题目内容
Do you have any strong opinion on co-educational or single-sex schools?
A supporter of co-educational schools would probably say that schools should be like the societies they belong to .In Hong Kong , men and women mix socially on a day-to-day basis .In many fields men are even likely to have female bosses .It is ,therefore, desirable that boys and girls grow up together ,go to school together ,and prepare themselves for a society that does not value sexual separation.
Some would go on to argue further that growing up with members of the opposite sex is important for personal development .Regular contact (接触)can remove the strange ideas about the opposite-sex and lead to more natural relationships .Single-sex conditions are seen as leading to more extreme opinions, and possibly even as encouraging homosexuality(同性恋),though there is no proof that this is the case.
Those who are against coeducation often also fix their attention on the sexual side. Some parents fear that close contact with members of the opposite sex is dangerous for teenagers. They want their children to be attentive to their studies. Such parents feel uncomfortable with modern ways and the free mixing of the sexes.
A stronger argument comes from research into school results .Girls grow up earlier than boys ,tend to be more orderly and are likely to be better at languages .In a mixed class ,boys who might do well in a single-sex class become discouraged and take on the rule of troublemaker .Certainly in the UK this situation has greatly alarmed (惊动)the government for it to be encouraging co-educational schools to have some single-sex classes. In the UK the best schools are all single-sex, strongly suggesting that co-education is not the best answer. This may, however, not be as simple as it looks .It may simply be that the famous old schools that attract the best students happen to be single-sex , rather than that being single-sex makes them better schools.
1.In the third paragraph ,by saying “though there is no proof that this is the case” ,the writer means that .
A.students in single-sex schools will certainly become homosexual
B.students in co-educational schools cannot have extreme opinions
C.students in co-educational schools are likely to be homosexual
D.single-sex school conditions may or may not have effects on the students.
2.All the following arguments can be found in the passage EXCEPT that .
A.co-education can produce a society-like situation
B.co-educational schools may lead to love affairs between boys and girls
C.co-education will help develop a better understanding about the opposite sex
D.co-education can make boys perform well in mixed classes
3.Alarmed by the situation ,the UK government encourages .
A.co-education
B.single-sex education
C.single-sex classes in co-educational schools
D.co-educational classes in single-sex schools
4.At the end of the passage the writer suggests that .
A.single-sex schools are the best schools in the UK
B.being single-sex does not necessarily make a school better
C.co-educational schools are better for both sexes in personal development
D.because boys cannot compete with girls in study ,they go to single-sex schools
1.D
【详解】这是句意理解题。从本句的前面一句可知道答案。答案A说得太绝对,不合适。故选D。
2.D
【详解】这是细节理解题。除了答案D其余的都能在文中找到。
3.C
【详解】这是细节理解题。从最后一自然段这个话可得出答案。Certainly in the UK this situation has greatly alarmed (惊动)the government for it to be encouraging co-educational schools to have some single-sex classes.。
4.B
【详解】这是细节推理题。文章最后一句话意思是:吸引了最好学生的名校恰好是男子或女子学校,而不是因为它是男子或女子学校使之成为好学校的。从这句可得出作者是意思是B。
【备考建议】江西卷阅读文章的选材仍保持了往年的风格,内容广泛,包括有社会现象,科普知识、玩具介绍,农业知识等各方面。选文贴近生活,用词地道,生词量不大,符合最新的课改精神。设题方式没有变化,仍是常见的几种题型。考生备考时注意扩大自己的阅读范围,各方面材料的文章都应该涉猎,并注意选文的与时俱进。