题目内容
14.In my living room,there is a plaque(匾) that advises me to"Bloom(开花) where you are planted."It reminds me of Dorothy.I got to know Dorothy in the early 1980s,when I was teaching Early Childhood Development through a program with Union College in Barbourville,Kentucky.The job responsibilities required occasional visits to the classroom of each teacher in the program.Dorothy stands out in my memory as one who"bloomed"in her remote area.
Dorothy taught in a school in Harlan County,Kentucky,Appalachian Mountain area.To get to her school from the town of Harlan,I followed a road winding around the mountain.In the eight-mile journey,I crossed the same railroad track five times,giving the possibility of getting caught by the same train five times.Rather than feeling excited by this drive through the mountains,I found it depressing.The poverty level was shocking and the small shabby houses gave me the greatest feeling of hopelessness.
From the moment of my arrival at the little school,all gloom(忧郁) disappeared.Upon arriving at Dorothy's classroom,I was greeted with smiling faces and treated like a queen.The children had been prepared to show me their latest projects.Dorothy told me with a big smile that they were serving poke greens salad and cornbread for"dinner"(lunch).In case you don't know,poke greens are a weed-type plant that grows wild,especially on poor ground.
Dorothy never ran out of reports of exciting activities of her students.Her enthusiasm never cooled down.When it came time to sit for the testing and interviewing required to receive her Child Development Associate Certification,Dorothy was ready.She came to the assessment and passed in all areas.Afterward,she invited me to the one-and-only steak house in the area to celebrate her victory,as if she had received her Ph.D.degree.After the meal,she placed a little box containing an old pen in my hand.She said it was a family heirloom (传家宝),but to me it is a treasured symbol of appreciation and pride that cannot be matched with things.
25."Early Childhood Development"in Paragraph I refers toA.
A.a course given by the author B.an organization sponsored by Union College
C.a program directed by Dorothy D.an activity held by the students
26.Upon arriving at the classroom,the author was cheered up byB.
A.the sight of poke greens B.a warm welcome
C.Dorothy's latest projects D.a big dinner made for her
27.What can we know about Dorothy from the last paragraph?D
A.She was invited to a celebration at a restaurant.
B.She got a pen as a gift from the author.
C.She received her Ph.D.degree.
D.She passed the required assessment.
28.What does the author mainly intend to tell us?D
A.Whatever you do,you must do it carefully.
B.Whoever you are,you deserve equal treatment
C.However poor you are,you have the right to education.
D.Wherever you are,you can accomplish your achievement.
分析 本文是一篇夹叙夹议文.文章主要讲述了作者作为一个项目的评估专家去拜访一位贫困山区的教师的故事.开始一路上的穷困景象让作者很沮丧,但后来这位教师以及她的学生们的热情和乐观使作者深受感动且印象深刻.
解答 25.A.细节理解题.根据第一段的第三句"…when I was teaching Early Childhood Development through a program with Union College in Barbourville,Kentucky."可知,Early Childhood Development是由作者任教的一门课程,故A项正确.Early Childhood Development不是Dorothy指导的项目,她只是参与作者从事的项目的一位教师,C项错误;Early Childhood Development也不是学生举办的一次活动,D项错误;Early Childhood Development是一门课程,而不是由Union College发起的一个组织,B项错误.
26.B.推理判断题.推理判断就是根据已知的材料内容、已有的经验和知识结构,进行合乎上下文情景的推断.因此,不能只看语言文字堆积成的表象材料,而应读懂语言背后的意思.根据第三段第二句"Upon arriving at Dorothy's classroom,I was greeted with smiling faces and treated like a queen."可知作者一到Dorothy的教室,就受到了"女王"般的待遇,即受到了热烈欢迎,所以正确答案是B.
27.D.细节理解题.根据最后一段第四句"She came to the assessment and passed in all areas."可知她通过了所需的评估,所以正确答案是C.A、B两项的描述与原文相反,应该是她请作者去吃饭庆祝,并送给作者一支钢笔;原文中说她像得到博士学位一样高兴,而不是真的得到了博士学位,故D项错误.
28.D.主旨归纳题.作者在文章开头提到了那块有着不寻常意义的匾上的字,"Bloom where you are planted.",即"在你被播种的地方开花",并通过一个真实的故事告诉我们,不管我们在哪里,都可以实现自己的梦想,取得成就,所以正确答案是D.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
练习册系列答案
相关题目
9.A.Of course,you don't always need to wear a suit. B.Besides,men care more about dress codes than women do. C.In short--remember to keep your whole style plain and simple. D.Companies have seen that the more relaxed attitude to dress not only promotes comfort, but also encourages younger workers to stay. E.All in all,not every company allows its staff to wear earrings. F.First,let's look at color. |
Getting dressed for the officeIt's clear that business wear has changed in the last few years--for both men and women.Even traditional business such as law companies have altered their dress codes from"smart"to"smart-casual".(67)D.What is less clear,however,is what"smart-casual"actually means.I hope to give you a few basic tips here.There are many factors involved:for example,the particular industry you work in,how much contact you have with the public and your position in the company.The seasons even have a part to play--what is acceptable in the summer might not be in the autumn or winter.
So,does"smart-casual"mean you can come to work in tracksuit bottoms and sandals,or does it just mean that you don't have to wear a tie?(68)F.Fashionable colors for suits for both men and women this season are still the traditional grey,dark blue and black.You see someone wearing grey and it indicates a conservative,professional image; dark blue says you're trustworthy; and black always looks smart and classy.These colors don't have to look boring,however.Try wearing a shirt or blouse with a splash of color.Pale blue,pink or lilac are better than loud colors like bright pink and dark red.
(69)A.Men can go for a sports-type jacket,with a shirt or smart jumper.You can wear well-cut trousers made of wool,or a good pair of chinos.Women can wear trouser suits or skirt suits.You can also wear more fashionable trousers and a blouse,or a skirt and top.But be careful; avoid wearing baggy,loose clothes,very short skirts and lots of logos and patterns.If in doubt,go back to the suit.You need a similar attitude to jewellery,bags and other accessories; you should try to resist large earrings and huge,colorful bags.(70)C.