the candy. “Mommy, how far away is China?” she asked. “Not as far as I thought,” I said. 41.What did the author’s daughter want to do?
42.What was the author’s mother worried about most?
43.The author hardly took notice of the kids around because _____ .
44. We can infer from the text that _____ .
【答案】 45.B 46.D 47.B 48.A 【解析】 略 【题型】阅读理解 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】my mother,家庭生活类 【结束】 14【题文】It is winter in many parts of the world. For some areas, that means snow. Maybe even lots of snow. If you don’t have to drive in it or remove it, snow can be very beautiful. When snow covers everything around you, the world looks like a “winter wonderland”. That is the name of a very popular song about winter. Richard Smith and Felix Bernard wrote the song back in 1934. There are hundreds of recordings of this happy song. But winter is not always such a beautiful and happy time. It’s cold outside. You try hard to keep warm. The days are darker and shorter. The sun rarely shines. The leaves on the trees are brown. It isn’t surprising that some people are sad in winter. And some people dream about being somewhere else where it’s warm and pretty—like the state of California. The Mamas and the Papas recorded this famous song “California Dreaming”. During the 1960s, many other famous rock groups released songs about winter. Here is a poetic song by Simon and Garfunkel called “A Hazy Shade of Winter”. They sing about life and hope and possibilities. In 1968, the group Blood, Sweat and Tears recorded this gentle, sad song about winter. They sing about a lost love and forgotten memories in “Sometimes in Winter”. In the early 1990s, Tori Amos wrote and recorded the beautiful song called “Winter”. She enjoyed singing about winter when she was a child. Finally, on a happier note comes this song written and recorded by Fountains of Wayne in 2003. They sing about a snowstorm in a New England town. Nothing unusual there. But instead of being sad or tense about the snow, they write a song about it. 49. The underlined sentence “For some areas, that means snow.” probably means _____ .
50. According to the second paragraph, winter is _____ .
51.Which of the songs can bring us hope of life?
52.What does the passage mainly talk about?
【答案】 53.B 54.D 55.C 56.C 【解析】 略 【题型】阅读理解 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】winter,自然类 【结束】 15【题文】A number of scientific studies have suggested that repeatedly heading a football could increase the risk of developing dementia (痴呆症) in later life. In 2002, former England international footballer Jeff Astle died aged 59. A coroner (验尸官) said that Astle died from a brain disease likely to have been caused by “repeated small damages to the brain” related to heading a heavy leather football. Dr. Scott Delaney, research director of emergency medicine at McGill University Health Center in Montreal, Canada, has also researched soccer-related head injury and agrees that head-to-head or elbow-to-head blows are the real risk. In 2007, Delaney carried out a study on footballers aged between 12 and 17 that showed they were half as likely to be concussed (使脑部受到震荡) wearing headgear (帽) than without. He said youngsters have a higher risk of head injury than adults because their heads are thinner and less able to absorb shock. To make matters worse, their neck muscles aren’t as well developed and they often lack the correct heading technique that can help throw away the force of the ball. Delaney recommends that children wear headgear when playing football and says his two eldest children wear head protection playing the sport. But he admits that children can be unwilling to be the first to wear head protection—especially when their football heroes play without it. While headgear can protect footballers from being concussed during a match, no one knows the long-term effects of repeated “sub-concussive” blows to the head. Delaney says that while there is indirect evidence that a career in soccer can lead to dementia, no one has yet found a sure link between the two. He says proving a link would mean monitoring hundreds of footballers for three or four decades—and that would take a lot of funding. 57.Which might be the best title of the passage?
58.According to Delaney’s research, what is the most risky injuries to head?
59. Children are unwilling to wear headgear because they think _____ .
60.It can be inferred from the last paragraph that _____ .
【答案】 61.A 62.D 63.C 64.C 【解析】 略 【题型】阅读理解 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】the risk of developing dementia 痴呆症,医学类 【结束】 16【题文】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Are You Ready for College? Before you send in your college applications, keep this in mind: it’s not the norm (准则) in every culture for students to go to college right out of high school. 65. So if you find yourself applying for college simply because it’s the thing to do after high school, think again. Going to college right after high school may be the norm in your community, but it’s not the norm everywhere and it may not be the best decision for you. 66. Yes, higher education often gives young people a big advantage in the working world, but not always. A solid technical or business school application can give you an advantage as well, and if the environment seems like a better one for you than a traditional college campus, this might be your best choice. A lot of people lead successful lives with a high school education and years of work experience. The price of a college or university education has become a serious burden for young people and their families. 67. In some cases, putting off college for a year or two while a student earns money full time can make sense. 68. 69. Almost all students suffer from homesickness, but for some students, the transition may be too much to deal with.
E. So students take massive amounts of loans, which can take decades to pay off. F. Many young people have other choices, like military service, work experience, community service or travel. G. The transition from high school to college is an emotional challenge for almost everybody, especially if you move away from home. 【答案】 70.F 71.C 72.E 73.D 74.G 【解析】 略 【题型】其他 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】Are You Ready for College?,学习类 【结束】 17【题文】阅读下列每个句子,根据空白处的汉语提示,填入适当词汇。每空仅限一词。 75.Now the government is paying more attention to _____ (农业). 76.W out! There is a car coming! 77. felt so sleepy that I couldn’t stop _____ (打哈欠). 78. From her (面部)expression we can read her dissatisfaction. 79.Customs officers examined all (行李) at the airport. 80. It’s an old t for Chinese to get together and eat dumplings on the eve of the Spring Festival. 81.They didn’t fight, but stood there _____ (怒视) at each other. 82.You should receive a reply w seven days. 83.They are having a heated a over whether drinking is bad for health. 84. The lake (包围) by trees is a nice place to visit. 85.After his wife died, the man often d his sadness in wine. 【答案】 86.agriculture 87.Watch 88.yawning 89.facial 90.baggage/ luggage 91.tradition 92.glaring 93.within 94.argument 95.surrounded 96.drowned 【解析】 略 【题型】单词拼写 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】单词拼写 【结束】 18【题文】每个句子有且仅有一处错误,或错一词, 或多一词,或少一词。 如本句错一词,在错词下划一横线,并在横线下写出修改后的词; 如本句多一词,把多余的词用斜线(﹨)划掉; 如本句缺一词,在缺词处加一漏字符号(∧),并在其下面写上该加的词。 注意:未按照要求答题不得分。 97. He loved the novel so many that he read it for three times. 98.Canada is the second most largest country in the world. 99.Parents react strong to the program of quality education. 100.It is clear is that the moon is smaller than the earth. 101. With the baby well cared for, the parents will free of worries at work. 102.When I was driving to work, my car suddenly broke up and I had to repair it by myself. 103.Tony approached Julia, touched her shoulder and kissed her on cheek. 104.He injured his leg; however, he couldn’t play in the game. 105. The soldiers fought in defend of their country’s safety. 106.You’d better take the old bridge as the new one is built. 【答案】 107.He loved the novel so many that he read it for three times. much 108.Canada is the second most largest country in the world. ﹨ 109. Parents react strong to the program of quality education. strongly 110.It is clear is that the moon is smaller than the earth. What 或 ﹨ 111.With the baby well cared for, the parents will ∧ free of worries at work. be 112.When I was driving to work, my car suddenly broke up and I had to repair it by myself. down 113.Tony approached Julia, touched her shoulder and kissed her on ∧ cheek. the 114.He injured his leg; however, he couldn’t play in the game. therefore/ hence 115.The soldiers fought in defend of their country’s safety. defense/ defence 116.You’d better take the old bridge as the new one is ∧ built. being 【解析】 略 【题型】短文改错 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】单句改错 【结束】 19【题文】假如你是某所中学的一名学生,3月22日(世界水日)你参加了你们班开展的一系列节水宣传活动。请根据以下提示,以日记的形式记录当天的活动内容. 1)上午开班会,讨论节水宣传活动; 2)下午2点,去社区发宣传材料(leaflets); 3)下午3点,邀来的专家在社区做相关演讲; 4)演讲后,与邻居们讨论,提出节水建议. 注意:① 词数100左右。开头已为你写好,不计入总词数。 ② 可适当增加内容以使行文连贯. March 22, 2011 Tuesday Sunny Today is World Water Day._________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 【答案】 March 22, 2011 Tuesday Sunny Today is World Water Day.In the morning, we had a class meeting talking about what to do on this special day. Finally, we reached an agreement and immediately began to make preparations for the afternoon’s activities. At 2:00 p.m., we went to the neighboring community to hand out leaflets, calling on people to save water. Around 3 o’clock, the expert we invited gave an excellent speech on the current water crisis in China. He talked about the drought in the Southwest and the severe shortage of water in our city. The speech had a strong appeal to all the people present, including me. After the speech, we had a discussion with our neighbors about various ways of saving water in our daily life. I suggested turning off the water tap immediately after using it, and a granny came up with the ideas of reusing the water from kitchen, for example, the water after washing fruits and vegetables can be used to water flowers and so on. Today, I have had a better understanding of the importance of saving water and really learnt a lot about saving water. 【解析】 略 【题型】书面表达 【适用】较难 【标题】20102011学年吉林省长春十一中高一下学期期末考试英语题 【关键字标签】世界水日 【结束】 |
查看习题详情和答案>>
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
One day a few years ago we had an uninvited guest—a sparrow. 36 the little bird had flown into our open garage. Then I 37 the bird before I saw it.
“What’s that?”I asked when I first heard the sound.
“It’s coming from the 38 .”my wife, Anita, said. “Maybe it’s one of the little 39 .”
I looked into the garage. No children at all. But there was that sound again, coming from right up there. And that’s 40 I saw the sparrow. It was flying 41 just inches below the ceiling. It was clearly 42 to get out, but couldn’t see the way out was not up, but 43 and and out through the garage door. So the bird continued flapping its wings and bumping its little head 44 the ceiling.
I tried to terrify it out, but only succeeded in driving it into the 45 open space between the door and the ceiling. Then I tried to show the bird how to fly down a few feet 46 it could get outside, but that only seemed to 47 it more.
“Why don’t we just leave for a few minutes,” Anita 48 .“I’m sure he’ll figure it out eventually.”
We went back into the house, where we 49 to hear the ongoing struggle between the sparrow and the ceiling. Then suddenly, it was 50 and our uninvited guest was gone.
I’ve 51 that little sparrow through the years, and I’ve decided that birds are not different much from people. We think we were 52 to fly ever upward, and we don’t even consider the 53 that something good might happen if we just fly down a little bit. Once we figure out that we can make 54 without banging(碰)our heads against ceilings, we can usually save ourselves much 55 .
36.A. Still B. Somehow C. Instead D. Perhaps
【答案】B
【解析】不知怎么的,这只小鸟飞进了我们开着的车库。B.不知怎么的。
37.A. heard B. caught C. searched D. observed
【答案】A
【解析】根据下文when I first heard the sound, 可知本句的意思是“未见其鸟,先闻其鸣”。
38.A. house B. backyard C. garage D. basement
【答案】C
【解析】根据36题所在的句子可知, 小鸟进入了garage,所以声音应该从garage传来。
39.A. birds B. guests C. cats D. kids
【答案】D
【解析】根据下文no children at all.可知, 作者的妻子认为是期中一个孩子
40.A. when B. how C. why D. whether
【答案】A
【解析】when引导表语从句。“就在那时我看到了那只麻雀。”
41.A. quickly B. anxiously C. cautiously D. slowly
【答案】B
【解析】anxiously不安的,焦虑的。因为被困,所以很焦虑。
42. A. deciding B. hesitating C. trying D. choosing
【答案】C
【解析】try to get out努力要出去。
43. A. up B. backward C. forward D. down
【答案】D
【解析】但是它看不到出去的路不在上方,而在下方。
44. A. against B. off C. along D. into
【答案】A
【解析】bump its little head against the ceiling 小脑袋撞击天花板
45. A. free B. small C. wide D. dark
【答案】B
【解析】门和天花板之间的空间很小。
46. A. in case B. even if C. as though D. so that
【答案】D
【解析】so that 引导目的状语从句。
47. A. puzzle B. confuse C. frighten D. disturb
【答案】C
【解析】但是这样似乎使它更害怕。Frighten sb使某人害怕, 吓唬某人
48. A. suggested B. explained C. insisted D. demanded
【答案】A
【解析】why don’t sb do 是表示建议的用语。 所以选择A。
49. A. attempted B. continued C. refused D. failed
【答案】B
【解析】continue to do sth继续干某事
50. A. fierce B. empty C. safe D. silent
【答案】D
【解析】根据下文our uninvited guest was gone, 所以没有声音了,很安静
51.A. looked after B. worried about C. thought about D. brought up
【答案】C
【解析】A.照看 B.担心 C.思考 D. 提出。下文题到“鸟和人没有什么不同”,所以作者是在思考。
52. A. forced B. determined C. born D. urged
【答案】C
【解析】be born to do 天生就是干某事的。 “我们认为我们天生就是往上飞的”
53. A. idea B. possibility C. challenge D. problem
【答案】B
【解析】我们甚至没有考虑这种可能性,如果我们飞的低一些,好事也可能会发生。
54. A. progress B. peace C. decisions D. efforts
【答案】A
【解析】make progress取得进步
55. A. panic B. pressure C. loss D. trouble
【答案】D
【解析】save some trouble 省去很多麻烦。
查看习题详情和答案>>LONDON —A British judge on Thursday sentenced a businessman who sold fake (假冒的)bomb detectors (探测器) to 10 years in prison, saying the man hadn’t cared about potentially deadly consequences.
It is believed that James McCormick got about $77. 8 million from the sales of his detectors — which were based on a kind of golf ball finder — to countries including Iraq, Belgium and Saudi Arabia.
McCormick, 57,was convicted (判罪) of cheats last month and sentenced Thursday at the Old Bailey court in London.
“Your cheating conduct in selling a great amount of useless equipment simply for huge profit promoted a false sense of security and in all probability materially contributed to causing death and injury to innocent people,’’ Judge Richard Hone told McCormick. “You have neither regret, nor shame, nor any sense of guilt.”
The detectors, sold for up to $ 42,000 each, were said to be able to find such dangerous objects as bombs under water and from the air. But in fact they “lacked any grounding in science” and were of no use.
McCormick had told the court that he sold his detectors to the police in Kenya,the prison service in Hong Kong, the army in Egypt and the border control in Thailand.
“I never had any bad results from customers,” he said.
39. Why was McCormick sentenced to prison?
A. He sold bombs. B. He caused death of people.
C. He made detectors. D. He cheated in business.
40. According to the judge, what McCormick had done ________ .
A. increased the cost of safeguarding
B. lowered people’s guard against danger
C. changed people’s idea of social security
D. caused innocent people to commit crimes
41. Which of the following is true of the detectors?
A. They have not been sold to Africa.
B. They have caused many serious problems.
C. They can find dangerous objects in water.
D. They don't function on the basis of science.
42. It can be inferred from the passage that McCormick _________ .
A. sold the equipment at a low price
B. was well-known in most countries
C. did not think he had committed the crime
D. had not got such huge profit as mentioned in the text
【语篇解读】本文是一篇记叙文,题材是新闻报道。本文报道了一条卖假冒炸弹探测器的商人被判10年徒刑的新闻。
| 段落 | 关键词、句 | 大意推测 |
| 第一部分(Para. 1-3) | McCormick, 57,was convicted of cheats last month and sentenced Thursday at the Old Bailey court in London | 新闻案件的简介:57岁的McCormick上月被起诉诈骗并于周三在伦敦的Old Bailey court法庭被判刑。 |
| 第二部分(Para. 4) | cheating conduct, promoted a false sense of security, contributed to causing death and injury to innocent people | 法官宣判:罪犯的欺骗行为增强了人们虚假的安全感并促使导致给无辜百姓带来死亡和伤害。 |
| 第三部分(Para. 5-7) | But in fact they “lacked any grounding in science” and were of no use, sold…to… , never had any bad results | 案件细节及当事人的反诉:假冒炸弹探测器被销往世界各地,但它根本没有科学依据,也毫无用处。罪犯狡辩假冒产品没有给用户带来任何不良后果。 |
【解析】
39. D。细节理解题。难度:中等。问题是“为什么McCormick被判刑入狱”。根据问题中的关键词sentenced to prison定位原文第一段。第一段说到McCormick是一位商人,生产了假冒的炸弹探测器,这是一种商业欺骗。选项D和其对应,为正确答案。
40. B。细节理解题。难度:难。问题是“根据法官的说法,McCormick的所为导致了什么样的结果”。根据问题中的关键词according to the judge定位第四段的第一句:your cheating conduct … promoted a false sense of security and … contributed to causing death and injury to innocent people(你的欺骗行为提高了人们虚假的安全感并助推给无辜百姓带来死亡和伤害)。由此可见,McCormick的行为让人们有了安全感,但这种安全并不真实。B “降低了人们防范危险的安全意识”符合此意,为正确答案。
41. D。判断题。难度:难。问题是“下面哪种说法对探测仪来说是正确的”。
解题思路:根据问题中的关键词detectors,把四个选项具体对应到原文中一处。A对应文章倒数第二段的最后一句he sold his detectors to the police in Kenya,the prison service in Hong Kong, the army in Egypt and the border control in Thailand。该句中的Kenya是非洲的肯尼亚,否定了A的说法。B对应第一段第一句“the man hadn’t cared about potentially deadly consequences”,法官只说罪犯没有关注潜在的致命后果,而不是已经导致严重的问题。C对应第五段的第一句话“were said to be able to find such dangerous objects as bombs under water and from the air”提示,探测仪的功能只是据说,而不一定真的具备找到水中危险物品的功能。选项D定位第五段的最后一句“in fact they ‘lacked any grounding in science’ and were of no use可知,这种探测仪没有科学根据,也毫无用途,和D“没有科学根据的工作原理”相吻合,故最佳答案是D。
42. D。推理判断题。难度:中等。
解题思路:返回原文,将选项与原文一一进行比较。
本题主要考查第四段和第七段。A“以低价销售设备”与原文第四段第一句不符,因为该句提到法官指控McCormick通过卖一些无用的设备来巨额利润。B“在大多数国家很有名”与文中提到的区区几个国家和地区Iraq,Belgium,Saudi Arabia,Kenya,Hong Kong,Egypt和Thailand购买他的探测仪不符。C“认为他没有犯罪”和第七段对应,其中他所说的“I never had any bad results from customers”和C符合,C是正确答案。D“他没有赚取文中提到的那么大利润”在原文没有语言根据。
查看习题详情和答案>>Many people who work in London prefer to live outside it, and to go in to their offices or schools every day by train, car or bus, even though this means they have to get up early in the morning and reach home late in the evening.
One advantage of living outside London is that houses are cheaper. Even a small flat in London without a garden costs quite a lot to rent. With the same money, one can get a little house in the country with a garden of one’s own.
Then, in the country one can rest from the noise and hurry of the town. Even though one has to get up earlier and spend more time in trains or buses, one can sleep better at night and during weekends and on summer evenings, one can enjoy the fresh, clean air of the country. If one likes gardens, one can spend one’s free time digging, planting, watering and doing the hundred and one other jobs which are needed in a garden. Then, when the flowers and vegetables come up, one has the reward of one who has shared the secret of Nature.
Some people, however, take no interest in country things: for them, happiness lies in the town, with its cinemas and theatres, beautiful shops and busy streets, dance-halls and restaurants. Such people would feel that their life was not worth living if they had to live it outside London. An occasional walk in one of the parks and a fortnight’s (two weeks) visit to the sea every summer is all the country they want: the rest they are quite prepared to leave to those who are glad to get away from London every night.
1.Which of the following statements is NOT true?
|
A.People who like country things prefer to live outside the city. |
|
B.People who work in London prefer to live in the country. |
|
C.Because of certain disadvantages of living outside London, some people who work in London prefer to live inside London. |
|
D.Because of certain advantages of living outside London, many people who work in London prefer to live outside London. |
2.One can use the same money for ________ to buy a little house with a garden in the country.
|
A.getting a small flat with a garden |
B.having a small flat with a garden |
|
C.renting a small flat without a garden |
D.buying a small flat without a garden |
3.When the flowers and vegetables in the garden come up, those _______ have the reward of one who has shared the secret of Nature.
|
A.who live in the country |
|
B.who have spent time working in the garden |
|
C.who have a garden of their own |
|
D.who have been digging, planting and watering |
4.People who think happiness lies in the town would feel that _______ if they had to live it outside London.
|
A.their life was meaningless |
B.their life was invaluable |
|
C.they didn’t deserve a happy life |
D.they were not worthy of their happy life |
5.The underlined word rest in the last paragraph refers to ________.
|
A.the rest time |
B.the rest people |
|
C.the rest of the country |
D.the rest of the parks and of the sea |
6.C。推断题。根据其上文:这些人偶尔去公园散散步后去海边度两周假;本句接着说:其余的就留给那些每天晚上喜欢离开伦敦的人,那么,“其余的”显然指“其余的乡村”。从而可推知题
查看习题详情和答案>>阅读下面的文字,完成下列各题。
高原,我的中国色
乔 良
东亚细亚的腹地,一派空旷辽远,触目惊心的苍黄。连那条从巴颜喀拉的山岩间夺路而来的大河,也暴烈地流泻着一川黏稠的黄色!这就是高原。黄土高原。
浑黄的天地间,走来一个黄皮肤的老者。看不清他的面孔,听不清他的声音,只有那被黄土染成褐色的长髯在被太阳喷成紫色的浮尘中飘拂……老者身后,逶迤着长长、长长一列只在身体的隐秘处裹着兽皮的男人和女人。
一棵巨大的柏树,便在这人群中生下根来。所有黄皮肤的男人女人和他们的后人,都把这巨树唤作轩辕柏。它的根须像无数手指抠进黄土,扎向地心,用力合抱住整个儿的高原。
始皇帝横扫六合的战车,汉高祖豪唱大风的猛士,倚在驼峰上西出阳关的商旅,打着呼哨、浑身酒气的成吉思汗的铁骑,和五午年的岁月一道,从这金子样的高原上骄傲地走过去,走过去,直到……
暮云垂落下来,低矮的天地尽头,走来一个小小的黑点。一个军人。
他站在一架冲沟纵横、褶皱斑驳的山梁上。残阳把他周身涂成一色金黄。他伸出手臂,出神地欣赏着自己的皮肤。金黄的晖光从手臂上滑落下去,掉在高原上。一样的颜色。他想,我的肤色和高原一样。
豪迈的西风从长空飒然而至。他的衣襟和裤角同时低唱起暗哑而粗犷的古歌。刹那间,他获得了人与天地自然,与遥远的初民时代那种无缝无隙的交合。是一种虚空又充实,疏朗又密集,渺小又雄大的感觉。
他不禁微微一笑。然而,只一笑,那难以言喻的快感消退了。渐渐塞满胸壑的,是无边的冷寞,莫名的苍凉。竟然没有一只飞鸟,竟然没有一丛绿草。只有我,他想。我和高原。于是他又想,这冷漠、这苍凉不仅仅属于我,还属于遗落在高原上的千年长史。
畏惧盗寇的商贾们抛离了驼队踩出的丝绸古道。面对异族的武夫们丢弃了千里烽燧和兵刃甲胃。一路凄惶,簇拥着玉辇华盖,偏安向丰盈又富庶的南方。那叫人柔肠寸断的杏花雨呵,竟把炎黄子民们孔武剽悍的魂魄和膂力一并溶化!而历史,却在某个迷茫的黄昏,被埋进深深的黄土。
他感到胸口有一团东西被揪得发疼。他想喊。他想站到最高的那架山梁上去,对着苍茫的穹窿嘶喊:难道华夏民族所有的武士,都走进了始皇陵兵马俑的行列?
没有风。没有声息。高原沉默着。
一块没有精壮和血性汉子的土地是悲哀的。
他想起了他那些戴着立体声耳机、抱着六弦琴横穿斑马线的兄弟们。他们全都身条瘦长,脸色煞白,像一根根垂在瓜架上的丝瓜。他们要去参加这一年中的第三百六十七次家庭舞会了吧?他们的迪斯科跳得真好。他们忧郁的歌声真动人。但,他们只从银幕上见过高原和黄土。他们不知道紫外线直射进皮肤和毛孔时的滋味,更不知道那黄土堆成的高原上埋着的古中国。
可那才是中国,那才叫中国。在病榻上呻吟了八百年,又被人凌辱了二百年的,不是真正的中国。真正的中国是闪着丝绸之光、敦煌之光、修筑起长城,开凿出运河,创造了道教,融合了佛教,同化了一支支异族入侵者的中国。
真正的中国是一条好汉。这裸着青筋、露着傲骨的高原也是一条好汉。
他想,我也该是这样的汉子。
他想,有了这样的男子汉,高原,这金子似的高原便不会死去。因为轩辕柏在这里扎着一根粗大的、深邃的根茎。
这个人,这个军人,就是我。
这篇散文中作者设置的“轩辕柏”有什么象征意义?请结合阅读材料简要分析。
“是一种虚实又充实,疏朗又密集,渺小又雄大的感觉。”作者将褒贬之词同时用来描写这种感觉,这是一种什么样的感觉?“他”为什么会产生这样的感觉?
文章结尾说:“这个人,这个军人,就是我。”一句中与上文哪一句照应?怎样理解其中的“我”?请你谈谈作者在文中如何渲染与张扬着自己的情绪?
下列对文章的赏析,不正确的两项是 ( )
A.“残阳把他周身涂成一色金黄”,他为自己有着与“金子样的高原”同样的颜色而自豪,就是他为做一个中国人而骄傲。
B.“他”站在黄土高原上,看到“竟然没有一只飞鸟,竟然没有一丛绿草”,深感植被破坏严重,内心无比冷寞,苍凉。
C.丰盈富庶的南方,柔肠寸断的杏花雨象征了温柔安逸、没有血性的土地,销磨了一代代中国人慷慨悲歌之气,积极进取之心。
D.“他”想呼喊,仅仅因为现代人的苍白无知,压得他几乎喘不过气来。所以他的大声呐喊是希望唤回高原的血性来。
E.全文语言铿锵有力,掷地有声,在凛然傲气中又渗透着无限的历史苍凉感,如同一幅黄昏时分的画卷,述说着遥远的历史又翘首期待着美好的明天。
查看习题详情和答案>>