题目内容
阅读下面的短文,请根据短文后的要求答题(请注意问题后的词数要求)。
The desire to make explorations is born with man.Wherever his imagination goes, man also has a strong wish to go.A large part of human history is connected with the exploration of the world in which we live.Again and again people have set out with surprising courage and patience to look into unknown regions and lands to see what had not yet been seen, to make known the unknown.With kites, balloons and aircraft they left the ground to pass through the lower atmosphere.Now the outer space receives their attention.
Why should man take the trouble of conquering space?It is hard to list the specific practical benefits that will result in.But one knows, from past experience in other areas, that man will surely see and discover new things in space that will increase our scientific knowledge, and this new knowledge will find its way into valuable practical uses.What we learn about man himself, from his experience in space, and from the effects of space and the space flight environment on him, will be extremely valuable.The new techniques developed to carry out the exploration of space, and to keep man alive in space, will certainly find practical uses in everyday life in some way.The areas that will benefit are manifold.They include communication, generation of power, transportation and travel, food production, materials, fuels and many others.But to say definitely just what the practical results will be is almost impossible.
1.The main idea of the first paragraph is that ________.(Please answer within ten words.)
2.The word “manifold” in the second paragraph probably means ________.
3.The author seems to be in favor of ________.
4.In the last sentence of Paragraph 2, the phrase “practical results”refers to the results ________.
5.Put the underlined part into Chinese.
_________________________
解析:
1.答案:man desires to explore what is unknown
解析:本题为归纳主题题。本文的主题句非常明显,就是文章的第一句话,只要在该主题句的基础上加以浓缩即可。所以可以归纳成“man desires to explore what is unknown”。
2.答案:various
解析:本题为词义猜测题。从下文的“They include communication, generation of power, transportation and travel, food production, materials, fuels and many others.”这一细节可知,该词应该表示多种多样的,所以答案为various。
3.答案:the exploration of space
解析:本题为推断作者态度题。从文章第二段中的两个细节“this new knowledge will find its way into valuable practical uses”和“will be extremely valuable”不难看出作者对太空探索持支持态度。
4.答案:that can be made use of
解析:理解句意题。从前面的句子“The new techniques developed to carry out the exploration of space, and to keep man alive in space, will certainly find practical uses in everyday life in some way.”可知这里的practical results 指的是人类对这种未知的东西的利用,所以答案是that can be made use of。
5.答案:人类探险的欲望是与生俱来的。人类想象到什么,就强烈地希望去探索什么。
解析:本题的翻译要避免字对字的翻译,应该是在理解的基础上的意译。