题目内容
One day a few years ago a very funny thing happened to a neighbour of mine. He is a teacher at one of London’s big medical schools. He had finished his teaching for the summer term and was at the airport on his way to Russia to give a lecture.
He had put a few clothes and his lecture notes in his shoulder bag, but he had put Rupert, the skeleton (人体骨架) to be used in his lecture, in a large brown suitcase. At the airport desk, he suddenly thought that he had forgotten to buy a newspaper. He left his suitcase near the desk and went over to the shop.
When he got back he discovered that someone had taken his suitcase by mistake. He often wonders what they said when they got home and found Rupert.
1.Who wrote the story?
A.Rupert’s teacher. B.The neighbour’s teacher.
C.A medical school teacher. D.The teacher’s neighbour.
2.Why did the teacher put a skeleton in his suitcase?
A.He needed it for the summer term in London.
B.He needed it for the lecture he was going to give.
C.He wanted to take it to Russia for medical research.
D.He wanted to take it home as he had finished his teaching.
3.What happened at the airport?
A.The skeleton went missing.
B.The skeleton was stolen.
C.The teacher forgot his suitcase.
D.The teacher took the wrong suitcase.
4.Which of the following best tells the teacher’s feeling about the incident?
A.He is very angry. B.He thinks it rather funny.
C.He feels helpless without Rupert. D.He feels good without Rupert.
5.Which of the following might have happened afterwards?
A.The teacher got back the suitcase but not Rupert.
B.The teacher got back neither the suitcase nor Rupert.
C.The teacher got back Rupert but not the suitcase.
D.The teacher got back both the suitcase and Rupert.
1.D
2.B
3.A
4.B
5.B
【解析】
试题分析:本文讲述了一个到俄罗斯演讲的老师在机场丢失了自己演讲要使用的骨架的简单的故事。
1.D 细节题。根据文章1,2行One day a few years ago a very funny thing happened to a neighbour of mine. He is a teacher at one of London’s big medical schools.说明作者这这位老师的邻居。故D正确。
2.B 细节题。根据文章3,4行He had finished his teaching for the summer term and was at the airport on his way to Russia to give a lecture.He had put a few clothes and his lecture notes in his shoulder bag,说明他把骨架放在手提箱里是因为他的演讲需要使用。故B正确。
3.A 细节题。根据文章倒数第二行When he got back he discovered that someone had taken his suitcase by mistake.说明有人错拿了手提箱,说明手提箱不见了。故A正确。
4.B 推理题。根据文章最后一句He often wonders what they said when they got home and found Rupert.说明他很想知道别人发现了这是骨架以后该怎么说。应该是很滑稽的事情。故B正确。
5.B 推理题。他放骨架的那个手提箱被人拿走了,他不得不不带着这个骨架去演讲。故B正确。
考点:考查故事类短文阅读
点评:本文讲述了一个到俄罗斯演讲的老师在机场丢失了自己演讲要使用的骨架的简单的故事。本文所设试题主要考察细节查找,对于文章中的细节题,要注意文本内容的理解。关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读。
I don’t want to talk about being a woman scientist again. There was a time in my life when people asked constantly for stories about what it’s like to work in a field dominated (controlled) by men. I was never very good at telling those stories because truthfully I never found them interesting. What I do find interesting is the origin of the universe, the shape of space, time and the nature of black holes.
At 19, when I began studying astrophysics(天体物理学), it did not bother me in the least to be the only woman in the classroom. But while earning my Ph.D. at MIT and then as a post-doctor doing space research, the issue started to bother me. My every achievement—jobs, research papers, awards—was viewed through the lens (镜片) of gender (性别) politics. So were my failures. Sometimes, when I was pushed into an argument on left brain versus (相对于) right brain, or nature versus nurture (培育), I would instantly fight fiercely on my behalf and all womankind.
Then one day a few years ago, out of my mouth came a sentence that would eventually become my reply to any and all provocations (挑衅) : I don’t talk about that anymore. It took me 10 years to get back the confidence I had at 19 and to realize that I didn’t want to deal with gender issues. Why should curing sexism be yet another terrible burden on every female scientist? After all, I don’t study sociology or political theory.
Today I research and teach at Barnard, a women’s college in New York City. Recently, someone asked me how many of the 45 students in my class were women. You cannot imagine my satisfaction at being able to answer, 45. I know some of my students worry how they will manage their scientific research and a desire for children. And I don’t dismiss those concerns. Still, I don’t tell them “war” stories. Instead, I have given them this: the visual of their physics professor heavily pregnant doing physics experiments. And in turn they have given me the image of 45 women driven by a love of science. And that’s a sight worth talking about.
【小题1】Why doesn’t the author want to talk about being a woman scientist again?
| A.She is fed up with the issue of gender discrimination (歧视). |
| B.She feels unhappy working in male-dominated fields. |
| C.She is not good at telling stories of the kind. |
| D.She finds space research more important. |
| A.the burden she bears in a male-dominated society |
| B.her involvement in gender politics |
| C.her over-confidence as a female astrophysicist |
| D.the very fact that she is a woman |
A. Lack of confidence in succeeding in space science.
B. Unfair accusations from both inside and outside her circle.
C. People’s fixed attitude toward female scientists.
D. Widespread misconceptions about nature and nurtured.
【小题4】What does the image the author presents to her students suggest?
| A.Women students needn’t have the concerns of her generation. |
| B.Women can balance a career in science and having a family. |
| C.Women have more barriers on their way to academic success. |
| D.Women now have fewer problems pursuing a science career. |