题目内容

12.Raised in a motherless home,my father was extremely tightfisted towards us children.His attitude didn't soften as I grew into adulthood and went to college.I had to ride the bus whenever I came home.Though the bus stopped about two miles from home,Dad never met me,even in severe weather.If I grumbled,he'd say in his loudest father-voice,"That's what your legs are for!"
The walk didn't bother me as much as the fear of walking alone along the highway and country roads.I also felt less than valued that my father didn't seem concerned about my safety.But that feeling was canceled one spring evening.
It had been a particularly difficult week at college after long hours in labs.I longed for home.When the bus reached the stop,I stepped off and dragged my suitcase to begin the long journey home.
A row of hedge(树篱)edged the driveway that climbed the hill to our house.Once I had turned off the highway to start the last lap of my journey,I always had a sense of relief to see the hedge because it meant that I was almost home.On that particular evening,the hedge had just come into view when I saw something gray moving along the top of the hedge,moving toward the house.Upon closer observation,I realized it was the top of my father's head.Then I knew,each time I'd come home,he had stood behind the hedge,watching,until he knew I had arrived safely.I swallowed hard against the tears.He did care,after all.
On later visits,that spot of gray became my watchtower.I could hardly wait until I was close enough to watch for its secret movement above the greenery.Upon reaching home,I would find my father sitting innocently in his chair."So!My son,it's you!"he'd say,his face lengthening into pretended surprise.
I replied,"Yes,Dad,it's me.I'm home."

21.What does the underlined word"grumbled"in Paragraph 1 probably mean?D
A.Accepted happily.B.Explained clearly.
C.Agreed willingly.D.Spoke unhappily.
22.What made the author feel upset wasC.
A.the tiredness after long hours in labs
B.the fear of seeing something moving
C.the feeling of being less than valued
D.the loneliness of riding the bus home
23.The author's father watched behind the hedge becauseA.
A.he was concerned about his son's safety
B.he wanted to help his son build up courage
C.he didn't want to meet his son at the doorway
D.he didn't think his son was old enough to walk alone
24.Which of the following can be the best title for the text?A
A.My Father's Secret.B.My College Life.
C.Terrible Journey Home.D.Riding Bus Alone.

分析 文章以作者的真实经历描绘了父亲的故事和我与父亲的点点滴滴,告诉了我们关于父亲的"秘密".

解答 21.D.词义猜测题.根据第一段中的"Though the bus stopped about two miles from home,Dad never met me,even in severe weather"以及本段最后一句父亲的话"That's what your legs are for"可知,作者是在抱怨,因此选择D.
22.C.细节理解题.根据第二段中的"I also felt less than valued that my father didn't seem concerned about my safety"可知,作者感觉不受父亲重视.
23.A.推理判断题.根据第四段的"until he knew I had arrived safely"以及"He did care,after all"可推知,父亲是很在意作者的安全的.
24.A.标题判断题.通读全文可知,父亲以独特的不表露出来的爱陪伴着作者的成长,最后作者发现了父亲的这个秘密,并体会到了父亲的关爱.因此A项"父亲的秘密"最切合文章的主题.

点评 本文是一个人物故事类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关题目
20.Every day,hundreds of thousands of us visit coffee shops.While we drink our coffee,we may connect our smartphone to the shop's Wi-Fi network,and keep in touch with friends via services such as Facebook.
As well as socializing,we may use the time and free access to a wireless connection to get on top of our finances.Transferring money from your account to others'accounts is nothing more than a few taps on your screen.
But what coffee drinkers do not realize is that lurking(潜伏) among their fellow coffee-lovers are bank robbers.
Unknown to you,this modern form of bank robber is silently collecting all your private data.The only sign of his thievery is perhaps a little smile as your bank log-in details appear on his screen.
You'll only realize when you later go to a cash machine to withdrawsome money,and discover that every penny in your account has been cleared out.
The common method for thieves is to use your smartphone's Wi-Fi connection.They rely on the fact that most of us are not careful about the security of networks we connect to.
For example,when you are in a coffee shop,your smartphone will present you with a list of available Wi-Fi networks that you can use to connect your phone to the Internet.Most of these networks are run by legitimate(合法的)companies,but sometimes they are actually created by a thief sitting nearby with little more than a laptop.
These networks are often given names,such as"Free Public Wi-Fi",which deceive smartphone users into logging in.On the surface,everything seems normal,and you will be able to connect just as you are with a legitimate Wi-Fi service.
However,because you have connected to a network controlled by a thief,he can monitor (监视) everything you do,enabling him to collect passwords and log-in details about your bank account.

28.The underlined phrase"get on top of"can be replaced byA.
A.deal with                 B.give up                 C.cut off                 D.set up
29.What can we learn from the passage?C
A.Transferring money from your account to others'is a complex process.
B.It's easy for you to tell bank robbers from other coffee drinkers.
C.Online thieves could steal money because people pay little attention on the network security.
D.All the networks available in a coffee shop are illegal.
30.What's the author's attitude towards Wi-Fi traps?C
A.Positive.B.Negative.C.Objective.D.Indifferent.
31.What's the best title of this passage?A
A.Be cautiousabout free Wi-Fi networks.
B.The thief who withdraws our money.
C.The convenience of free Wi-Fi networks.
D.The process of stealing money.
7.How to Make Plans
  Most people get scared when talking about planning or writing plans.(36)C.And you need to plan for success as planning really works and inspires you to go straight ahead.However,how to create effective plans is still a problem.Don't worry,and just follow the steps below.
Step 1(37)A
What plans have you had in the past?Probably,in some of your plans,you haven't ended up where you thought you were going to end up.Get a good understanding of what you have done and what you haven't done in the past.It is a primary foundation for your new plan.If having no plan,just take actions and make plans right now.
Step 2 Think about the What-Ifs
When you are building your plans,you should consider where you are going and make clear the What-Ifs.Because not everything just goes smoothly as you believe.(38)G.
Step 3 Document the plans
When starting to make plans,you should try to write them down.It is of key importance for the future.(39)E.In addition,make sure you have the plans fully written out with all the key elements concerned,including details.
Step 4 Update the plans
According to your written plans and actual situation,you should check out the plans you have completed and haven't completed.(40)D.Make sure all the assumptions are there and work out the details.After hanging on for some days,planning will be getting simpler and easier.

A.Review historical plans
B.Make new plans immediately                 
C.Actually,people are more likely to succeed in a planned way
D.And you need to continue what you haven't done and update it
E.Not all people can memorize every word they said and thought well
F.And what you should do next is to check your plans monthly or quarterly
G.For your benefits,you need to make Plan A and Plan B in case of changes and contingencies(偶发事件).

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网