题目内容
Everyone should visit a lighthouse at least once.
The most important reason for such a visit is to realize how our ancestors (祖先) battled nature with the basic tools they had . They had only basic ways of creating light , and yet they found a way of using this simple technology in isolated (孤零零的) places to save ships from hitting rocks .
Secondly , visiting lighthouses will help us to understand the lives of lighthouse keepers .By their very nature , lighthouses were built on some rocks or cliffs . Thus , the lighthouse keepers often lived lonely lives . To walk around their small home , and imagine the angry storm outside beating against the walls , is to take a step towards understanding the lives they had.
The reasons for a visit to a lighthouse are not all so backward-looking in time . It is true that lighthouses were built in out-of-the –way places . But on a pleasant sunny summer day. This very isolation has a natural beauty that many people will love to experience . Therefore, with the gentle waves touching all round the lighthouse . the visitor is likely to think it is a world preferable to the busy and noisy modern life.
Another reason for considering a visit is that the lighthouses themselves can be very attractive buildings . Mankind could often not be content just to put up a basic structure . but felt the need . even in such an isolated place , to build with an artistic touch . The result is a view for tired eyes to enjoy .
Finally , lighthouses have a romantic attraction , summed up by the image of the oil-skin coated keeper climbing his winding stairs to take care of the light to warn ships and save lives .
【小题1】What is the reason to look back into the past of a lighthouse ?
A.To escape from the busy and noisy city . |
B.To look for the tools used by our ancestors . |
C.To experience the natural beauty of a lighthouse . |
D.To learn about the living condition of lighthouse keepers . |
A.far-away . | B.dangerous | C.ancient | D.secret |
A.to attract visitors | B.to guide passing ships |
C.to give a pleasant sight | D.to remember lighthouse keepers |
A.Three . | B.Four . | C.Five . | D.Six . |
【小题1】D
【小题2】A
【小题3】C
【小题4】C
解析试题分析:
【小题1】D 细节题。根据第三段第一行visiting lighthouses will help us to understand the lives of lighthouse keepers说明通过参观灯塔,我们可以了解那些keeper的生活。
【小题2】A 推理题。根据第三段第三行lighthouses were built on some rocks or cliffs说明灯塔都是建在岩石和悬崖之上,都是建在了偏远的地方。故A正确。
【小题3】C 细节题。根据文章倒数第二段Mankind could often not be content just to put up a basic structure . but felt the need . even in such an isolated place , to build with an artistic touch . The result is a view for tired eyes to enjoy .说明建成这样的一些有创造性美丽的灯塔,可以让人们欣赏风景。故C正确。
【小题4】C 细节题。文章2-6段,每一段都讲述了一个原因,故共有5个原因。故C正确。
考点:考查说明文短文阅读
点评:文章讲述了我们要去参观灯塔的5个原因。集中考查细节题,在解答这类问题时要求学生抓住题干文字信息,采用针对性方法进行阅读,因为这类题的答案在文章中可以直接找到。?
When I was six years old, my mom told me that I could find anyone's number in the phone book. I used to look through the phone book for hours trying to find Michael Jordan's phone number. When I couldn't find it, I just dialed seven numbers. When someone answered, I'd ask, "Is that Michael Jordan?" Obviously, I always had the wrong number.
A year later I started playing basketball at my local recreation center. It was very big. I never thought in my wildest dreams that a basketball court could be inside a building. The recreation center had a special smell in it, sort of like hot rubber. I guessed it was from the shoes hitting the floor so fast and hard. The atmosphere on the court was carefree. Our biggest excitement of the day was when we actually made a shot. We celebrated wins over ice cream at a fast food restaurant.
I got good at it, and my confidence grew. I played it all the time until the sixth grade. As soon as junior high school came, I stopped playing basketball and focused on school. When senior high school started, I tried out for the school team and made it. We worked hard. Every week we did 300 push-ups and 300 sit-ups on our own. Our coach encouraged the sit-ups to keep stomach power, because it gave us so much control when we were playing basketball. If we didn't want to do the sit-ups and push-ups, we could practice dribbling (运球) and shooting more. It's just us, the ball, the court and the net. But don't take my word for it. See for yourself. After all, I'm just one kid playing the game.
【小题1】From Paragraph 1 we know that ____.
A.the author's mother gave him some wrong phone numbers |
B.the phone book contained everyone's phone number except Michael Jordan's |
C.the author wanted to contact Michael Jordan very much |
D.the author didn't know how to use a phone at that time |
A.The days of the author playing basketball at a recreation center. |
B.The author's excitement of making shots when playing basketball. |
C.The days before the author went to senior high school. |
D.The author's happy childhood with his teammates. |
A.That it was very near to his home. |
B.That there was a basketball court inside the building. |
C.That there was a special smell in it. |
D.That there was a fast food restaurant in it. |
A.it is the basic preparation to play basketball |
B.it is more useful than dribbling and shooting |
C.it is the only way to make people stronger |
D.it helps keep stomach power |
A.To introduce some skills in playing basketball. |
B.To tell us about his dream of becoming a basketball star. |
C.To introduce his own experience of playing basketball. |
D.To tell us how to balance playing basketball and studying. |
People say teenagers are no good. They make too much noise in shopping malls; they drive recklessly(不顾一切地) up and down America’s main streets; they carry chips on their shoulders as big as the Sears Tower. And at least some of the time those things are true. But we shouldn’t forget that there are hard moments in the life of a teenager too.
I watched such a moment not long ago at a woman’s funeral. I didn’t expect the event to affect me. Through much of the ceremony, in fact, I remained unmoved.
The teenage grandson stepped forward. With his very first deep breath, every heart in that church was achingly reminded of something we had all forgotten. Softly he began: “I want to share a few values that Nana taught me. She never failed to see light in any situation. When our family dog would truely attract her, what would Nana say? ‘oh, what beautiful barking that dog has!’ That was Nana. ”
“She was a strong woman who often lived in the shadow of my grandpa, who was a successful businessman in this city. But she was the one behind the scenes who provided the strength and support for my grandpa’s career,” he said, with a voice now trembling, “That was Nana’s way.”
Through a low sob, he continued, “Whenever she did anything worth recognition, you ’d have to hear about it from a different source, because she was never one to show off.”
Finally, in a voice breaking free of sorrow, he looked up and said, “Nana taught me courage. She put up an incredible fight to the end, when she died peacefully, which is how she lived her life. That was Nana’s way, and I hope I can carry on in the same manner.”
There are no hearts as sensitive as those of teenagers, because everything is happening to them for the first time. The trouble with teenagers is that they haven’t learned to be controlled.
When that boy rose to speak about the woman who surely had been his truest and dearest friend, his honest voice dragged each of us out into the open where we could no longer hide in the calm ceremony . He exposed us to the truth about this very real woman who believed in a boy who probably tried the patience of many adults. He reminded us that his grandmother was more than another dot on the chart of life and death.
All over again we felt those powerful losses crossing our own hearts, and we knew that when you say good-bye to something happy, something young in yourself. And that something never really returns, and the pain never really goes away.
【小题1】In the first paragraph, the writer gave some examples to_____.
A.support his idea that young people are no good. |
B.introduce his point of view about young people. |
C.tell people every coin has its two sides. |
D.young people often make mistakes. |
A.his grandmother had great influence on him. |
B.they had a dog which often attacked people |
C.people had forgotten her until the boy appeared.. |
D.his grandmother was so weak that she is always living in the shadow of his grandpa |
A.The boy ‘s speech moved no one present at the funeral except the writer. |
B.The boy’s being good at expressing himself enabled him to draw everyone’s attention. |
C.The boy was too grieved to accept the fact that his grandmother had passed away. |
D.The writer didn’t expect the event would affect him. |
A. weak, mild and modest.
B.. easygoing, cautious and considerate
C. sensitive and hard on others.
D, patient, optimistic, strong and helpful.
【小题5】The passage tells the readers____.
A.facing certain bitter facts help young people to grow. |
B.young people have to control themselves |
C.the adults should learn from the young. |
D.the adults should teach the young how to be brave |