题目内容
It was a chance of a lifetime to win the first 1.
prize on the Story Writing Show. All I had to do 2.
was to write a story or present it. My teachers 3.
have been telling me how great my writing was. 4.
So if they had said was true, I would have a chance 5.
of winning the prize. What were better, I had useful 6.
help. There was Uncle Chen, gentleman living 7.
near my house, who was a very much famous writer. 8.
He agreed to reading my story and give me some 9.
advices on how to write like a real writer. 10.
It was a chance of a lifetime to win the first 1.√
prize on the Story Writing Show. All I had to do 2.in
was to write a story or present it. My teachers 3.and
have been telling me how great my writing was. 4.had
So if∧ they had said was true, I would have a chance 5.what
of winning the prize. What were better, I had useful 6.was
help. There was Uncle Chen, ∧gentleman living 7.a
near my house, who was a very much famous writer. 8.删除much
He agreed to reading my story and give me some 9.read
advices on how to write like a real writer. 10.advice
【解析】
试题分析:本文叙述了作者参加了一次写故事比赛,在老师的鼓励下,在邻居陈叔叔的帮助下,作者获得了比赛一等奖的好成绩。
1.考查句式。It be a chance of lifetime to do 有做某事的机会。
2.考查介词。这里表示在哪方面的奖励,用介词in.
3.考查连词。write a story和present it表示两个并列的动作。
4.考查动词时态。根据how great my writing was这是过去式,在过去的过去一直发生的就用过去完成进行时,故用had.
5.考查连词。what they had said做主语,what在主语从句中的作宾语,故用what.
6.考查主谓一致。what做主语,谓语动词用单数,这里根据上下文可知这里说的是过去的事情,故用was.
7.考查冠词。这里a gentleman这是Uncle Chen的同位语,表示泛指,故用不定冠词。
8.考查副词。这里修饰形容词用副词very修饰,very much修饰动词。
9.考查动词短语。这里是agree to do同意做某事。
10.考查名词。因为advice是不可数名词,因此没有复数。
考点:短文改错。
点评:文中考查了固定句式,介词、副词、冠词、连词及动词等的用法及意义,需要考生有扎实的基础知识并能正确理解短文的内容,还需要会分析复杂的句子结构进而判断用该词的什么形式。
阅读下面短文,掌握其大意,然后从36—55各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last night, when I was driving back home, I noticed a hitchhiker(搭便车的人) who was having no luck getting a ride. I rolled down my 36 and signed to the man to my car. I asked him where he was 37 and he told me he needed a 38 to his doctor’s office which would close in 15 minutes. I told him to 39 and he gratefully did so.
40 he got in he told me that he was a 41 and went out to sea for weeks at a time. He took medicine for his nerves and 42 to get another prescription(处方) before he left on the boat. He said that he had prayed (祈祷) 43 would stop for him so he could be there before the 44 office closed. With some 45 driving we managed to make it there in about 10 46. I then asked him how he 47 on getting back home and he said he could walk. “I’ll patiently 48 for you and bring you back,” I told him. He 49 me and said he should only be about 15 minutes.
Afterwards he got back in my 50 and tried his hardest to pay me back: offering me dinner, gas money, even offering to ship me 40 lbs of scallops (海扇贝)! I 51 refused, gave him a smile card and asked him to help someone else the next time he had a 52. I drove him back to where I had picked him up and 53 one more “thank you” he was on his way.
I feel that the universe 54 provides us with what we need. In the man’s 55 it was a ride, in mine the opportunity to help someone else.
| 【小题1】 |
|
| 【小题2】 |
|
| 【小题3】 |
|
| 【小题4】 |
|
| 【小题5】 |
|
| 【小题6】 |
|
| 【小题7】 |
|
| 【小题8】 |
|
| 【小题9】 |
|
| 【小题10】 |
|
| 【小题11】 |
|
| 【小题12】 |
|
| 【小题13】 |
|
| 【小题14】 |
|
| 【小题15】 |
|
| 【小题16】 |
|
| 【小题17】 |
|
| 【小题18】 |
|
| 【小题19】 |
|
| 【小题20】 |
|
I started winning competitions. We still had very little money -- my father had to borrow $5,000 to pay for a trip to the International Young Pianists Competition in Ettlingen, Germany, in 1994, when I was 12. I realized later how much pressure he was under. Tears streamed down his face when it was announced that I'd won -- earning enough money to pay back our loan.
It was soo n clear I couldn't stay in China forever. To become a world-class musician, I had to play on the world's big stages. So in 1997, my father and I moved again, this time to Philadelphia, so I could attend The Curtis Institute of Music. Finally our money worries were easing. The school paid for an apartment and even lent me a Steinway(斯坦威钢琴).At night, I would sneak into the living room just to touch the keys.
Now that I was in America, I spent two years practicing, and by 1999 I had worked hard enough for fortune to take over. The Chicago Symphony orchestra heard me play and liked me, but orchestra schedules were set far in advance. I thought I might join them in a few years.
The next morning, I got a call. The great pianist Andre Watts, who was to play the "Gala Benefit Evening" at Chicago's Ravinia Festival, had become ill. I was asked to replace him. That performance was, for me, the moment. After violinist Isaac Stern introduced me, I played Tchaikovsky's Piano Concerto No. 1. My father's mouth hung open throughout the entire song.
I played until 3:30 a.m. I felt something happening. Sure enough, it was a great success. Still, my father kept telling me, "You'd better practice!" But living in America with me was beginning to relax him. In Beijing I'd been fat -- he made sure I ate -- and he'd been skinny. Now I was getting thin. He wasn't.
My father and I had often practiced a piece called "Horses," a fun version for piano and erhu. One night in Carnegie Hall, after I played Chopin and Liszt, I brought Dad out on the stage, and we played our duet(二重奏). People went crazy -- they loved it. My father couldn't sleep for days. He was too happy to sleep.
There have been lots of concerts in Carnegie Hall, but for me playing there was especially sweet when I remember the cold days in Beijing. Together, my father and I worked to reach the lucky place where fortune spots you, and lets you shine.
【小题1】In the first paragraph his father cried when it was announced that he'd won mainly because__________.
| A.his father was excited that his son succeeded at last. |
| B.his father was under too much pressure. |
| C.they could pay back the loan with the prize. |
| D.his father was proud of him. |
a. He and his father moved to Philadelphia.
b. He was asked to replace the great pianist Andre Watts.
c. He and his father played “Horses” together.
d.The Chicago Symphony orchestra heard his performance.
e. The Curtis Institute of Music lent him a Steinway
| A.a, e, c, b, d | B.b, e, a, d, c | C.d, a, e, b, c | D.a, e, d, b, c |
| A.The writer’s father had been very fat before they went to America. |
| B.The writer thought he would be one of them soon when he knew the Chicago Symphony orchestra heard him play and liked him. |
| C.The Curtis Institute of Music finally eased their money worries. |
| D.One can achieve his dream if he is lucky enough. |
| A.America | B.Beijing. | C.Carnegie Hall | D.All the places he went to. |
| A.I Took Off! | B.When Fortune Spots Me. |
| C.No Pain, No Gain. | D.My father and I |
Reading poems is not exactly an everyday activity for most people. In fact, many people never read a poem once they get out of high school.
It is worth reminding ourselves that this has not always been the case in America. In the nineteenth century, a usual American activity was to sit around the fireplace in the evening and read poems aloud. It is true that there was no television at the time, nor movie theatres, nor World Wide Web, to provide diversion. However, poems were a source of pleasure, of self-education, of connection to other people or to the world beyond one’s own community. Reading them was a social act as well as an individual one, and perhaps even more social than individual. Writing poems to share with friends and relations was, like reading poems by the fireside, another way in which poetry had a place in everyday life.
How did things change? Why are most Americans no longer comfortable with poetry, and why do most people today think that a poem has nothing to tell them and they can do well without poems?
There are, I believe, three culprits (肇事者): poets, teachers and we ourselves. Of these, the least important is the third: the world surrounding the poem has betrayed (背叛) us more than we have betrayed the poem. Early in the twentieth century, poetry in English headed into directions hostile (不利的) to the reading of poetry. Readers decided that poems were not for the fireside or the easy chair at night, that they belonged where other difficult-to-read things belonged.
Poets failed the readers, so did the teachers. They want their students to know something about the craft (技巧) of a poem, and they want their students to see that poems mean something. Yet what usually occurs when teachers push these concerns on their high school students is that young people decide poems are unpleasant crossword puzzles.
【小题1】 Reading poems is thought to be a social act in the nineteenth century because _______.
| A.it built a link among people | B.it helped unite a community |
| C.it was a source of self-education | D.it was a source of pleasure |
| A.diversity | B.change | C.amusements | D.happiness |
| A.the difficulty in studying poems |
| B.the way poems are taught in school |
| C.students’ wrong ideas about poetry |
| D.the techniques used in writing poems |
| A.Poems have become difficult to understand. |
| B.Students are poorly educated in high school. |
| C.TV and the Internet are more attractive than poetry. |
| D.Students are becoming less interested in poetry. |