题目内容
3.Once there lived a rich man(61)who.wanted to do something for the people of his town.But first he wanted to find out whether they deserved his help.In the centre of the main road into the town,he(62)placed.(place) a very large stone.Then,he hid behind a tree and waited(63)to find.(find) out what would happen.Soon an old man came along with his cow."Who put this stone in the centre of the road?"said the old man,but he did not try to remove the stone.Instead,with some(64)difficulty.(difficult) he passed around the stone and continued on his way.(65)Another.man came along and did the same thing; then another came,and another.All of them complained about the stone but(66)sadly.(sad),no one tried to remove it.Late in the afternoon a young man came along.He saw the stone,(67)saying.(say) to himself:"The night(68)will be.(be) very dark.Some neighbors will come along later in the dark and will fall against the stone."
Then he began to move the stone.He puhed and pulled with all his(69)strength.(strong) to move it.How great was his srprise at last!(70)Under.the stone,he found a bag of money.
分析 从前有位富人想帮助别人,但他想找一位值得他帮助的人.于是他在一条大路的中心放了一块大石头,然后躲到树后面去等,过去了好几个人都都这块石头无动于衷,最后一位年轻人经过,把石头搬走了,结果他吃惊地发现石头下面有一袋钱.
解答 61.who/that;考查定语从句.空格处引导定语从句,且在从句中作主语,先行词为人,故用who或者that.
62.placed;考查动词的时态.空格处缺少谓语动词.主语为he,再结合时态过去式,故使用placed
63. to find;考查非谓语.想要做某事:want to do sth
64.difficulty;考查名词.改处表明这个人费力的绕过了石头,difficulty为不可数,不使用复数
65.another;考查句意理解.根据后半句"and did the same thing"提示可知,又有一个人走过.故用another.
66.sadly;考查副词.根据句意可知,遗憾的是,所有经过的人都在抱怨这块石头却没人把它搬走.
67.saying;考查非谓语动词.非谓语动词与逻辑主语"He"之间是主动关系,并且作伴随状语,因此本空填saying.
68.will be;考查谓语动词的时态.这是直接引语与后面"Some neighbors will come along later in the dark."时态应保持一致.因此本空填will be.
69.strength;考查词形转换.根据句意,他用尽他的力气搬走这块石头.应该选择strong的名词形式.因此本空填strength.strength做"力量,力气"讲时,是不可数名词.
70.Under;考查介词搭配.分析句意为"在石头底下,他发现一袋钱".故用介词Under.
点评 题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.