题目内容
①Isaac Stern was more than a great violin player. He was one of the most honored musicians in the world. He was an international cultural ambassador. He was a major supporter of the arts in America and in other countries. He was a teacher and activist.
②Isaac Stern was born in 1920 in what is now Ukraine. His parents moved to San Francisco, California the following year. His mother began teaching Isaac the piano when he was six. He began taking violin lessons after hearing a friend play the instrument. Later, he began studying music at the San Francisco Conservatory (音乐学院).He progressed quickly. When he was 16, he played with the San Francisco Symphony Orchestra. The next year, he performed in New York City and was praised by music critics.
③During World War Ⅱ, Mr. Stern played for thousands of American soldiers. It was the first time many of them had heard classical music. After the war, he was the first American violinist to perform in a concert in the Soviet Union. He also supported young musicians and cultural organizations in Israel.
④In 1979, Isaac Stern visited China. He met with Chinese musicians and students. He taught them about classical Western music. His visit was made into a film, which is called From Mao to Mozart: Isaac Stern in China. It won an Academy Award for best documentary film.
⑤In 1984, Isaac Stern received the Kennedy Center Honors Award for his gifts to American culture through music. He expressed his thoughts about the part that music plays in life. He said he believed that music makes life better for everyone, especially children.
⑥Mr. Stern supported and guided younger classical musicians. They include violinists Itzhak Perlman and Pinchas Zukerman, cellist Yo -Yo Ma, and pianist Yefim Bronfman.
⑦Isaac Stern died in 2001 at the age of 81.He was a major influence on music in the 20th century. He leaves the world richer with his many recordings
- 1.
Which of the following is the RIGHT time order for these events in Stern’s life?
a. He began learning music in an institution.
b. He received the Kennedy Center Honors Award.
c. He visited the Soviet Union.
d. He met with Chinese musicians.
e. He performed for American soldiers- A.a, e, c, d, b
- B.a, e, b, c, d
- C.e, a, b, c, d
- D.e, a, c, d, b
- A.
- 2.
Paragraph 2 is mainly about ______.
- A.how Stern began to learn music
- B.how Stern began his musical career
- C.Stern’s early education
- D.Stern’s achievement in music
- A.
- 3.
The underlined word “cellist” in Paragraph 6 may refer to ______.
- A.someone who supports young musicians
- B.someone who wants to be a musician
- C.someone who has a gift for music
- D.someone who plays a certain kind of instrument
- A.
- 4.
Which of the following shows the RIGHT structure of the text?
- A.①→②③④⑤→⑥⑦
- B.①→②③④⑤⑥→⑦
- C.①②③④⑤⑥→⑦
- D.①②③→④⑤⑥⑦
- A.
试题分析:本文介绍了美国著名的音乐家Isaac Stern传奇而又辉煌的一生。
1.A 排序题。根据文章第二段说明a最早,根据第三段说明e随之而来;接下来他是第一个去苏联演出的美国人,故c是在e之后;接下来他来到了中国,最后得到了肯尼迪奖,故A正确。
2.B 段落大意题。第二段主要讲述他学习音乐的过程,故B正确。
3.D 推理题。根据They include violinists Itzhak Perlman and Pinchas Zukerman, cellist Yo -Yo Ma, and pianist Yefim Bronfman.说明这里的cellist是与violinists和pianist一样的表演某种乐器的人,故D项正确。
4.B 篇章结构题。文章第一段介绍了这个人,接下来2-6段详细说明所有与此人有关的细节,最后一段进行总结归纳。故B项的结构正确。
考点:考查人物传记类短文
点评:本文介绍了美国著名的音乐家Isaac Stern传奇而又辉煌的一生。要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。
One of the most famous buildings in the United States is Carnegie Hall, the home of classical and popular music concerts in New York. Carnegie Hall is known not just for its beauty and history, but also for its amazing sound. It has been said that the hall itself is an instrument. It takes the music and makes it larger than life.
Carnegie Hall is named after Andrew Carnegie, who paid for its construction. He was a wealthy man who also gave a lot of money to schools and public libraries. Construction on Carnegie Hall began in 1890 and the official opening night was on May 5, 1891.
The hall was owned by the Carnegie family until 1924 when it was sold to Robert E. Simon. The building became very old and in 1960, the new owner made plans to destroy it and build an office block. Isaac Stem led a group of people who fought to save Carnegie Hall and finally, the city of New York bought it for $5 million. It was then fixed up between 1983 and 1995.
In 1986, people realized that Carnegie Hall had never kept proper records of its history. Advertisements and stories in newspapers about how Carnegie Hall needed help to recover its history led people to send in old concert programmes and information from all over the world. Over 12,000 concert programmes were received and with these it was possible to make a proper record of Carnegie Hall’s concert history.
Carnegie Hall is actually made up of several different halls, but the Main Hall, now called the Isaac Stern Hall, is the most famous. Most of the greatest performers of classical music since the time the hall was built have performed in the Main Hall, and its reception areas are decorated with signed photographs of these musicians. The hall itself can hold an audience of 2,804 in five levels of seating. Visitors to the top level have to climb up 105 steps to get there!
Because the best and most famous musicians of all time have played at Carnegie Hall, it is the dream of most musicians who want to be great to play there. This has led to a very old joke which is now part of Carnegie Hall’s history. Question: “How do I get to Carnegie Hall?” Answer: “Practise, practise, practise.”
【小题1】What do music lovers expect in Carnegie Hall?
| A.Musical concerts presented by first class performers. |
| B.Exhibits and photographs of historical events. |
| C.Musicians practicing for opportunities to play. |
| D.People dancing merrily at parties. |
a. Robert E. Simon bought it in 1924.
b. Carnegie Hall got its name.
c. Carnegie Hall recovered its history.
d. New York City paid $5,000,000 for it.
e. Construction on Carnegie Hall began in 1890.
| A.a; c; b; d; e; | B.e; d; c; a; b | C.e; b; a; d; c | D.a; e; c; d; b |
| A.9 years. | B.10 years. | C.11 years. | D.12 years. |
| A.Through newspaper reports. |
| B.Through old concert programmes. |
| C.Through old photographs. |
| D.Through old jokes. |
| A.Because Isaac Stern is a famous musician. |
| B.Because Isaac Stern built the Main Hall. |
| C.Because Isaac Stern saved Carnegie Hall. |
| D.Because Isaac Stern made up the Carnegie Hall joke. |
Violin prodigies (神童), I learned, have come in distinct waves from distinct regions. Most of the great performers of the late 19th and early 20th centuries were born and brought up in Russia and Eastern Europe. I asked Isaac Stern, one of the world’s greatest violinists the reason for this phenomenon. “It is very clear,” he told me. “They were all Jews and Jews at the time were severely oppressed and ill-treated in that part of the world. They were not allowed into the professional fields, but they were allowed to achieve excellence on a concert stage.” As a result, every Jewish parent’s dream was to have a child in the music school because it was a passport to the West.
Another element in the emergence of prodigies, I found, is a society that values excellence in a certain field to nurture (培育) talent. Nowadays, the most nurturing societies seem to be in the Far East. “In Japan, a most competitive society, with stronger discipline than ours,” says Isaac Stern, children are ready to test their limits every day in many fields, including music. When Western music came to Japan after World War II, that music not only became part of their daily lives, but it became a discipline as well. The Koreans and Chinese as we know, are just as highly motivated as the Japanese.
That’s a good thing, because even prodigies must work hard. Next to hard work, biological inheritance(遗传) plays an important role in the making of a prodigy. J. S. Bach, for example, was the top of several generations of musicians, and four of his sons had significant careers in music.
【小题1】 Jewish parents in Eastern Europe longed for their children to attend music school because ________.
| A.it would allow them access to a better life in the West |
| B.Jewish children are born with excellent musical talent |
| C.they wanted their children to enter into the professional field |
| D.it would enable the family to get better treatment in their own country |
| A.are highly motivated in the education of music |
| B.treasure talent and provide opportunities for its full development |
| C.encourage people to compete with each other |
| D.promise talented children high positions |
| A.a natural gift. | B.extensive knowledge of music. |
| C.very early training. | D.a prejudice-free society. |
| A.Jewish Contribution to Music | B.Training of Musicians in the World |
| C.Music and Society | D.The Making of Music Prodigies |