题目内容
Edmund Halley was an English scientist who lived over 200 years ago. He studied the observations(观察)of comets(彗星) which other scientists had made. The orbit(轨道) of one particular comet was a very difficult mathematical problem. He could not figure it out. Neither could other scientists who dealt with such problems.
However, Halley had a friend named Newton, who was a brilliant mathematician. Newton thought he had already worked out that problem, but he could not find the papers on which he had done it. He told Halley that the orbit of a comet had the shape of an ellipse(椭圆形).
Then Halley set to work. He figured out the orbits of some of the comets that had been observed by scientists. He made a surprising discovery. The comets that had appeared in the years 1531, 1607, and 1682 all had the same orbit. Yet their appearances had been 75 to 76 years apart.
This seemed very strange to Halley. Three different comets followed the same orbit. The more Halley thought about it, the more he thought that there had not been three different comets, as people thought. He decided that they had simply seen the same comet three times. The comet had gone away and had come back again.
It was an astonishing idea! Halley felt certain enough to make a prediction (预测)of what would happen in the future. He decided that this comet would appear in the year 1758. There were 53 years to go before Halley’s prediction could be tested.
In 1758 the comet appeared in the sky. Halley did not see it, for he had died some years before. Ever since then that comet had been called Halley’s Comet in his honour.
1. Edmund Halley figured out the orbit of _______.
A. some different comets appearing several times
B. the same comet appearing at different times
C. three different comets appearing three times
D. several comets appearing at the same time
2. Halley made his discovery _______.
A. by doing experiments
B. by means of his own careful observation
C. by using the work of other scientists
D. by chance
3. Halley made a surprising, but correct prediction in the year _______.
A. 1704 B. 1705 C. 1706 D. 1707
4. This passage in general is about _______.
A. Halley and other scientists B. the orbit of a comet
C. Newton and Halley D. Halley and his discovery
5. According to the passage, which one is not true?
A. Newton figured out the orbit of the comet.
B. Halley figured out the orbit of the comet first.
C. Newton gave Halley some help.
D. Halley died before 1758.
提示:
1 见文章第三段。 2 从文中可以知道,哈雷的发现使用了前人的成果。故本题选C 3 He decided that this comet would appear in the year 1758. There were 53 years to go before Halley's prediction could be tested.可知本题选B 4 本篇文章主要讲述哈雷和他的发现。 5 通读全文可知文章并未涉及B项故本题选B
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||