题目内容
In Stockholm, the Swedish Academy has chosen the British author Doris Lessing for the 2007 Nobel Prize in Literature.
The selection of Doris Lessing for a Nobel was popular among the hundreds of journalists gathered for the announcement in Stockholm.
Permanent Secretary of the Swedish Academy Horace Engdahl said with skepticism, fire and visionary power Lessing has subjected a divided civilization to scrutiny.
Doris Lessing was born in 1919 in Persia - modern-day Iran - to British parents, moving as a child with her family to southern Rhodesia, now Zimbabwe, where she stayed in school only to the age of 14.
A year after moving to London, she published her first novel in 1950. The Grass is Singing examines unbridgeable racial conflict in colonial Africa through the eyes of a white farmer’s wife and her black servant.
A member of the British Communist Party during the 1950s and a campaigner against nuclear arms and South African apartheid, Lessing was for years banned from that country and from Rhodesia.
Her literary breakthrough came in 1962 with publication of The Golden Notebook, seen by many, though not necessarily Lessing, as a pioneering work of modern feminism. A disjointed study of the mind of the main character, Anna Wulf, the novel explores her thoughts about Africa, politics and communism, relationships with men and sex, and Jungian analysis and dream interpretation.
Lessing’s themes shifted to psychology in her works from the 1960s, and by the 1970s she was fascinated with the Islamic mystic tradition of Sufism. Her turn toward science fiction with the Canopus series in the early 1980s was not warmly received by traditionalist critics, but she has continued to win new readers and numerous literary awards, including the David Cohen British Literary Prize and the Companion of Honour from the Royal Society of Literature, both in 2001.
Following the announcement, the Horace Engdahl told VOA why he was personally so pleased with Lessing’s selection.
"She is one of the truly great writers - of novels, short stories, fiction and non-fiction," Engdahl said. "She is one of the few writers who have had the courage to uphold the principle of equality between the male and female experience, and she has given the impulse to numbers of other women writers. And she is really the mother of a school that is one of the most important in our contemporary literature."
At 87, Doris lessing is the oldest Nobel Literature laureate since the first prizes were awarded in 1901. Each Nobel Prize is this year accompanied by a check for approximately $1.4 million.
- 1.
How old was Doris Lessing when she published her first novel?
- A.14
- B.26
- C.31
- D.50
- A.
- 2.
Which of the following about The Grass is Singing is true?
- A.It is mainly about racial conflict between the whites and the blacks in the US.
- B.The main characters are a white farmer’s wife and her black servant.
- C.It was published in Africa.
- D.It was Doris Lessing’s most famous novel.
- A.
- 3.
We can infer from the passage that __________.
- A.Journalists are very interested in the election of Doris Lessing’s for Nobel Prize.
- B.Doris Lessing regard The Golden Notes as a pioneering work of feminism.
- C.Doris Lessing has written about many different subjects.
- D.Many writers have the courage to stick to the equality between the male and female experience.
- A.
- 4.
The underlined wordschool in the last but one paragraph means________.
- A.institution for educating children
- B.college or university
- C.department of a university
- D.group of writers, thinkers
- A.
- 5.
Which of the following can be the best title of this passage?
- A.Doris Lessing wins Nobel Prize for literature.
- B.The greatest British female writer.
- C.The oldest Nobel Prize winner.
- D.2007 Nobel Prize announced in Stockholm.
- A.
本文主要讲述了英国的Doris Lessing获得了2007诺贝尔文学奖。
1.C 细节理解题。根据第四段第1句Doris Lessing was born in 1919 in Persia和第五段第1句A year after moving to London, she published her first novel in 1950.可知。
2.B 细节理解题。第五段第2句The Grass is Singing examines unbridgeable racial conflict in colonial Africa through the eyes of a white farmer’s wife and her black servant.可知。
3.C 推理判断题。从文章第七、八段内容可知。
4.D 词义猜测题。根据倒数第二段,可以推测出school的意思。
5.A 主旨大意题。这是新闻报道,从第一段的第一句In Stockholm, the Swedish Academy has chosen the British author Doris Lessing for the 2007 Nobel Prize in Literature.
可知
A Nobel Prize is considered by most people one of the highest international honors a person can receive. As you know, the prizes were started by a Sweden called Sweden Alfred Nobel. Alfred Nobel was born in Stockholm, the capital of Sweden, and lived from 1833 to 1896.
Alfred Nobel was a chemist and inventor. He made two important inventions, so he became very rich. Although he was rich, Nobel was not a happy man. He never married or had children. Also, he was a sick man in large part of his life. Nobel died at the age of sixty-three. When he died, he left a fund of $9,000,000. The money was to be used in giving prizes to those who made outstanding achievement in physics, chemistry, medicine, literature, and the promotion(促进)of the world peace.
The first Nobel Prize were given on December 10th,1901, five years after Nobel’s death. Many famous people all over the world have been given Nobel Prizes for their achievements. Albert Einstein was one of them.
Each prize has three parts. The first part is a gold medal. Second, a winner of a Nobel Prize is given a diploma saying that he has been given the prize. The third part of the prize is a large amount of money---about $40,000.
Often a prize is given to just one person, but not always. Sometimes a prize is shared. It might be given to two or more people who have worked together. It is also sometimes true that a prize is not given at all if there is no outstanding achievement. In 1972, for example, not a Nobel Prize was given. It is the Nobel Foundation in Stockholm that decides whether to give the prize or not.
【小题1】Most people think that Nobel Prize is ____ a person can receive.
| A.the highest honor in the world |
| B.one of the highest international honors |
| C.a higher honor than others |
| D.as high as any other honor |
| A.a rich, happy and lucky man |
| B.a poor, unhappy and unlucky man |
| C.a poor, happy and lucky man |
| D.a rich unhappy and unlucky man |
| A.a gold medal and a large amount of money |
| B.a gold medal and a diploma |
| C.a gold medal and a diploma and a large amount of money |
| D.a diploma and a large amount of money |
| A.just one person | B.one person |
| C.not always one person | D.three persons |
| A.to his wife and children |
| B.to the university he used to study in |
| C.to his parents and his studies |
| D.to be spent on setting five prizes |
Nobel, who was born in Stockholm, is a great scientist famous for his dangerous experiments.
Nobel studied in the USA and then Russia between 1850 and 1859. After his return, he started researching into bombs. As is known, bomb is dangerous to life, but Nobel was working under that condition. Once a big explosion in his lab completely destroyed the lab and caused some deaths. After that he had to experiment on a boat in a lake. He received criticism and satire(讽刺), but he proceeded with the work rather than losing heart. From 1860s to 1880s, Nobel made many achievements and his inventions were first used in building roads and digging tunnels. Most of the bombs were safer and more possible to be controlled. Even at the end of the 20th century, we still used his methods.
Nobel had many patents in Britain and other European countries. He was quick to see industrial openings(机会) for his scientific inventions and built up over 80 companies in 20 different countries. Indeed his greatness lay in his outstanding ability to combine the qualities of an original scientist with those of a forwardlooking industrialist.
But Nobel’s main concern was never with making money or even with making scientific discoveries. Seldom happy, he was always searching for a meaning to life, and from his youth, he had taken a serious interest in literature and philosophy. His greatest wish, however, was to see an end to wars, and thus peace between nations, and he spent much time and money working for this cause. To follow his will, a fund was set up to encourage people to make great progress in physics, chemistry, physiology(生理学), medicine, literature and peace. That’s the Nobel Prize which means great honor to a scientist.
【小题1】Through his early experimental work, it is evident that ________.
| A.Nobel was a man of strong will |
| B.Nobel was a man of gift |
| C.Nobel seldom got on well with his work |
| D.Nobel had his heart in his work |
| A.a war to kill and injure his fellow men | B.building roads |
| C.digging tunnels | D.both B and C |
| A.took a single interest in science |
| B.took a serious interest in money |
| C.took no interest in literature |
| D.took a serious interest in literature as well as in science |
| A.His wonderful will surely provided other scientists with a large sum of money. |
| B.In leaving behind a wellmeant will, Nobel succeeded in setting up a permanent monument for his interests and ideals. |
| C.Nobel made a glorious will so that he might be remembered and respected after his death. |
| D.Nobel expressed his wish in his will that a monument should be put up in memory of him. |