题目内容

E

When I was growing up, 16 was always a magical age, a symbol of maturity, responsibility and of course more independence and freedom.  I sat through the hours of Driver’s Ed classes eager to get out on the road. I couldn’t wait to get my driver’s license.

But it’s a different story for today’s teens. In January, the U.S. Department Transportation released 2012 data that showed only 30.7 percent of U.S. teens got their license at age 16, Twenty years before, that number was almost 45 percent.

There are numbers of reasons for the fall – off. The growing responsibilities like paying for insurance and high gas prices discourage teens from getting behind the wheel. Plus, many teens today are so busy with homework, endless hours of activities and part-time jobs, that finding the time for Driver’s Ed classes may be more difficult that ever.

In addition, many states have raised the driving age, or restricted when teens can drive and who they can have in the car. Parents may also be making their own personal restrictions until they feel their teens are responsible enough to drive safely.

Driving is part of the American culture, but it’s not the central focus like it was 25 years ago. They have so many other things to do now. One of the more interesting factors delaying teens driving might be the change of their social life. Today, teens need to look no further than Face book or other social networking sites to connect with their friends. There is simply less need, maybe less desire, to be able to grab the keys and go.

Michelle Wei got her license as a senior in high school because her digital social life made it easy no to drive. “If I couldn’t get a ride to see my friend who lives a town over,” the 19-year-old said, “I could talk on IM or Skype.”

Research has shown that these online relationships can lead to higher quality friendships, so it isn’t necessarily a bad thing. However, it’s important to find a balance. If old face-to-face friendships are good, why not drive to find them?

1.We can infer from the first paragraph that         .

A.Driver’s Ed classes allowed teens to know what maturity was

B.getting a driving license at 16 was a must for American teens

C.16 was considered an age when one could get his driver’s license

D.teens could drive on the road without taking Driver’s Ed classes

2.What does the passage mainly talk about?

A.Desire to drive on the road declines among American teens.

B.Getting a license costs much more than ever before.

C.Social networking sites are changing the life of American teens.

D.American teens are becoming more responsible than ever.

3.Michelle’s Wei’s example is used to explain ________.

A.why American teens are crazy about digital social life

B.what social networking websites are bringing to American teens

C.to what degree the Internet is affecting the American car culture

D.what the Internet does to help teens to get a driving license

4.The last paragraph is reminding the readers that        .

A.the Internet h as a bad effect on the teen’s social life

B.teens should keep a balance in choosing their lifestyle

C.actual contacts can be replaced by talking on line

D.face-to-face friendship is always the best choice

 

【答案】

1.C

2.A

3.C

4.B

【解析】

试题分析:本文叙述了美国年轻人考驾照比例的下降,文章分析了具体的原因。

1.C 细节题。根据文章第一段16 was always a magical age, a symbol of maturity, responsibility and of course more independence and freedom.  I sat through the hours of Driver’s Ed classes eager to get out on the road. I couldn’t wait to get my driver’s license.可知16岁是可以考驾照的年龄。故C正确。

2.A 主旨大意题。根据文章第二段But it’s a different story for today’s teens. In January, the U.S. Department Transportation released 2012 data that showed only 30.7 percent of U.S. teens got their license at age 16, Twenty years before, that number was almost 45 percent.

可知现在美国年轻人取得驾照的比例在下降,并分析了具体的原因。故A正确。

3.C 推理题。根据文章倒数第二段Michelle Wei got her license as a senior in high school because her digital social life made it easy no to drive. “If I couldn’t get a ride to see my friend who lives a town over,” the 19-year-old said, “I could talk on IM or Skype.”可知现在很多的年轻人都是通过网络进行交流的,这对考驾照也有一定影响,他们不必要开车去见朋友了,通过网络交流就可以了。故C正确。

4.B 细节题。根据Research has shown that these online relationships can lead to higher quality friendships, so it isn’t necessarily a bad thing. However, it’s important to find a balance. If old face-to-face friendships are good, why not drive to find them?说明作者建议我们有平和的生活,故B正确。

考点:考查社会现象类短文阅读

点评:本文叙述了美国年轻人考驾照比例的下降,文章分析了具体的原因。本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息?或是其变体。搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法?即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。

 

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网