题目内容
Having a husband means an extra seven hours of housework each week for women, according to a new study. For men, getting married saves an hour of housework a week. “It’s a well-known pattern,” said lead researcher Frank Stafford at University of Michigan’s Institute for Social Research. “Men usually work more outside the home, while women take on more of the housework.”
He points out that differences among households (家庭) exist. But in general, marriage means more housework for women and less for men. “And the situation gets worse for women when they have children.” Stafford said.
Overall, times are changing in the American home. In 1976, women busied themselves with 26 weekly hours of sweeping-and-dusting work, compared with 17 hours in 2005. Men are taking on more housework, more than doubling their housework hours from six in 1976 to 13 in 2005.
Single women in their 20s and 30s did the least housework, about 12 weekly hours, while married women in their 60s and 70s did the most – about 21 hours a week.
Men showed a somewhat different pattern, with older men picking up the broom more often than younger men. Single men worked the hardest around the house, more than that of all other age groups of married men.
Having children increases housework even further. With more than three, for example, wives took on more of the extra work, clocking about 28 hours a week compared with husbands’ 10 hours.
1.According to the “well-known pattern” in Paragraph 1, a married man ________.
A. takes on heavier work
B. does more housework
C. is the main breadwinner
D. is the master of the house
2.How many hours of housework did men do every week in the 1970s?
A. About 28 B. About 26 C. About 13 D. About 6
3.What kind of man is doing most housework according to the text?
A. An unmarried man.
B. An older married man.
C. A younger married man.
D. A married man with children.
1.C
2.D
3.A
【解析】
试题分析:本文叙述了在美国随着时代的变迁,家里的家务活的分配也有了一些变化,妇女有全职的做家务,慢慢地妇女走出去工作,一些家务也有丈夫来做,只不过相对来说还是妇女做的家务更多一些,但是最辛苦的是单身男人他们需要自己做家务。
1.细节理解题。根据Men usually work more outside the home, while women take on more of the housework.男人是挣钱养家的人,故选C。
2.细节理解题。根据Men are taking on more housework, more than doubling their housework hours from six in 1976 to 13 in 2005.故选D。
3.细节理解题。根据Single men worked the hardest around the house, more than that of all other age groups of married men.单身的男人最辛苦,故选A。
考点:日常生活类短文阅读。
点评:细节题为阅读考题的重头戏,所占比例高达80% ,相对而言较简单,因为这类题虽然要求理解准确,但基本上限于字面意义的理解,范围也限于局部,因此是我们可望得高分的部分。细节题绝大部分体现“中心思想是解”这一原理。本文都是细节理解题,在文中比较容易找到答案。