摘要:17.D.由后文可知.作者和司机应是跟在“最后 一位选手的后面.

网址:http://m.1010jiajiao.com/timu3_id_2960618[举报]

I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens,   and white paper, I decided that the act of writing must be the more wonderful thing in the world.

Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister  and brother. “But the desk,” she’d said again, “it’s for Elizabeth. ”

I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and    daughter.

They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface(表面)”.

As years passed I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive(原谅) me.

I posted the letter and waited for her answer. None came.

My hope turned to disappointment(失望), then little interest and, finally, peace— it seemed that nothing happened. I couldn’t be sure that the letter had even got to mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.

Now the present of her desk told, as she’d never been able to, that she was    pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found    some papers inside —a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.

Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that speaks louder than words.

1.The writer began to love her mother’s desk ______.

A.after Mother died

B.before she became a writer

C.when she was a child

D.when Mother gave it to her

2.The passage shows that ______.

A.mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter

B.mother was too serious about everything her daughter had done

C.mother cared much about her daughter in words

D.mother wrote to her daughter in careful words

3.The word “gulf” in the passage means ______.

A.deep understanding between the old and the young

B.different ideas between the mother and the daughter

C.free talks between mother and daughter

D.part of the sea going far in land

4.What did mother do with her daughter’s letter asking forgiveness?

A.She had never received the letter.

B.For years, she often talked about the letter.

C.She didn’t forgive her daughter at all in all her life.

D.She read the letter again and again till she died.

5.What’s the best title of the passage?

A.My letter to Mother

B.Mother and Children

C.My mother’s Desk

D.Talks between Mother and Me

6.选A。由But she lived “on the surface ”. 和全文内容可知,作者的母亲表面上很冷漠,但心里充满了对作者的爱,正确

查看习题详情和答案>>

阅读下文,完成文后各题。

“进化”不了的爱

孙君飞

进化论包含着残酷的丛林法则,也隐含着生命的自私自利性。一个生命个体要想很好地生存下去,必须要将自己变得更优秀,学会“排他”,否则优胜劣汰的只能是自己。不过,人们在观察工蜂时,惊讶地发现,它们并未受到进化论的影响,它们混沌若当初,或者说它们完美地保持着一种纯粹而崇高的精神,这使它们成为生命进化中的另类。

工蜂属于生殖器官发育不完善的雌性蜂,即便能够产卵,也只是没有受精的卵,因此它们自身没有繁殖能力。这种缺陷可怕而又不幸,然而工蜂对此无动于衷,甘愿终身携带着缺陷而生,从未奢望将自身进化得更完美更强悍。值得称道的是,工蜂的适应性反而很强大,它们拥有相当厉害的武器——毒刺,刺上长有倒钩,一旦“亮剑”就不能回收利用。工蜂的毒刺是不折不扣的双刃剑,在伤及侵害者的同时,自己的生命也面临着终结。

蜜蜂家族中令人难以置信的社会结构更加震惊着世人的心灵,在这里一切都那么井然有序,合乎“法则”,一切又那么一往情深,合乎“生命之爱”。蜜蜂的利他主义行为也许会让达尔文难以理解,失去繁殖能力却能够将各种特征和习性一代代传承下去的工蜂可能更让达尔文目瞪口呆吧。答案其实很简单,一切都源于蜜蜂与众不同的遗传结构。换言之,存在于工蜂体内的遗传基因极其顽强,只有它们才会驱使工蜂去鞠躬尽瘁地照顾其它跟自己具有相同基因的生命,甚至为对方牺牲自己,却无怨无悔。

蜂后产下的受精卵天生高贵,常常会孵化出雌性幼蜂,而延续高贵的办法只有一个:它们只有食用了工蜂分泌的蜂王浆之后,才能发育成具有生殖能力的小蜂后,否则它们在长大后依然属于工蜂——从出生时开始,便将生命献给蜂群、终日辛劳的工蜂!

由于小蜂后的基因与工蜂的基因几乎相同,从身形外貌上看,彼此也几乎一模一样,这也许使工蜂顿感一阵甜蜜而幸福、神圣而自豪的恍然:站在我面前的,莫不是又一个“我”?我由此获得了新生,得到了永恒……工蜂在含辛茹苦喂养小蜂后的过程中,彼此的血缘关系升至最亲密最牢固。它们原本不是毫不相关的两个,而是见证生命延续、利他友爱的两个。因为相同的基因存活在它们的生命之中,工蜂在潜意识里将蜂后看得比自己的生命更为重要,为了对方、也为了另一个“我”和“我们”,它们可以在必要时完全放弃自己现实的生命及其未来。

(选自在《思维与智慧》有删节)

下列关于“工蜂”的表述,不符合原文意思的一项是

  A.作为生命个体,工蜂的生命隐含着自私自利性,要想不被淘汰,它必须将自己变得更优秀,学会“排他”。   

  B.工蜂之所以成为生命进化中的另类,是因为它们完美地保持着一种纯粹而崇高的精神,并未受到进化论的影响。   

  C.工蜂的适应性很强,尾部长有倒钩的毒刺是相当厉害的武器,在伤及侵害者的同时,工蜂的生命也意味着终结。   

  D.从出生开始,就为蜂群而终日辛劳的工蜂,能把各种特征和习性一代代传承下去,靠的是与众不同的遗传结构。

下列有关“蜜蜂繁殖"的表述,符合原文意思的一项是

  A.蜂后是具有生殖能力的雌性蜂,产下的受精卵天生高贵,孵化出雌性幼蜂,幼蜂长大以后就成为新一代蜂后。

  B.工蜂自身没有繁殖能力,属于生殖器官发育不完善的雌性蜂,即便能够产卵,也只是没有受精的卵,不能孵化幼蜂。

  C.存在于工蜂体内的遗传基因极其顽强,它驱使工蜂分泌蜂王浆,鞠躬尽瘁地照顾和自己具有相同基因的“孩子”。

  D.蜂后负责产卵,工蜂负责喂养幼蜂,因而小蜂后的基因与工蜂的基因几乎相同,身形外貌上也几乎一模一样。

下列根据原文信息所作的推断,不正确的一项是

  A.采粉、酿蜜、饲喂幼虫的工蜂是蜂群的主体,儿歌唱的“小蜜蜂,整天忙,采花蜜,酿蜜糖”,指的就是工蜂。

  B.蜜蜂家族一切都井然有序,合乎“法则”,合乎“生命之爱”,人类如果借鉴了这种社会结构.可能会更有利于社会和谐。

  C.为了蜂后和后代,工蜂不惜牺牲自己,是因为它们有奉献精神,潜意识里将蜂后和后代看得比自己的生命更重要。

  D.工蜂一生从事的是利他的事业,而不是优化自己的结构来繁衍后代,从这一点来看,    达尔文的进化论“适者生存”不科学。

查看习题详情和答案>>

Most of us are the only child in our family. We have no brothers or sisters. Our family mainly consists of our mom,our dad and us. We are growing up in a world differently from our parents’. And we will be the future leaders of China. Some day we have to work hand in hand with each other and make China more and more beautiful. So we must learn to love each other like brothers and sisters.
It’s hard to think how difficult life would be if we had a sibling(同胞,手足).We never have to share anything at home. Of course, we might have cousins, but we don’t have to live with them! Our parents try to give us the best, and the best doesn’t need sharing between two or three children. Do we ever ask ourselves if we are (宠坏) spoiled?
A recent study has found that many children don’t know how to love others! We don’r know the value of money. We don’t know how hard our parents are to support us. We don’t want others to regard us as spoiled, do we? Well, why not start now to help our parents at home, share a game with one of our friends or value the opinions of our classmates, even if we don’t always agree? In a word, we must learn to love each other!
【小题1】The underlined phrase “consists of ” means ____________in Chinese.

A.由...组成B.由...反映C.由...提示D.由...覆盖
【小题2】As Chinese teenagers, what’s our duty in the future?
A.To save money
B.To learn to love each other
C.To look after our brothers and sisters
D.To make China more and more beautiful
【小题3】Why do some people think we are spoiled?
A.We don’t know how to love each other
B.We only share games with our friends
C.We don’t know how to use money
D.Our parents work hard to support us.

查看习题详情和答案>>

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网