题目内容
Many parents have learned the hard way that what sounds like open communication is often the very thing that closes a youngster’s ears and mouth. One common mistake is the Lecture, the long monologue that often starts with “When I was your age….” Eighteen-year-old Kelly calls lectures “long, one-side discussions in which I don’t say much.”
Kids reflexively(条件反射地) shut down in the face of a lecture. Their eyes glaze over, and they don’t register any incoming information. Listen to 13-year-old Sarah describe her least favorite times with her mom and dad. “First, they scream. Then comes the ‘We’re so disappointed’ speech. Then the ‘I never did that to my parents’ lecture begins. After that, even if they realize how ridiculous they sound, they never take it back.”
Lines like “When you have children of your own, you’ll understand” have been seriously said by parents since time immemorial. But many of our expert parents, like Bobby, a registered nurse and mother of three, feel that by falling back on clichés(陈词滥调)to justify our actions, we weaken our position.
Since kids are creatures of here and now, the far-off future has no relevance to them. Therefore, good communicators like Bobby suggest, “Give specific reasons for your actions in present language: ‘I’m not letting you go to the party because I don’t think there will be enough adult supervisions(监护).’”
Betty, who lives in Missiouri, uses an indirect approach. “I find that warnings are accepted more readily if I discuss a news article on a subject I am concerned about. My husband and I talk about it while our children absorb the information. Then they never think I’m preaching(布道).”
This really helped when Betty’s kids began driving. Instead of constantly repeating “Don’t drink; don’t speed,” she would talk about articles in the paper and express sympathy for the victims of a car crash. Betty made no special effort to draw her kids into the conversation. She depended on a teenager’s strong desire to put in his opinions---especially if he thinks he isn’t being asked for them.
【小题1】The purpose of the passage is to _________.
A.compare two ways of parents` communicating with their kids |
B.explain why kids won’t listen to their parents |
C.give parents advice on how to communicate with their kids |
D.introduce kids` reaction to the communication between them and their parents |
A.Kids won’t listen to their parents because they think what their parents say is boring. |
B.Kids don’t like any discussion at all. |
C.Some kids think their parents should apologize when they are wrong. |
D.Many kids think they have no right to express their own opinions. |
A.讨论 | B.对话 | C.插话 | D.独白 |
A.Something related to kids’ present life |
B.Kids possible life in the future |
C.Parents` own experience |
D.What parents have done to their own parents. |
A.tell their kids to listen carefully |
B.arouse kids’ desire to express themselves. |
C.list out as many examples as possible |
D.set out their warnings directly |
【小题1】C
【小题2】B
【小题3】D
【小题4】A
【小题5】B
解析试题分析:本文叙述了现在一些孩子不愿接受父母的一些命令,还有一些独白的演讲,本文给出了一些建议,关于父母如何与孩子进行沟通。
【小题1】主旨大意题。根据综观全文给父母的建议关于如何与孩子沟通,故选C。
【小题2】细节理解题。根据I find that warnings are accepted more readily if I discuss a news article on a subject I am concerned about. My husband and I talk about it while our children absorb the information.孩子喜欢讨论,故选B。
【小题3】词义猜测题。根据that often starts with “When I was your age….”可以猜出这是独白,故选D。
【小题4】细节理解题。根据谈论一些有关孩子的现在的生活,故选A。
【小题5】细节理解题。根据She depended on a teenager’s strong desire to put in his opinions激发孩子的欲望来表达自己,故选B。
考点:教育类短文阅读。
点评:主旨大意题主要是测试考生对一篇文章或一段文字的深层理解程度及在速读中准确把握文章大意的能力,一般针对某一语段或某一语篇主题标题或目的设题。做这类题,关键在于抓住文章要旨。
Common sense would tell us that physically active children may be more likely to become active and healthy adults.
In the United States, elementary and middle schools are advised to give students two and a half hours of physical activity a week. That is what the Centers for Disease Control and Prevention and the American Heart Association recommend. They say high schools should provide about four hours of physical activity each week.
Yet many schools across the country have reduced their physical education programs. Just this week, a study reported that life expectancy has fallen or is no longer increasing in some parts of the United States. The situation is worst among poor people in the southern states, and especially women. Public health researchers say it is largely the result of increases in fatness, smoking and high blood pressure. They also blame differences in health services around the country.
In 2006, a study found that only four percent of primary schools provided daily physical education all year for all grades. This was true of eight percent of middle schools and two percent of high schools. The study also found that twenty-two percent of all schools did not require students to take any P.E.
Charlene Burgeson , a health expert says one problem for P.E. teachers is that schools are under pressure to put more time into academic subjects. Also, parents may agree that children need exercise in school. Yet many parents today still have bad memories of being chosen last for teams because teachers favored the good athletes in class.
But experts say P.E. classes have changed. They say the goal has moved away from competition and toward personal performance, as a way to build a lifetime of activity. These days, teachers often lead activities like weight training and yoga.
Some parents like the idea of avoiding competitive sports in P.E. class. Yet others surely dislike that idea. In the end, schools may find themselves in a no-win situation.
【小题1】 The underlined word “expectancy” in Paragraph 3 probably means “ ”
A.quality | B.length | C.exception | D.depth |
A.Fatness. | B.Smoking |
C.High blood pressure. | D.Health service |
A.Physical activities are becoming more and more popular in American schools. |
B.All the schools provided daily physical education all year for all students. |
C.Parents think children need physical education for their bad memories. |
D.Students spent less time on physical education for academic pressure. |
A.P.E. is the most important subject for all students. |
B.P.E has changed its goal for some reasons in America. |
C.It introduces us the present situation of P.E in American schools and its cause. |
D.P.E can help students improve their academic subjects. |
Remember those big, colorful books with large pictures of balls or apples when you were a little kid? Those have proven to be helpful, according to a number of studies. Between 1 and 5 years old, introducing books to Children can help greatly because this is usually the age when intellectual (智力的) capabilities form.
At age 1 to 5, a child can decide whether he wants to learn or wants to be a good learner. The road to learning starts here. Their curiosity (好奇) and imagination are fed with the many pictures, sounds and colors in the books.
Children normally began school at 5 years old. But today, they go to school when they are as young as one and a half years old. This is because many parents have recognized that influencing the child's formative years (性格形成时期) is very important. The fight influence can make the child want to read in the future.
Parents should play a part in encouraging children to read. Even just reading them bedtime stories can help children feel the joy and amazement connected to reading. This can help them become better readers and better learners as they grow older.
If children are interested in reading books rather than watching television, they can improve many skills besides reading and learning. Books can act as stepping stones to intelligence. However, parents must be very careful not to overpower their children. If they force children to read books that are too hard to understand, they might think reading is boring and lose interest in it.
1.. This passage mainly ______.
A.advises kids to spend less time watching TV |
B.explains why reading is good for us |
C.tells us that reading is good for children |
D.suggests that parents spend more time with their kids |
2..Why does introducing books to kids between 1 and 5 years old help them greatly?
A.Because this is a good way to keep them away from television. |
B.Because it makes them become interested in going to school. |
C.Because it helps them learn much faster when they are older. |
D.Because it is usually the age when intellectual capabilities form. |
3..It is implied in the passage that _____.
A.the writer read a lot of books when he was a child |
B.parents should never force their children to do anything |
C.the formative years may begin at one and a half years old |
D.a child's formative years are earlier than before |
4..In the writer’s opinion, _____.
A.children should read all kinds of books |
B.children should only read books with pictures |
C.books can help children become cleverer |
D.bedtime stories make children love their parents more |